Doftexplosion

Blommor och parfym

Är du en riktig doftmänniska? Vissa människor tycks uppmärksamma dofter mer än andra. Men alla älskar vi väl väldoft, särskilt de som kommer från blommor. Och detta har vi gjort i alla tider och använt oss flitigt av.

Redan i tidernas begynnelse brukade man använda kryddor och örter för att göra sig själv mer väldoftande. Man gned helt enkelt in skinnet med dem och väldoften stannade kvar länge. Och både greker, romare och egyptier var oerhört förtjusta i rökelser och parfymer av olika slag. Under medeltiden ser vi dock en nedgång i popularitet, då fåfänga ansågs syndigt och rent av ett djävulens påfund. Men under renässansen gjorde parfymeringen storstilad comeback i de övre klasserna.

Parfym blev snart en stor handelsvara och man använde det snart i stort sett överallt – på kroppen, i håret, kläderna och små detaljer som näsdukar. Detta gjorde att parfymhandeln exploderade på 1700-talet. Det blev därmed möjligt att utveckla nya tekniker för att framställa parfym och prova nya kombinationer baserade på både inhemska råvaror och sådana från fjärran länder. Parfymindustrin fortsatte att växa och utvecklade nya raffinerade metoder för att kapa kostnader, höja kvaliteten och hållbarheten.

De traditionella parfymerna innehöll förstås de mest väldoftande blommorna, antingen som dominerande egen doft eller i en väldoftande kombination; rosor, jasmin, viol, apelsinblomma, mimosa och lavendel är några av de främsta exemplen.

Skapandet av en ny parfym sker i tre steg. Man brukar prata om toppnoter, hjärtnoter och basnoter. Toppnoten är den doft som först framträder, som alltså ger det första intrycket av parfymen. Det är oftast en ganska mild doft som försvinner ganska snabbt (citrus, eucalyptus eller bergamot till exempel). Hjärtnoten är som namnet antyder själva hjärtat i parfymen, det dominerande intrycket som kan stanna kvar i flera timmar på huden eller i kläderna. Medan basnoten är den allra mest långlivade doften som kan dröja sig kvar i dagar och veckor som en liten svag nyans.

Doftande växter och blommor har något som kan liknas vid en biologisk klocka. Vissa är i sin bästa form under morgontimmarna, medan andra avger mest doft sent på kvällen. Liljor doftar till exempel hela tiden, nejlikor doftar mest mitt på dagen och kaprifolen har sin höjdpunkt på kvällen. Många av de största och mest framgångsrika parfymmakarna har dragit nytta av denna kunskap och framställt parfymer som har gjort stor succé.

Några av de mest väl doftande blommorna är:

Kaprifol
Hyacint
Freesia
Jasmin
Lilja
Lavendel
Syren
Rosor
Gardenia
Liljekonvalj

Vid en helt ovetenskaplig omröstning kunde vi konstatera att den blomdoft som vi svenskar skattar allra högst är den blyga men ljuvliga doften av liljekonvalj. Om du som många andra älskar liljekonvalj finns det en riktigt klassisk parfym som passar perfekt. Den lanserades redan 1956 av Dior och namnet är Diorissimo.

Och är inte parfym din grej kan du alltid dofta på blommorna direkt, eller skicka ett doftande blomsterbud till någon du älskar.

Parfym och rosenblad

Mumsiga blommor

Sallad dekorerad med blommor

Visst kan man äta blommor! Vissa är mest dekorativa, men fullt ätbara. Medan andra till och med tillför smak till maten.

Viktigast är förstås att se till att du själv eller någon annan inte utsätts för några giftiga växter. Och du bör också använda dig av garanterat obesprutade växter och blommor från din egen trädgård, som växer vilt, eller som du köper i butik.

Det första man tänker på när det gäller ätbara blommor är kanske kryddor och andra nyttoväxter i trädgården. Blommorna från timjan, oregano, mejram, rosmarin med flera är inte bara dekorativa, de tillför enormt mycket smak och doft. För att inte glömma gräslökens vackra lila blommor som blir en fantastisk dekoration på sillbordet eller strös som extra krydda på en sallad.

