Kondoleansblommor när orden inte räcker

Det händer oss alla förr eller senare. Vi mister någon närstående, eller någon i den nära kretsen går bort. Det är lika svårt varje gång att finna ord som uttrycker medkänsla och deltagande i sorgen.

Blommor följer oss hela livet, från gratulationer vid födseln, via födelsedagsblommor, gratulationer och hälsningar vid andra viktiga tillfällen och till slut vid graven. Blommor är också ett uppskattat och lämpligt sätt att visa sin medkänsla i sorgens stund. Men vad är brukligt att välja för blommor vid kondoleans? Här följer några råd:

Välj en bukett som uttrycker den rätta känslan. Vita blommor är ett vanligt  val, de förmedlar ro och frid och respekt för sorgen och den avlidna. Pastellfärgade blommor kan också passa bra beroende på vem mottagaren och den avlidna är. Här är några förslag på lämpliga buketter ur vår kollektion av kondoleansblommor:Vita blommor för kondoleans

Pastellfärgad bukett för kondoleans

Vid kondoleans är det brukligt att man skriver ett kort med några väl valda ord, vare sig du skickar blommor eller inte. Men det kan vara mycket svårt att hitta de rätta orden vid ett sådant tillfälle. Om du behöver hjälp har vi därför samlat några förslag på vanliga sätt att uttrycka sig i sorgen stund. Förslag på korttext vid kondolens och andra tillfällen.

Om du vill visa ditt deltagande i sorgen är det enkelt att beställa blommor på nätet. Vi levererar direkt hem till mottagarens dörr, men vi kan också leverera direkt till kyrkan om du önskar sända blommor för själva begravningen.

Om du vill ha fler professionella råd rekommenderar vi dig att vända dig till en av våra blomsterbutiker som har stor erfarenhet av kondoleansblommor.

Blommor till bröllopstårtan

Bröllopstårta med levande blommor

Blommor är en viktig ingrediens i de allra flesta bröllop. När vi hör talas om bröllopsblommor tänker vi dock oftast på brudbuketten och dekorationer i kyrkan och till festen. Men i takt med att baktrenden växer och intresset för mer avancerade bakverk ökar har det också blivit vanligare att dekorera tårtor, och då särskilt bröllopstårtan, med blommor.

Visst är det tradition att sätta små marsipanrosor på tårtorna, men nu talar vi inte om konstgjorda blommor av marsipan, choklad eller sockermassa. Utan riktiga, levande blommor.

När du väljer blommor för dekoration ska du naturligtvis försöka få tårtan att passa in i den övriga stilen och färgnyansen på bröllopet. Men lika viktigt är att du väljer blommor som inte innehåller något ämne som kan verka irriterande, blommor som potentiellt kan ätas, även om de mest är till för dekoration.

Om inte tårtmakaren har kunskapen om vilka blommor som kan användas för att dekorera bakverk kan du vända dig till din florist för råd. Dock ska du också veta att när man dekorerar med levande blommor sticker man dem inte direkt i tårtan, utan först i en liten plastbehållare, vilket gör att blommorna i de flesta fall inte kommer i kontakt med tårtan.

Här är några exempel på blommor som du bör undvika, då de innehåller giftiga ämnen i små doser:

Kalla
Liljekonvalj
Jasmin
Tulpan
Hyacint
Hortensia
Rosa nejlikor
Papegojblomma

Och här några exempel på blommor som passar alldeles utmärkt att dekorera med:

Rosor
Petunia
Orkidé
Lilja
Prästkrage

Blommor är din bästa vän för att skapa drömbröllopet. Vänd dig med fördel till din lokala florist för råd om allt från brudbuketten till bröllopstårtans dekorationer.

Inte bara brudbukett

Tärnbuketter till bröllop

Bröllopsblommor är ju inte bara brudbuketten. Det är brukligt att både brudgummen, tärnorna och eventuella brudnäbbar får sina egna blommor.

