Blomstrande mobil

Mobil med sommarblommor

Nu flödar det av härliga sommarblommor som blir fint material till en mängd dekorationer och pyssel. Här kommer ett tips på hur du gör en vacker mobil som passar utmärkt både inomhus, på terrassen, balkongen, i trädgärden eller bersån.

Det här behöver du:

- Bonsaitråd till ringen upptill
- Spoltråd i silver
- Myrtentråd i silver till glasrören
- Några glasrör
- Sidenband av olika slag
- Lite lätta sommarblommor
- Ett bra fästlim till sidenbanden

 

Så här gör du:

1. Forma en ring i valfri diameter av tjock bonsaitråd och fäst ihop med spoltråd i silver.

2. Klipp bitar i valfri längd av sidenband/ snören/bommullsband och limma tätt runt ringen.

3. Gör en upphängning av sidenband och häng upp mobilen.

4. Fäst glasrör i myrtentråd i silver och häng dem i mobilen, tänk på att få balans.

5. Fyll rören med vatten och stick i blommor, max 2–3 i varje rör.

Passion för passionsblomman

Passionsblomma

När jag var på utlandssemester i södra Europa upptäckte jag plötsligt på en restaurang att jag hade en hel vägg med passiflora bakom mig. Passiflora, passionsblomma, är en gammal klassisk krukväxt som vi kanske tappat fascinationen för till viss del. Men om man stannar upp och tittar på den så blir man alldeles hänförd. Denna intrikata blomma liknar nästan inget annat.

Passionsblomman är inte bara en blomma utan ett helt släkte som består främst av klätterväxter. Vissa varianter klättrar inte utan växer som buskar eller mindre träd. Det finns runt 500 olika arter inom familjen vars ursprung vi hittar i tropiska områden, de flesta i Amerika, men de förekommer även i andra världsdelar som Australien, Asien och på Madagaskar utanför Afrikas kust. I Västindien och Florida finns även flertalet stora odlingar av passionsblommor.

Den klassiska passionsblomman, som vi känner den, har blåvita blommor kan bli upp till nästan en decimeter i diameter. Men numera finns det även andra färgställningar som är populära, bland annat orange. Passionsblomman kallas även i Sverige för Kristi korsblomma. Kopplingen är tydlig – namnet kommer från Bibelns passionsberättelse om Kristi lidande på korset.

I Sverige känner vi blomman främst som en älskad krukväxt. Och den är både tålig och tacksam. Den klarar sig även i lite kyligare temperaturer i ett uterum. Någon art kan klara sig även utomhus i de allra varmaste delarna av landet. Blomman trivs bäst i rumstemperatur eller något under. Den bör stå ljust, och tål till och med direkt solljus. Du vattnar den regelbundet så att den inte torkar ut, och ge den näring med jämna mellanrum. Eftersom det är en klängväxt kan du låta den klättra uppför en ställning eller en spaljé, vilket blir mycket vackert i uterummet eller på terrassen.

Passionsblomman har även historiskt använts som en nyttoväxt. Växten sägs ha en smärtstillande effekt. Den innehåller ämnen som i mindre doser har en lugnande effekt, men i högre doser kan ge hallucinationer. De amerikanska indianerna använde även passionsblomman för att behandla sömnlöshet, nervproblem och epilepsi.

 

Värmande vallmo

Vallmo i blom

Nu står vallmon i full blom på fälten i södra Sverige. Vallmons intensiva röda färg är närapå fängslande, det är svårt att slita blicken från ett helt fält eller dikesrenar fulla av vallmo.

Vallmon kommer ursprungligen från lite varmare, mer tempererade länder i både Europa, Afrika, Asien och Nordamerika. Blomman odlades redan så tidigt som 5000 år f Kr och man har hittat blomman i Egyptiska gravar. På den tiden ansågs vallmon ha en positiv inverkan på fruktbarhet och skördar. Så ett odlingsfält fullt med vallmo ansågs bra då det borgade för en god skörd.