När det gäller vilda växter och blommor är späda maskrosblad en höjdare. Det är ett gratis alternativ till den kryddiga ruccolan som du släpar hem från butiken. Fler ätliga blommor är till exempel indiankrasse, malva, syren, lavendel, tusensköna, gökärt, kamomill och klöver. Jag minns själv att jag i min barndom gick och tuggade på de små kronbladen från rödklöver. De smakade faktiskt lite sött av nektar! Vissa klassiska trädgårdsblommor är fullt ätliga också, men passar kanske främst som dekoration, t ex kronblad från nejlika, ringblomma, solros, pelargon, pensé, lejongap och tulpan. Och detta är bara ett litet skrap på ytan. Här kommer några fler exempel och tips:

Rosor, lavendel och viol till exempel kan du använda för att göra ett doftande socker. Stöt bara blombladen med socker i en mortel och spara det i en burk med tättslutande lock. Piffa upp tårtan med rosensocker eller sommarens filtallrik med doftande violsocker.

Gurkört är en vacker blå blomma som doftar just lite gurka. Perfekt till en kall sallad eller varma grönsaker. I min barndom var det vanligt att man använde blommorna i iskuber till sommarens saftkalas, vackert och spännande för barnen.

Squashblomman är ett vanligt livsmedel i södra Europa. Och varför ska man inte ta hand om den och inte bara själva frukten? Blomman är både god och näringsrik och du kan göra spektakulära maträtter på den. I Italien är det vanligt att man steker eller friterar den. Mer avancerat kan du fylla blommorna med något gott, smaksatt ricotta till exempel. Sedan friterar du hela paketet och avnjuter med en fräsch sallad.

Nu för tiden kan du i vissa butiker köpa färdiga påsar med blomblad för dekoration, som är garanterat obesprutade och särskilt lämpliga att dekorera med.

Maffiga murgröna

Murgröna

Finns det någon mer tålig och flexibel växt än murgrönan? Utomhus eller inomhus, i ensamt majestät eller samplanteringar med blommor och andra växter. Ständigt grön och med en obetvinglig växtkraft, det är murgrönan i ett nötskal.

I vilt tillstånd växer murgrönan framförallt i mellaneuropa där den klättar högt upp i träd som ekar och täcker hela stammen och blandar sig med trädets egen lövkrona.  I norden hittar vi den i sydligare nejder, framför allt i kusttrakterna.

Det finns förstås inte bara en sort, utan ett 50-tal varianter av murgröna. Storbladiga, småbladiga, med olika färg och teckning på bladen. Det finns till och med murgröna med vackra hjärtformade blad. De kraftigaste sorterna kan bli upp till 30 meter långa. Murgrönan är en städsegrön växt som är en tacksam marktäckare både i trädgården och i krukor.  Under hösten infaller blomningen, då murgrönan visar upp små oansenliga gulgröna blommor.  Om murgrönan också får bär sker det alltså på vintern.

Murgrönans blad och blommor är lätt giftiga och kan orsaka hudirritation, medans bären är betydligt mer giftiga och absolut inte bör förtäras. Men den har också nyttiga egenskaper. Det är bevisat att murgrönan är en effektiv luftrenare som hjälper till att rensa luften från bensen.

Enligt legenden om de älskande Tristan och Isolde planterades murgröna på deras bägge gravar. De bägge plantorna växte upp över kyrkotaket och förenades på toppen.

Murgrönan är mycket vanlig som krukväxt, antingen som en egen grön växt, eller i samplanteringar året runt. Men den är särskilt populär till exempel i juldekorationer.

Murgrönan trivs i skugga eller halvskugga, den vill absolut inte ha direkt solljus. Den gillar att ha det lite fuktigt, så låt aldrig jorden torka ut helt. Och ge den gärna lite gödning ibland samtidigt som du kommer ihåg att duscha bladen för att de ska behålla sin fina grönska.

Flyttkarusell

Flyttbil

Har du tänkt på hur många som faktiskt flyttar varje år? I genomsnitt flyttar en människa i västvärlden mellan 4 och 5 gånger under sitt liv. Många flyttar ännu oftare förstås, medan några förblir bofasta hela sitt liv. Har du förresten själv räknat ut hur många gånger du har bytt bostad?

När man väl flyttar är det naturligtvis en mängd praktiska bestyr att ta hand om. Allt från pappersexercis till nedpackning, flyttstädning, eventuell renovering av den nya bostaden, till uppackning och inredning i det nya hemmet. Men när man väl har kommit en bit på väg i det nya hemmet ställer man kanske till med en liten eller stor inflyttningsfest.

