Och julen varar än till påska…

Påskdekoration med blommor

Vi har berättat det tidigare, men här kommer det igen: Vi på Euroflorist lever i en uppochnedvänd värld. Vi kan mycket väl planera nästa jul i januari och sommarens produktfotograferingar dyker upp under hösten. Och påsken 2015 är redan planerad. Så här sitter vi med påskinspiration redan i augusti, och vill gärna dela med oss.

Det är klara, intensiva färger som gäller just nu, och påsken är förstås inget undantag. Men den här dekorationen kan också fungera alldeles utmärkt i höstrusket, som en ljusglimt i tillvaron. Idén kommer från en av våra egna florister, dock inte i Sverige, utan i Frankrike.

Det här behöver du:

-En rund, djup skål
-Oasis eller annan stickmassa som du kan skära att passa i skålen
-Gula cymbidium
-Gula och gröna santini
-Tanacetum
-En gul ros

Så här gör du:

Börja med att blötlägga oasisen och låt den suga åt sig maximalt med vatten. Sedan kan du skära den så att den passar i skålen.
Snitta orkidéerna, och se till att du har tillräckligt lång stjälk för att kunna sticka dem i oasisen.

Fortsätt med de andra blommorna och inspireras av bilden. Naturligtvis kan du göra ditt eget mönster om du har andra idéer. En gul ros i mitten blir ett fantastiskt blickfång. Och när det börjar närma sig påsk kan du lägga till fjädrar eller ägg för att skapa ännu mer påskstämning.

Blommor till dagens namnsdagsbarn

Skicka blommor på namnsdagen

Hur ofta firar du egentligen din namnsdag? Eller blir firad av någon annan för den delen? I det hem som jag växte upp i var namnsdagar fortfarande bemärkelsedagar som skulle kommas ihåg, men nuförtiden glömmer jag till och med mina egna namnsdagar.

Men namnsdagar är fortfarande en stark tradition i många länder i Europa och Latinamerika, dvs i katolska eller ortodoxa områden. Sedvänjan att fira namnsdag kommer från de gamla grekisk-ortodoxa och romersk-katolska helgonkalendrarna. Man firade helt enkelt personer som var döpta till helgonnamn på helgonets egen dag. Att fira namnsdagar eller för den delen dopdagar ansågs betydligt mer kristet och fromt än att fira sin födelsedag.

Idag bestäms namnsdagarna av almanackan, och har ingen större kristen koppling. I takt med namnmodet anpassas också almanackan för att så många namn som möjligt ska få plats, både traditionella och mer moderna eller internationella namn. Idag har vi ofta mer än en namnsdag på de flesta dagar.

Förr i tiden fyllde också namnsdagarna en annan funktion – vissa viktiga dagar för jordbruket eller annan verksamhet blev lättare att komma ihåg om man hakade upp minnet på ett namn istället för ett datum. Så sades det till exempel att på Annadagen (den 9 december) skulle lutfisken läggas i blöt.

Den vanligaste anledningen att skicka blommor är till födelsedagen, men vi ser också att en hel del faktiskt håller fast vid traditionen att fira namnsdagar, och skickar blommor för att fira. Idag firar vi Bernhard och Bernt. Kanske du känner någon som skulle blir glatt överraskad av en namnsdagsblomma just idag?

En kreativ blomsterpresent

Presnt i form av tavla med blommor

En personlig present som du lagt ner möda och omtanke på är alltid välkommen. Om det dessutom ingår blommor i presenten är succén given. Här kommer ett förslag på blomsterpyssel som är perfekt att ge bort – till födelsedagen, Mors dag eller andra högtider. Involvera gärna barnen i pysslet!

Det här behöver du:

-Rosa Lisianthus (prärieklocka)

-Ett brett pappersark

-Blomstertråd eller annan tråd som matchar färgen på blommorna

-Kniv att snitta blommorna med

-Cellofan eller annat genomskinligt material

-Tjockt papper eller tunn pappkartong

-Pärlemorfärgad dekorationspinne

Blommor tråd och sax

 

 

 

 

 

 

 

 

Binder snöre runt blommor

Så här gör du:

Snitta blommorna till önskad längd.
Vira rejält med färgad tråd kring stjälkarna. Om det behövs kan du även använda lite klister för att tråden ska sitta stadigt på plats.
Använd gärna ett vackert grönt blad som dekoration och för att dölja slutet på tråden.
Gör en ram med hjälp av pappersarken och cellofan och sätt den lilla buketten i mitten. Ett kort bakom buketten gör den lilla blomstergåvan komplett.

Den här söta presenten passar när som helst, men kanske särskilt till Mors dag. Så tänk på det när det närmar sig Mors dag 2015, trots att det är en liten bit kvar.