Det finns en uppsjö varianter inom vallmosläktet, från vår vanliga kornvallmo via mellanstora sorter till den imponerande orientvallmon som kan bli över en meter hög. Vallmons stjälkar är håriga och på dem sitter enskilda blommor i färger från rött till vitt via gult och rosa, där den vanligaste färgen som vi förknippar blomman med ju är röd.

Men vallmo är inte bara en vacker och mytomspunnen blomma. Den är också användbar på flera andra sätt. Vallmofrön som rostas används ofta som dekoration på bröd och bullar. I orostat skick kan de också förtäras och är då främjande för matsmältningen. Vår vanliga kornvallmo innehåller en sorts alkaloid som de facto har en lugnande effekt. Medan opievallmon ju är känd för sin mera narkotiska mjölksaft som bland annat innehåller morfin.

Blommor i en vattenmelon helt enkelt

Blommor i vattenmelon

Härliga somriga blomsterdekorationer kan man väl aldrig få nog av? Under sommaren när tillgången på vackra blommor är som störst och man ofta har mer tid att pyssla är det kul att ägna lite mer tid än bara sätta blommor i en vas. Här kommer ett tips på ett enkelt men ändå originellt arrangemang med utgångspunkt i en melon. Perfekt som bordsdekoration till den härliga sommarfesten!

Det här behöver du:

- En halv vattenmelon
- Ett fat, gärna med fot
- Snittblommor eller vilda blommor och blad i harmonierande färger
- Konstgjorda dekorblommor eller fjärilar

Så här gör du:

Snitta blommorna med en vass kniv och stick direkt i vattenmelonen.
På bilden är de nersatta i linje med lite häng på sidorna med några blänkande plastblommor trädda på spoltråd i silver.

Florist arrangerar blommor i melon

Juni går i blågult

Blå och gula blommor i vas

Månaden juni är den enda riktigt blå-gula månaden, då vi svenskar känner att det är helt ok att vifta lite försiktigt med flaggan och använda de svenska färgerna till fest och firande. Kanske inte främst till nationaldagen som firas relativt lågmält och aldrig slagit igenom som en större högtid, utan det är i studentfirandet och till midsommar som vi plockar fram det blågula. Det är band och små flaggor, blågula detaljer till studentpresenterna och blågula dukningar till midsommar. Och blommorna får gärna gå i blått, vitt och gult. Blåklint och prästkragar är midsommarblommorna framför andra.

Men var kommer egentligen den blågula färgen ifrån ursprungligen? Därom tvista de lärde. En av teorierna kommer från en gammal legend som säger att Erik den helige såg ett gult kors på den blå himlen när han kom till Finland under det som sägs vara det första svenska korståget på 1100-talet. Detta tolkade han som ett tecken från gud och använde färgerna till sin egen fana. Det finns ganska svaga belägg för att det ligger någon sanning i denna legend. Vi vet dock att de blågula färgerna användes som svenska färger under senare delen av 1200-talet, bland annat i folkungaättens vapen.

Ytterligare en teori säger att den svenska flaggan skulle ha uppkommit som en motreaktion mot den danska unionen under 1400-talet. Man skulle då ha ändrat färgerna i den danska flaggan som danskarna hade använt sedan 1200-talet.

Den svenska flaggans ursprung sägs dock komma från korsbaneren som användes under korstågen, liksom många andra flaggor. Det är oklart när den svenska flaggan fick sin slutliga utformning och började användas på allvar, det är först på 1500-talet som vi kan finna dokumentation kring den, även om den troligtvis uppstod tidigare. En av de första bilderna på ett blått tygstycke med ett gult kors kommer från Gustav Vasas liktåg 1560.

Även om vi inte är speciellt nationalistiska av oss så älskar vi de blå-gula färgerna under försommaren. Sommarbuketter i dessa färger är några av våra mest populära för att uppvakta och gratulera.

Helan går!

MIdsommarbukett

Nu är det dags för midsommar igen och som vanligt kan vi erbjuda färdigbundna midsommarkransar för dig som inte hinner, kan eller vill binda din egen. En av våra professionella florister binder istället en midsommarkrans och levererar den direkt hem till dörren.

Till midsommar är det också många som väljer att skicka blombud. En av våra populäraste buketter heter ”Helan går” och med den följer förstås de obligatoriska snapsvisorna.