Tärnbuketten ska naturligtvis inte vara like omfångsrik eller slående som själva brudbuketten, men den får gärna gå i ton och stil med de övriga blomsterdekorationerna. Traditionellt har tärnbuketten ofta varit en miniatyrkopia av själva brudbuketten, men idag ser vi större variation. Kanske väljer man en helt annan färg, för att matcha tärnan eller tärnornas klänningar. En variant är att välja samma blommor, men göra tärnbuketten mindre och ge den en annan touch med hjälp av avvikande färg på dekorationsbanden. Och det är inte alltid man väljer en bukett. Armdekorationer fungerar alldeles utmärkt, och till ett romantiskt bröllop kan tärnorna till och med bära en blomsterkrans.

Brudnäbbar är inte helt ovanligt på bröllop. Det kan vara ens egna barn, släktingar eller vänners barn som antingen leder intåget i kyrkan eller följer efter brudparet in. Om brudnäbben ska ha blommor är det vanligt med en korg eller krans för att de ska slippa hålla en bukett i handen.

Och visst ska brudgummen också ha sin egen blomma. Det kallas för corsage och är en liten miniatyrbukett som till exempel fästs på kavajslaget . Självklart ska den matcha färgerna på bröllopet och innehålla samma blommor som brudbuketten i den mån det är möjligt.

Dags att planera brudbuketten

Rosa brudbukett

Så här på höstkanten är det många som drar igång planeringen för ett kommande sommarbröllop.  I ett par inlägg kommer vi därför att fokusera på det som ligger oss nära hjärtat, nämligen bröllopsblommorna.

I dagens uppkopplade samhälle ser vi trender komma och gå med vindens hastighet. Det gäller förstås även i allra högsta grad bröllop och allt som hör därtill. Men viktigare än att följa några trender i sig när det gäller brudbuketten, är att den faktiskt matchar den övriga stilen på bröllopet.

Förr i tiden var det vanligt att brudgummen valde brudbuketten till bruden. Idag är det få som följer den traditionen. Dels vill bruden ofta inte visa sin klänning innan bröllopet, och risken för mismatch är då förstås större. Men dagens brudar är också framförallt måna om att få ett bröllop precis som de vill ha det och väljer därför själva brudbuketten med stor omsorg.

Blommor är en mycket viktig del av de allra flesta bröllop. Från brudbukett, tärnblommor och corsage till kyrkblommor och bordsdekorationer. Idag handlar det om estetik och att skapa den där speciella stämningen. Men så har det inte alltid varit. Förr i tiden var blommorna främst till för att sprida väldoft, något som vi inte har samma behov av i dagens hygieniska samhälle. Vanliga bröllopsblommor på den tiden var röda rosor, doftande freesia, liljor eller krysantemum.  Det var inte heller tal om någon stor brudbukett, utan mindre dekorativa detaljer. När fler och fler fick råd att köpa blommor utvecklades dock brudbuketten i alla dess former, från den rundbundna till kaskadbundna avancerade buketter och armdekorationer.

Hur välja brudbukett?

När det är dags att börja planera bröllopet och välja brudbukett är ett bra första steg att välja en florist. Se till att ge floristen så mycket information som möjligt om stil, favoritfärger och blommor, och visa gärna en bild på brudklänningen. Kanske har du redan en bestämd uppfattning om hur brudbuketten ska se ut? Det är ändå bra att bolla tankarna med floristen för att se till att du inte fastnar för blommor som inte är i säsong eller en form på buketten som inte passar med brudklänningen. Floristen kan helt enkelt leda dig rätt.

Men ett inspirerande sätt att välja brudbukett är förstås att surfa på nätet. På Google, Pinterest eller Instagram kan du hitta mängder av inspiration som kan landa i din slutliga drömbukett, den som passar just dig och ditt bröllop.