Blombukett i cellofan

 

Blomstrande mobil

Mobil med sommarblommor

Nu flödar det av härliga sommarblommor som blir fint material till en mängd dekorationer och pyssel. Här kommer ett tips på hur du gör en vacker mobil som passar utmärkt både inomhus, på terrassen, balkongen, i trädgärden eller bersån.

Det här behöver du:

- Bonsaitråd till ringen upptill
- Spoltråd i silver
- Myrtentråd i silver till glasrören
- Några glasrör
- Sidenband av olika slag
- Lite lätta sommarblommor
- Ett bra fästlim till sidenbanden

 

Så här gör du:

1. Forma en ring i valfri diameter av tjock bonsaitråd och fäst ihop med spoltråd i silver.

2. Klipp bitar i valfri längd av sidenband/ snören/bommullsband och limma tätt runt ringen.

3. Gör en upphängning av sidenband och häng upp mobilen.

4. Fäst glasrör i myrtentråd i silver och häng dem i mobilen, tänk på att få balans.

5. Fyll rören med vatten och stick i blommor, max 2–3 i varje rör.

Passion för passionsblomman

Passionsblomma

När jag var på utlandssemester i södra Europa upptäckte jag plötsligt på en restaurang att jag hade en hel vägg med passiflora bakom mig. Passiflora, passionsblomma, är en gammal klassisk krukväxt som vi kanske tappat fascinationen för till viss del. Men om man stannar upp och tittar på den så blir man alldeles hänförd. Denna intrikata blomma liknar nästan inget annat.

Passionsblomman är inte bara en blomma utan ett helt släkte som består främst av klätterväxter. Vissa varianter klättrar inte utan växer som buskar eller mindre träd. Det finns runt 500 olika arter inom familjen vars ursprung vi hittar i tropiska områden, de flesta i Amerika, men de förekommer även i andra världsdelar som Australien, Asien och på Madagaskar utanför Afrikas kust. I Västindien och Florida finns även flertalet stora odlingar av passionsblommor.

Den klassiska passionsblomman, som vi känner den, har blåvita blommor kan bli upp till nästan en decimeter i diameter. Men numera finns det även andra färgställningar som är populära, bland annat orange. Passionsblomman kallas även i Sverige för Kristi korsblomma. Kopplingen är tydlig – namnet kommer från Bibelns passionsberättelse om Kristi lidande på korset.

I Sverige känner vi blomman främst som en älskad krukväxt. Och den är både tålig och tacksam. Den klarar sig även i lite kyligare temperaturer i ett uterum. Någon art kan klara sig även utomhus i de allra varmaste delarna av landet. Blomman trivs bäst i rumstemperatur eller något under. Den bör stå ljust, och tål till och med direkt solljus. Du vattnar den regelbundet så att den inte torkar ut, och ge den näring med jämna mellanrum. Eftersom det är en klängväxt kan du låta den klättra uppför en ställning eller en spaljé, vilket blir mycket vackert i uterummet eller på terrassen.

Passionsblomman har även historiskt använts som en nyttoväxt. Växten sägs ha en smärtstillande effekt. Den innehåller ämnen som i mindre doser har en lugnande effekt, men i högre doser kan ge hallucinationer. De amerikanska indianerna använde även passionsblomman för att behandla sömnlöshet, nervproblem och epilepsi.

 

Värmande vallmo

Vallmo i blom

Nu står vallmon i full blom på fälten i södra Sverige. Vallmons intensiva röda färg är närapå fängslande, det är svårt att slita blicken från ett helt fält eller dikesrenar fulla av vallmo.

Vallmon kommer ursprungligen från lite varmare, mer tempererade länder i både Europa, Afrika, Asien och Nordamerika. Blomman odlades redan så tidigt som 5000 år f Kr och man har hittat blomman i Egyptiska gravar. På den tiden ansågs vallmon ha en positiv inverkan på fruktbarhet och skördar. Så ett odlingsfält fullt med vallmo ansågs bra då det borgade för en god skörd.

Det finns en uppsjö varianter inom vallmosläktet, från vår vanliga kornvallmo via mellanstora sorter till den imponerande orientvallmon som kan bli över en meter hög. Vallmons stjälkar är håriga och på dem sitter enskilda blommor i färger från rött till vitt via gult och rosa, där den vanligaste färgen som vi förknippar blomman med ju är röd.

Men vallmo är inte bara en vacker och mytomspunnen blomma. Den är också användbar på flera andra sätt. Vallmofrön som rostas används ofta som dekoration på bröd och bullar. I orostat skick kan de också förtäras och är då främjande för matsmältningen. Vår vanliga kornvallmo innehåller en sorts alkaloid som de facto har en lugnande effekt. Medan opievallmon ju är känd för sin mera narkotiska mjölksaft som bland annat innehåller morfin.