Vi levererar din hälsning vart du vill, vare sig det är hem till dig själv, andra sidan jordklotet, om du vill skicka blommor till Stockholm eller göra någon glad i Haparanda.

Högsäsong för bröllopsblommor

Bröllopsblommor

Nu är det är högsäsong för bröllop igen. Även om säsongen har tänjts ut i modern tid genom att bröllopen även infaller under resten av året så är försommar den överlägset mest populära perioden för att knyta banden. Det är en stark tradition att stå brud till pingst eller runt midsommar, och lite spelar väl kanske blomstertiden in? För nu är det också högsäsong för blommorna. Färgprakten är enorm och några av brudarnas favoriter finns tillgängliga för alla bröllopsblommor. Pioner och liljekonvaljer är blommor som får vilken blivande brud att smälta, vid sidan av de klassiska rosorna.

Blommor spelar som sagt var en betydande roll vid alla bröllop, i allt från brudbukett, tärnbuketter och corsage till blommor i kyrkan och bordsdekorationer. Men glöm inte gratulationsblommorna – du som inte är med i egen hög person på ett bröllop men ändå känner brudparet väl nog för att gratulera kan göra det på ett enkelt och högtidligt sätt genom att skicka ett vackert blomsterbud. Vi skickar blommor vartsomhelst, vare sig det är i din egen stad eller om du vill skicka blommor utomlands.

Brud med brudbukett

Magiska midsommartider

Midsommarstång

Midsommar är som bekant en gigantisk högtid i Sverige. Efter julen är den definitivt största och mest efterlängtade av oss svenskar. Midsommarfirandet har en lång historia som baserar sig i firandet av sommarens ankomst och en symbolism för återuppståndelsen i form av den prunkande växtligheten vid denna tid på året. Midsommardagen firades ursprungligen till Johannes döparens ära, men den kopplingen är sedan länge försvunnen här i norden. Dock kvarstår den i södra Europa där man fortfarande firar Johannes Döparens dag i juni.

De kristna kopplingarna till midsommaren har alltså varit svaga. Det är istället en högtid fylld av tro på magiska krafter och övernaturliga företeelser. Midsommar infaller alltid på en fredag mellan den 20 och 26 juni, när dagarna är som allra ljusast kring sommarsolståndet.

Midsommarfirandet finns nämnt redan i de gamla isländska sagorna. Men det är först på 1500-talet som vi får en tydligare bild av dess historia. I en historieberättelse från denna tid beskrivs hur folket samlades på torg och fält kring midsommarbål för att dansa natten lång. Midsommarbålet var länge ett stående inslag i firandet och förekommer även idag, men i betydligt mindre utsträckning. Det som har ersatt eldarna är den obligatoriska midsommarstången. Internationellt kallas stången för maypole. Den svenska motsvarigheten är majstång, men det har ingen koppling till månaden maj. Att maja betyder istället att klä med löv. Seden att löva, smycka med löv, är en lång tradition och hänger ihop med folktron också det – att löva kring åkrarna skulle till exempel skydda skörden från missväxt.

Midsommarstången kom dock troligen från Tyskland någon gång under medeltiden. Vi i Sverige har sedan utvecklat vår egen variant bestående av ett kors med kransar som avviker från det tyska originalet med stora kransar kring en enda påle.

Kring midsommarnatten finns det en mängd olika magiska föreställningar. Naturen ansågs särskilt magisk just denna natt. Därför var det den bästa natten att samla läkande växter eller ägna sig åt spådomar. Och om man ville stärka sin hälsa ansågs det särskilt lämpligt att rulla sig naken i det daggvåta gräset framåt midsommarnattens morgon.

Många binder sina egen midsommarkrans, vilket är en av de traditioner som hänger ihop med tron på växtlighetens kraft och hälsobringande effekt. Naturligtvis är den till för prydnad i första hand, men det sades också förr i tiden att man skulle torka sin krans och lägga den i badet till jul, vilket skulle även detta ha en hälsobringande effekt.