I Frankrike brukar en inflyttningsfest kallas att man ”hänger upp kroken”. Det betyder enligt gammal tradition att man bjuder alla som deltagit i att skapa det nya hemmet eller hjälpa till med inflyttningen. Det som bjuds är mat ur en stor gryta som hänger i öppna spisen. Och det är när man hänger upp kroken i den nya spisen som firandet börjar, därav namnet som fortfarande är det vedertagna begreppet för en inflyttningsfest. Liknande traditioner har vi haft i Sverige. Vi talar fortfarande om flyttgröt. Vid inflyttningen var det brukligt att ta med sig någon form av förtäring till de nyinflyttade, till exempel gröt eller bröd och salt, för att de inte skulle lida brist på de basala matvarorna.

Nuförtiden kommer man kanske inte med flyttgröt så ofta, men inflyttningsfester är fortfarande tradition. Och det är även tradition att föra med sig någon form av inflyttningspresent. Men det är inte alltid lätt att komma på något lämpligt. Det här är nog de vanligaste varianterna p presenter till de nyinflyttade:

Användbara presenter: Hushållsapparater, porslin och glas, vaser, kanske en gourmetkorg. Tricket här är att känna sina vänner och familj väl så att man vet vad de har och vad de kan tänkas behöva.

Roliga presenter: Knasiga prylar en rolig bok kanske? Presenter med glimten i ögat är alltid välkomna.

Blommor eller växter: En rejäl grön växt är oftast en utmärkt och mycket uppskattad present. Gärna något som är lite extra, som ett citrusträd eller ett olivträd. Att plantera eller placera ett litet träd kan kännas som att slå ned sina rötter, så i den meningen är det symboliskt för den som har bytt bostad. Om de nyinflyttade har blivit med balkong kanske klassiska balkongblommor som pelargoner kan vara ett alternativ. Eller så överräcker du en liten kryddträdgård lagom stor för just en balkong. Har mottagaren istället blivit med trädgård kan en lite mer originell present vara ett fint paket med blandade blomsterlökar.

Om de nyinflyttade har undanbett sig presenter, vilket händer ibland, är det dock aldrig fel att överräcka en bukett blommor för att önska lycka till med det nya livet. Och för dig som inte kan närvara är ett blomsterbud naturligtvis det bästa alternativet.

Håll blommorna vid liv

Grön växt i fönster

Halvvägs inpå hösten är sommarsemestern ett minne blott. Kanske är det dags för lite påfyllning av batterierna snart igen? En ledighet till höstlovet, eller en resa i mellandagarna? Vare sig det är vinter eller sommarsemester och man ska resa bort brukar förberedelserna vara minutiösa. Allt ska packas som man kan tänkas ha behov av under en vecka hemifrån. Man gör packlistor för att inte glömma en enda pryl. Men har du tänkt på hur du bäst tar hand om dina blommor och växter när du är hemifrån under en längre tid?

Kanske har du riktig tur och har en snäll granne eller släkting som är villig att ställa upp och vattna och ge dina gröna vänner lite omsorg. Men har du inte den turen har vi här några små tips:

Ljus
Ljuset är en grundläggande förutsättning för att alla växter ska må bra. Brukar du dra ner och dra för i huset eller lägenheten när du far bort? Försök att lämna något öppet och placera alla dina växter i närheten av ljusinsläppet, efter hur mycket ljus de behöver. Om du har balkong kan det vara ett alternativ att placera växterna där under sommarperioden, men var försiktig så att de inte utsätts för alltför mycket sol. Badrum med mindre fönster eller frostat glas kan ofta vara ett bra alternativ också.

Vatten
Att växter behöver vatten vet alla. Men de behöver olika mycket vatten, och ingen växt vill bli dränkt i ett badkar i veckotal, det är ett säkert sätt för dem att ruttna bort. Men det finns olika lösningar på detta, från riktigt avancerade till enklare men fiffiga lösningar.

Sprinklersystem: Dyrt och lite krångligt att få till, men bombsäkert. Med de nyaste varianterna av sprinklersystem kan du finjustera intervallet så att dina blommor droppvattnas precis så mycket de behöver.