Ett personligt blomsterbud på födelsedagen

Födelsedagsblommor

För den som vill generalisera ordentlig kan man säga att det finns två diametralt olika inställningar till födelsedagar. Vi har dem som älskar födelsedagen och mer än gärna står i centrum på sin stora dag. Och så har vi dem som inte vill höra talas om den alls och undanber sig all form av uppvaktning. Men vare sig man älskar att stå i centrum på sin födelsedag, eller inte alls tycker om uppmärksamheten så kan väl aldrig födelsedagsblommor komma ovälkommet?

Födelsedagar är en av de allra största anledningarna att skicka blommor. Och det är verkligen ett ypperligt tillfälle att visa sin omtanke, just för att man inte har glömt bort någons födelsedag. Om man lägger extra omsorg på att välja blommor blir gåvan ännu mer personlig. Och en personlig gåva är alltid den bästa gåvan, eller hur? Om du vill skicka ett personligt blomsterbud kan du välja blommor i en färg som passar mottagarens personlighet. Här kommer några tips från oss:

- Gult passar den store optimisten som älskar att lära sig nya saker.
- Grönt beskriver den omsorgsfulla familjemänniskan som gärna hjälper till, lyssnar och ger en hjälpande hand.
- Orange är färgen för den spontana livsnjutaren.
- Blått matchar den diplomatiska, lojala personen som gillar att planera och organisera.
- Rött passar den aktiva, utåtvända personen som älskar fysisk aktivitet och alltid är i farten.
- Lila är perfekt för den filosofiska personen med hög moral och som ser allt i ett större perspektiv.

Smarta tips för dina snittblommor

bukett med snittblommor

Att ta hand om sina snittblommor är egentligen inte så knivigt ( J ). Ett snitt, lagom varmt vatten och lite snittblomsnäring räcker långt.  Men det har nog hänt oss alla att blommorna plötsligt börjar hänga alldeles för snabbt. För att förhindra att detta händer din vackra bukett finns det ett antal grundläggande regler att följa + några extratips om du vill göra det där lilla extra för dina blommor. Tilläggas skall också att blomsterskötsel är ett område där många har olika åsikter, så visa råd kan man ta med en nypa salt.


Färdiga buketter

Om du får en färdigbunden bukett med blomsterbud behandlar du den bäst på följande sätt:

- Lös inte upp buketten, den är bunden på ett visst sätt för att blommorna ska komma till sin rätt på bästa sätt.

- Skär en ny, sned snittyta på alla stjälkar, samtidigt som du anpassar längden för den vas du har valt.

- Ta bort alla blad som sitter på stjälkarna och riskerar att hamna i vattnet. Dessa kan annars ge grogrund för bakterier som blommorna inte mår bra av.

- Förbered redan från början en vas med lagom varmt vatten och snittblomsnäring, så blommorna kommer i vattnet direkt efter att du har snittat dem.

- Fyll på med friskt vatten varje dag.

- Placera din vas på ett svalare ställe under natten så håller blommorna längre.

- Se till att blommorna inte står i direkt solljus.

- Ställ inte blommorna i närheten av frukt. Frukten utsöndrar en gas som förkortar blommornas livslängd.

 

Blomsterarrangemang i oasis

- Fyll på med vatten varje dag så att stickmassan inte torkar ut.

- Placera ditt blomsterarrangemang på ett svalt ställe över natten.

 

Vilken temperatur till blommorna?

Olika blommor trivs bäst i olika temperaturer. Här är några tumregler:

Mjuka stjälkar
Blommor med mjuka stjälkar trivs bäst i kallare vatten. Max 20 grader för blommor som anemon, allium, freesia, gladioulus, tulpaner och ranunkel

Halvmjuka stjälkar
Blommor med halvmjuka stjälkar vill ha vatten som ligger runt rumstemperatur. Max 30 graders vatten ska du ge till blommor som gerbera, liljor och pioner.