Blommor i en vattenmelon helt enkelt

Blommor i vattenmelon

Härliga somriga blomsterdekorationer kan man väl aldrig få nog av? Under sommaren när tillgången på vackra blommor är som störst och man ofta har mer tid att pyssla är det kul att ägna lite mer tid än bara sätta blommor i en vas. Här kommer ett tips på ett enkelt men ändå originellt arrangemang med utgångspunkt i en melon. Perfekt som bordsdekoration till den härliga sommarfesten!

Det här behöver du:

- En halv vattenmelon
- Ett fat, gärna med fot
- Snittblommor eller vilda blommor och blad i harmonierande färger
- Konstgjorda dekorblommor eller fjärilar

Så här gör du:

Snitta blommorna med en vass kniv och stick direkt i vattenmelonen.
På bilden är de nersatta i linje med lite häng på sidorna med några blänkande plastblommor trädda på spoltråd i silver.

Florist arrangerar blommor i melon

Juni går i blågult

Blå och gula blommor i vas

Månaden juni är den enda riktigt blå-gula månaden, då vi svenskar känner att det är helt ok att vifta lite försiktigt med flaggan och använda de svenska färgerna till fest och firande. Kanske inte främst till nationaldagen som firas relativt lågmält och aldrig slagit igenom som en större högtid, utan det är i studentfirandet och till midsommar som vi plockar fram det blågula. Det är band och små flaggor, blågula detaljer till studentpresenterna och blågula dukningar till midsommar. Och blommorna får gärna gå i blått, vitt och gult. Blåklint och prästkragar är midsommarblommorna framför andra.

Men var kommer egentligen den blågula färgen ifrån ursprungligen? Därom tvista de lärde. En av teorierna kommer från en gammal legend som säger att Erik den helige såg ett gult kors på den blå himlen när han kom till Finland under det som sägs vara det första svenska korståget på 1100-talet. Detta tolkade han som ett tecken från gud och använde färgerna till sin egen fana. Det finns ganska svaga belägg för att det ligger någon sanning i denna legend. Vi vet dock att de blågula färgerna användes som svenska färger under senare delen av 1200-talet, bland annat i folkungaättens vapen.

Ytterligare en teori säger att den svenska flaggan skulle ha uppkommit som en motreaktion mot den danska unionen under 1400-talet. Man skulle då ha ändrat färgerna i den danska flaggan som danskarna hade använt sedan 1200-talet.

Den svenska flaggans ursprung sägs dock komma från korsbaneren som användes under korstågen, liksom många andra flaggor. Det är oklart när den svenska flaggan fick sin slutliga utformning och började användas på allvar, det är först på 1500-talet som vi kan finna dokumentation kring den, även om den troligtvis uppstod tidigare. En av de första bilderna på ett blått tygstycke med ett gult kors kommer från Gustav Vasas liktåg 1560.

Även om vi inte är speciellt nationalistiska av oss så älskar vi de blå-gula färgerna under försommaren. Sommarbuketter i dessa färger är några av våra mest populära för att uppvakta och gratulera.

Helan går!

MIdsommarbukett

Nu är det dags för midsommar igen och som vanligt kan vi erbjuda färdigbundna midsommarkransar för dig som inte hinner, kan eller vill binda din egen. En av våra professionella florister binder istället en midsommarkrans och levererar den direkt hem till dörren.

Till midsommar är det också många som väljer att skicka blombud. En av våra populäraste buketter heter ”Helan går” och med den följer förstås de obligatoriska snapsvisorna.

Vi levererar din hälsning vart du vill, vare sig det är hem till dig själv, andra sidan jordklotet, om du vill skicka blommor till Stockholm eller göra någon glad i Haparanda.

Högsäsong för bröllopsblommor

Bröllopsblommor

Nu är det är högsäsong för bröllop igen. Även om säsongen har tänjts ut i modern tid genom att bröllopen även infaller under resten av året så är försommar den överlägset mest populära perioden för att knyta banden. Det är en stark tradition att stå brud till pingst eller runt midsommar, och lite spelar väl kanske blomstertiden in? För nu är det också högsäsong för blommorna. Färgprakten är enorm och några av brudarnas favoriter finns tillgängliga för alla bröllopsblommor. Pioner och liljekonvaljer är blommor som får vilken blivande brud att smälta, vid sidan av de klassiska rosorna.

Blommor spelar som sagt var en betydande roll vid alla bröllop, i allt från brudbukett, tärnbuketter och corsage till blommor i kyrkan och bordsdekorationer. Men glöm inte gratulationsblommorna – du som inte är med i egen hög person på ett bröllop men ändå känner brudparet väl nog för att gratulera kan göra det på ett enkelt och högtidligt sätt genom att skicka ett vackert blomsterbud. Vi skickar blommor vartsomhelst, vare sig det är i din egen stad eller om du vill skicka blommor utomlands.

Brud med brudbukett

1 2 3 4 46