Upp och nedvänd flaska: Inte så snyggt kanske, men enkelt, praktiskt och billigt. Och du ska ju faktiskt inte vara hemma, så du behöver inte titta på det varje dag. Du använder en vanlig pet-flaska. Gör riktigt små hål i korken, fyll den med vatten och stick ned den i jorden upp och ned. Detta gör att jorden hålls lagom fuktig. Storleken på flaskan väljer du efter hur stor krukan är. Det går också att köpa liknande färdiga lösningar om du inte gillar den här typen av pyssel.

System för att vattna blomma

Kapillärkraft: Låter mer avancerat än det är. Du utnyttjar helt enkelt en av fysikens grundläggande lagar. Fyll en hink med vatten och placera den lite högre än dina krukor. Placera ett bomullssnöre med ena änden i hinken och den andra i krukan. Vattnet kommer långsamt att ledas via snöret och hålla jorden fuktig.

Vi hoppas att du och dina växter kan ha nytta av dessa tips. Och glöm inte att din blomsterbutik på nätet har öppet dygnet runt, alla dagar på året, så du kan skicka blomsterbud och växter till vem du vill även när du är på semester.

En guide till begravningsblommor

Röda begravningsblommor

Blommor är en del av livet, större för en del och lite mindre viktigt för andra. Men blommorna följer oss alla genom livet, ända in till döden. För när någon går bort är begravningsblommor det självklara sättet för de allra flesta att visa sin respekt och manifestera ett sista farväl. Blommor är också ett ljus i mörkret vid ett så tungt tillfälle som en begravning.

När man ska planera eller delta i en begravning och vill bidra med blomsterdekorationer känns det oftast tryggt att söka råd hos en florist. Floristen kan ge dig råd inom ramarna för en fastställd budget, eller kring vilka blommor och färger som är passande för tillfället eller säsongen.

I de allra flesta fall är det den närmaste familjen som står för de större blomsterdekorationerna, som själva kistdekorationen och en stående begravningsdekoration framför själva kistan. De övriga i den inre kretsen väljer ofta stående sorgdekorationer eller mindre sorgbuketter som placeras vid sidan om kistan. Andra gäster på begravningen brukar ha med sig en handbukett som läggs på kistan som ett sista farväl.

Det finns flera olika typer av begravningsblommor. Huvudtyperna är antingen bundna buketter och dekorationer, eller arrangemang gjorda i stickmassa – oasis. Väljer du ett arrangemang i oasis, en krans, ett hjärta eller någon annan mer originell form, så kommer det naturligtvis att stå sig längre när blommorna läggs för visning på kyrkogården efter begravningen.

Buketter och dekorationer utan oasis kan ibland komma med en liten plastbehållare med vatten för att hålla sig fräscha lite längre. Men i de flesta fall levereras de i lagom tid före begravningen så att de håller sig fräscha under den och en bra stund efter, utan något vatten.

Vad det gäller färgval så har vi av tradition oftast valt främst vita och beige blommor. Detta har dock luckrats upp i modern tid och många väljer ganska färgglada dekorationer, kanske som en hyllning till livet och en person som tills alldeles nyss faktiskt var i allra högsta grad levande.

Bakom varje leverans av begravningsblommor står en professionell florist. Och begravningsblommor är ett av de större och absolut viktigaste arbeten de utför. Naturligtvis är det även en florist som tar hand om arrangemanget när du beställer begravningsblommor direkt på vår hemsida. Fördelen är att du kan beställa i lugn och ro hemifrån, trygg i förvissningen om att floristen tar hand om leveransen ända in i kyrkan. Skulle du ha några särskilda önskemål är det bara att skriva det i beställningen eller kontakta vår kundtjänst i samband med din beställning för att diskutera möjligheterna. Du når vår kundtjänst på telefon 040-602 00 20 eller info@euroflorist.se.

Fantastiska fikus

Fikus

Vill du skapa hög mysfaktor och en känsla av exotisk semester? Då är en maffig fikus din bästa vän. Fikusens popularitet har gått upp och ned genom åren, men den försvinner aldrig riktigt helt. Med sitt tjocka lövverk är den en perfekt rumsfyllare som är relativt enkel att ta hand om. Sköter du den väl kan den bli otroligt ståtlig.