Hårda stjälkar
Blommor med riktigt hårda stjälkar trivs bäst i värme. Upp till 60 graders vatten fungerar bra för rosor, syren, brudslöja och olika typer av ris som vi tar in på våren.

Skapa med dahlia

Vi hoppas att ni passar på att frossa i dahlia nu när de är som finast. Själv har jag svårt att låta bli att köpa med mig ett par buntar hem då och då, de är ju så tacksamt dekorativa enkelt nedstuckna i en vas. Det är mycket vackert med en bukett i en enda färgnyans, kanske med blandade dahlia-varianter (för det finns ju en uppsjö). Själv föredrar jag oftast en bunt blandade färger, de kan verkligen lysa upp ett helt rum.

Här kommer ett tips på ett litet mer avancerat arrangemang som är roligt att göra själv. Grunden är dahlior i olika färger. Följ gärna våra instruktioner, men det finns naturligtvis utrymme för improvisation.

Det här behöver du:
En djup genomskinlig skål
Dahlior i olika färger
Små rosor, germini och gärna tuppkam i olika färger
Mindre pärlor i olika storlekar och färger
Större pärlor som kan träs på tråd, gärna olika varianter
Rosa tråd
En kniv att snitta blommorna med

dahlior och en skål

Så här gör du:

Steg 1
Fyll vasen med vatten och lägg de små pärlorna i botten.

Skål som fylls med vatten och pärlor

Steg 2
Klipp lagom stora bitar av tråden och fäst de större pärlorna i ena änden.

Pärlor som träs på tråd

Steg 3
Snitta blommorna med kniv till lagom längd, så att du kan vira tråden runt ungefär hälften av stjälkarna, så att blommans pärla hamnar vid änden av stjälken. Sänk ner blommorna försiktigt i vattnet, så att du inte dränker kronbladen.

Germini med tråd och pärla

 

Färdigt!
Du har just gjort ett originellt arrangemang som kommer att lysa upp tillvaron i många dagar.

Arrangemang med dahlia i skål

 

Bedårande dahlia

Dahlia

Dahlian är en älskad traditionsrik blomma för oss svenskar. Ursprungligen kommer den från Mexikos högland där den växer vilt. Blomman upptäcktes av spanska botaniker på resa i Latinamerika och dahlian introducerades därefter i Europa under senare halvan av 1700-talet. Blomman har också fått sitt namn efter en svensk botaniker, Andreas Dahl.

Idag finns det mer än 13 olika arter inom familjen, och nära 40 000 varianter. Från de enklaste, men fortfarande vackra varianterna till den imponerande pompomdahlian som nästan ser konstgjord ut.

Dahlian är Mexikos nationalblomma. Och den är inte bara vacker, i Mexico använder man knölarna också som livsmedel. Smaken ska påminna om kronärtskockor.

Dahlian blommar i slutet av sommaren ända fram till dess att frosten sätter in. Den älskar solsken men är trots det inte extremt vattenkrävande. Beroende på vilken variant vi talar om och hur mycket solsken den får kan stjälkarna växa sig mycket höga och då kan det vara bra att ge dem någon form av stöd för att de inte ska knäckas av väder och vind. När blommorna har vissnat ska man klippa ner stjälkarna. Eftersom Dahlian är mycket känslig för kyla rekommenderas det vanligen att man plockar upp knölarna och lägger dem svalt och mörkt över vintern. I mildare klimat kan det räcka att täcka dem i trädgården. Eftersom blomman är temperaturkänslig ska man också vara försiktig med dahlia som snittblomma. Inget drag eller extrema temperaturer gäller även inomhus.

De stora dahlia-varianterna lämpar sig utmärkt som dekoration i ensamt majestät. Kanske i en skål med vatten, eller ett flertal stora blommor solo i mindre vaser på ett bord.

Många florister använder dahlia i säsongens vackra buketter, vare sig det är blandade buketter eller skapelser med enbart dahlia. Blomman förekommer även i sensommarens brudbuketter.

1 2 3 4 47