Midsommarkrans

Ytterligare en av de starka traditionerna i folktron är den att plocka 7 blommor och lägga under kudden. Eftersom midsommarnatten är magisk och lämpar sig bäst för spådomar kan man vara säker på att drömma om sin blivande man eller hustru om man gör detta. Traditionerna varierar i olika landsdelar. Vissa plockar 9 blommor, många hävdar att det måste vara under total tystnad, och somliga säger att man måste klättra över lika många gärdsgårdar som antalet blommor man plockar.

Idag förknippas midsommar främst med maten, festen, blommorna och lekarna. På bordet står den obligatoriska sillen, färskpotatisen och de söta jordgubbarna. Till detta dricker vi förstås öl och vin. Ett stående inslag är också sången och dansen. Vi sjunger snapsvisor och dansar och sjunger kring midsommarstången.

Ståtliga alstroemeria

Blommande alstroemeria

För en tid sedan gav jag svärmor en ren bukett med rosa alstroemeria. Efter ett par veckor mailade hon med flera utropstecken att blommorna fortfarande stod sig hur fint som helst. Detta är typiskt för denna vackra blomma, som är i princip hur tålig som helst. Det kanske inte är en av de mest kända snittblommorna bland allmänheten, men floristerna har den nästan alltid hemma och den igår i många av buketterna som du kan skicka som blomsterbud hos Euroflorist.

Alstroemerian har fått sitt namn från Claes Alströmer, en av Carl von Linnés elever. Claes var även son till den kände Jonas Alströmer, som ju gav potatisen till oss svenskar. Claes Alströmer skickade frön av blomman till sin läromästare Linné som återgäldade tjänsten genom att döpa blomman efter honom.

Alstroemerian tillhör släktet liljeväxter, vilket man kan ana bara genom att se på kronbladen. Den kommer ursprungligen från Sydamerika där den växer vilt i svalare områden på högre höjd. De varianter vi ser hos våra florister idag är dock främst hybrider som har odlats fram i Holland och England.

Alstroemerian finns i en uppsjö färger; gul, vit, röd, orange, rosa, kräm och melerade varianter. Den har flera blommor på varje stjälk som blommar successivt, vilket bidrar till dess hållbarhet som snittblomma.


Alstroemeria håller i flera veckor

Om du sköter om den håller alstroemerian i flera veckor. Den är dock enkel att sköta. När du tar hem blommorna ska du vara lite försiktig, stjälkarna är ganska svaga och kan lätt brytas. När du kommer hem ska du snitta blommorna och sätta dem i kallt vatten, runt 20 grader. Ge gärna en halv dos näring och se till att inga blad hamnar under vattenytan. Bladen vissnar före blommorna så du kan gärna ta bort en del innan du sätter dem i vas och plocka efter hand som de vissnar. Byt vatten ofta och nyp även bort vissnade blommor.

Tack vare att den är så hållbar är alstroemerian utmärkt för en mängd olika arrangemang. Men blomman är även vacker helt solo i ett stort fång eller några stänglar i en mindre vas, antingen i en enda nyans eller med blandade färger.

En blomstrande sommarhatt

Sommarhatt med blommor

Det är snart dags för midsommartider och sommarfesterna står som spön i backen. Vår traditionella midsommarkrans är obligatorisk för många, men för den som vill tänka lite fritt kommer här en kreativ idé att pryda sitt huvud med. Arrangemanget fungerar förstås alldeles utmärkt som bordsdekoration till festen också.

Det här behöver du:
- En hatt
- Ett plaströr
- Silvermyrtentråd,
- Natursnöre
- Dekor som t ex konstgjorda jordgubbar och fjärilar
- Sommarblommor
- Rankor av murgröna eller smultron
- En kniv att snitta av blommorna med
- Lite blad att klä röret

Så här gör du:
Fyll plaströret med vatten och klä det med blad genom att vira silvertråd runt.

Vira flera varv med grönt natursnöre runt hattens kupade del.

Fäst röret i snöret så det sitter fast och stadigt.

Fäst in alla rankor i röret och ringla runt och fäst i snöret här och var runt hatten.

Stick i blommor och fäst fjärilar och jordgubbar här och var i snöret

Vi önskar en härlig sommarfest!

Skapar sommarhatt med blommor

1 2 3 4 45