Fikusen ses traditionellt som en symbol för fertilitet och överflöd.  Och det finns ju inte bara en sorts fikus, utan en uppsjö av varianter. Så var och en kan hitta en variant som passar just deras stil och hem. Vill du ha ett yvigt träd som skapar en riktig djungelkänsla, eller kanske är du trendkänslig och hellre väljer en häftig bonsai-variant? Gigantiska varianter eller små nätta växter, det finns en fikus som passar alla.

Som alla gröna växter hjälper fikusen till att förbättra inomhusluften. Men den fungerar faktiskt också som ljuddämpare. Särskilt benjaminfikusen har riktigt bra ljuddämpande egenskaper. De tjocka bladen dämpar ljud även i större rum, med upp till 5 decibel. Så har du ett hårt golv och högt i tak i matsalen till exempel är fikusen ett utmärkt val av många olika skäl.

Fikusen är en mycket tålig och långlivad växt som du kan njuta av i årtionden. Den behöver lagom med ljus och lite gödning då och då. Glöm heller inte att damma och duscha bladen ibland, för att de ska få fin glans och behålla sin styrka. Och förstås bör du plocka bort eventuella gula och vissna blad direkt. Ett bra tips är att bära ut fikusen ibland under sommaren, när det kommer ett lätt regn. Det mår den alldeles utmärkt av.

Och är du inte sugen på att njuta av en fikus själv kan du förstås ge bort en. En fikus är till exempel en utmärkt inflyttningsgåva som mottagaren får glädje av länge.

Gröna växter som renar miljön

Grön växt fikus

Hört talas om cocktail-effekten?  Det handlar om att vi i allt större utsträckning utsätts för en blandning av ämnen i små doser. Gränsvärdena per ämnen kan vara ganska precisa enligt officiell information, och i de flesta fall utsätts vi inte för några överdoser av enskilda ämnen. Men vi vet inte hur blandningen av alla ämnen kan påverka människan i det långa loppet.

Nästan allt i våra hem, på arbetsplatser och offentliga miljöer släpper ifrån sig olika ämnen. Hushållsapparater, elektronik, möbler och textilier, målarfärg, leksaker och så vidare. Det är med andra ord en god idé att se till att vädra huset en 10-15 minuter varje dag.

Men det finns också växter som kan hjälpa till att rena luften. Så när du vill dekorera ditt hem kan du slå två flugor i en smäll och välja växter som också gör nytta.

Men hur kan växter rena luften? Enligt en studie gjord av Bill Wolverton, ingenjör på NASA som även bekräftas av två oberoende franska laboratorier kan vissa växter fånga kemiska molekyler. På så sätt fungerar de som en slags grön lunga. En enda grön planta kan förbättra luftkvaliteten i ett rum på 9  kvadratmeter. 2-3 plantor kan tillsammans ta hand om ett rum på runt 17-20 kvadratmeter. Med andra ord är det en god idé att ha en grön växt i varje rum. Och i sovrummet är tipset att låta växten stå där över dagen men ta ut den på natten.

Här är några exempel på växter som är mycket användbara som luftrenare:

Gerbera minskar halten av benzen i luften (som kommer från bland annat tobaksrök), kemiska ämnen i rengöringsprodukter och blekmedel i papper.

Pilbladsranka förbättrar luftens fuktighet och är bra på att ta upp koldioxid och rena luften från medel som används för träbehandling.

Azalean fungerar mot ammoniak och olika ämnen i rengöringsmedel, klister och fernissor

Fredsliljan tar upp ett stort antal ämnen från cigaretter, målarfärg och lösningsmedel

Fikusen hjälper mot formaldehyd och lösningsmedel i målarfärg

Tänk dock på att vara försiktig med vissa plantor om du har barn eller husdjur, vissa är giftiga och kan orsaka utslag eller illamående om man kommer i kontakt med dem eller smakar på dem.

Om du väljer “säkra” varianter är dock växterna din bästa vän i hemmet. Så sköt om dem väl!

Blomsterdekorationer till bröllopet

Blomsterdekorationer till bröllop

När det är dags att planera drömbröllopet är det  viktigt att försöka skapa en helhet av alla små detaljer. Känslan och stilen bör vara genomgående i allt från kläder till dukning och blommor. Förvisso kan notan lätt springa iväg då det finns mycket man kan lägga pengar på. Men man behöver inte en extremt stor budget för att skapa den rätta stämningen. Det allra viktigaste är förstås att du själv blir nöjd med ditt bröllop som helhet, det är ju ändå din egen stora dag. Och när det gäller den stora dagen finns det inget rätt eller fel, bara det som gör att brudparet trivs.

När det gäller bröllopsblommorna är det bra att bestämma en budget och utifrån den diskutera alternativ med en professionell florist. Glöm heller inte bort att blommor kan användas till så mycket mer än bara brudbuketten. Varför inte göra det till ett genomgående inslag i bröllopet ända från inbjudningskortet till tackkortet? Om ni ska ta er från plats A till B under bröllopet, med ett rimligt avstånd, varför inte dekorera vägen med blommor också? Och för att inte låta dessa blommor gå till spillo, be några av gästerna om hjälpa att ta med dem till festplatsen när sista gästen passerat.

Rosor som bordsdekoration till bröllop

Traditionellt har man kastat ris på brudparet när de kommer ut från kyrkan eller rådhuset. Idag vet vi bättre, det är inte bra för fåglarna att picka i sig råa riskorn. Ett mycket bättre och vackrare alternativ är att dela ut påsar med rosenblad som gästerna kan överösa brudparet med. Din florist kan förstås hjälpa dig även med att införskaffa rosenbladen.

Något som är vanligare på kontinenten är att dekorera bilen eller vagnen som brudparet ska färdas i. En vana som vi svenskar borde anamma istället för att bara fästa plåtburkar bak på åkdonet.

Blomsterdekoration på brudparets bil

Bordsdekorationer till bröllopet är förstås också en smakfråga. Du kan till exempel välja enskilda höga vaser utplacerade med glesare mellanrum, eller ett lågt arrangemang som löper utmed hela dukningen, eller små buketter vid varje par. Allt beror förstås också på hur rummet ser ut och borden är placerade, och det är viktigt att komma ihåg att gästerna bör kunna ha fri sikt till sina bordsgrannar och mot brudparet.

För den med minimal budget är ett enkelt trick att strö rosenblad i vattenskålar och lägga i levande ljus. Det blir romantiskt och stämningsfullt, samtidigt som du sparar pengar på blommorna. Ett annat litet trick är att välja blommor med stora kronor och placera dem en och en i varsin mindre vas. Och varför inte låta gästerna plocka med sig varsin hem som en liten bröllopsgåva?

Det här var bara några idéer och råd kring bröllopsdekorationer. Om du vill ha ännu mer kött på benen rekommenderar vi varmt att du vänder dig till din lokala florist.

Rosa bröllopsblommor på bord

Kondoleansblommor när orden inte räcker

Det händer oss alla förr eller senare. Vi mister någon närstående, eller någon i den nära kretsen går bort. Det är lika svårt varje gång att finna ord som uttrycker medkänsla och deltagande i sorgen.

Blommor följer oss hela livet, från gratulationer vid födseln, via födelsedagsblommor, gratulationer och hälsningar vid andra viktiga tillfällen och till slut vid graven. Blommor är också ett uppskattat och lämpligt sätt att visa sin medkänsla i sorgens stund. Men vad är brukligt att välja för blommor vid kondoleans? Här följer några råd:

Välj en bukett som uttrycker den rätta känslan. Vita blommor är ett vanligt  val, de förmedlar ro och frid och respekt för sorgen och den avlidna. Pastellfärgade blommor kan också passa bra beroende på vem mottagaren och den avlidna är. Här är några förslag på lämpliga buketter ur vår kollektion av kondoleansblommor:Vita blommor för kondoleans

Pastellfärgad bukett för kondoleans

Vid kondoleans är det brukligt att man skriver ett kort med några väl valda ord, vare sig du skickar blommor eller inte. Men det kan vara mycket svårt att hitta de rätta orden vid ett sådant tillfälle. Om du behöver hjälp har vi därför samlat några förslag på vanliga sätt att uttrycka sig i sorgen stund. Förslag på korttext vid kondolens och andra tillfällen.

Om du vill visa ditt deltagande i sorgen är det enkelt att beställa blommor på nätet. Vi levererar direkt hem till mottagarens dörr, men vi kan också leverera direkt till kyrkan om du önskar sända blommor för själva begravningen.

Om du vill ha fler professionella råd rekommenderar vi dig att vända dig till en av våra blomsterbutiker som har stor erfarenhet av kondoleansblommor.

1 2 3 4 48