Midsommar

I morgon är det midsommar afton, då ska många av oss plocka blommor, klä midsommarstången och äta god mat. En dag fylld av sång, dans och skratt långt ut på natten.

Som du säkert vet så har blommorna stor betydelse på midsommar. Vi smyckar våra matbord, midsommarstången men även staket och hus med olika sorters blommor. Men visste du att du kunde spå framtiden under midsommarnatten?

Om du vill ta reda på vem du kommer att leva ditt liv med så ska du göra enligt följande gamla tradition:

Ge dig ut och plocka sju sorters blommor. Medan du plockar blommorna ska du även klättra över sju gärdsgårdar. Du tar sedan med dig blommorna hem och lägger dem under huvudkudden i sängen. Blommorna tillsammans med midsommarnattens magiska krafter kommer att få dig att drömma om personen som du kommer leva med resten av livet.

midsommar

Visste du detta om mors dag?

mors_dag_ig

 

Visste du detta om mors dag?

1. Mors dag firas alltid sista söndagen i maj. Den enkla anledningen var att det fanns vilda blommor som barnen kunde plocka till mamma.

2. I sverige firar vi mors dag sedan 1919.

3. Mors dag kommer från USA.

4. 80% planerar att uppmärksamma mor i år!

5. De tre vanligaste presenterna till mors dag är:

 1. Blommor
 2. Middag
 3. Choklad

6. Frågar vi mamma så vill hon helst ha:

 1. Middag
 2. Blommor
 3. Smycken

7. Snittpriset på presenter till mor är 500kr

8. Det finns 2 800 000 mammor i Sverige

9. Cirka 50 000 firar mors dag för första gången

10.Instruktioner för mors dag (från 1919):

 1. Flaggan skall hissas
 2. Barnen sjunger för mor på morgonen
 3. Barnen ordnar och bjuder till frukost
 4. Barnen bjuder på middag där även far närvarar.

 

Min Stora Dag

Sedan 2001 har organisationen Min Stora Dag förverkligat sjuka barns drömmar om att få uppleva något utöver det vanliga. Målet är att ge ett barn med en diagnos ny kraft och lycka genom att få uppleva något speciellt eller träffa en idol eller vara med om ett äventyr. Det är precis vad namnet på organisationen säger, Min Stora Dag, en dag som sent kommer att glömmas och som tillför kraft och energi till att kämpa vidare.

Min Stora Dag

Tillsammans med Min Stora Dag har vi på Euroflorist lyft fram en mycket speciell bukett, en vacker Min Stora Dag-bukett! Tillsammans kan vi uppfylla ett barns drömmar om att få uppleva något stort. 10% av priset på buketten går direkt till Min Stora Dag och samtidigt som du överraskar till exempel mamma på mors dag! Och självklart följer ett gåvobevis med buketten! En perfekt gåva till mors dag den 29 maj.

Som du säkert har sett på hemsidan så kan du på vår förstasida även registrera dig för vårt nyhetsbrev och när du gör det så skänker Euroflorist 5 kr till Min Stora Dag.

Blomstermånaden maj är äntligen här!

Äntligen är maj månad här. Vi känner lukten av vår i luften och knopparna på både buskar och träd börjar slå ut för att fånga solens värmande strålar. Det är något speciellt med den här månaden, maj månad. Förr i tiden, i Sverige, så kallades maj månad för Blomstermånaden i de södra delarna av landet och lövmånaden i de norra delarna.

gröna kvistar

I den Gammelnordiska kalendern, kalendern som användes innan den Julianska kalendern togs i bruk så hette maj; Blomstermånad/Lövmånad. Ordet maj kan även betyda gröna blad eller gröna kvistar samt andra gröna dekorationer som man gjorde kransar eller utsmyckningar till personer eller hus och staket av. Att Maja betyder faktiskt att smycka med gröna kvistar och lövruskor.

Och nu under maj månad kommer du faktiskt få reda på lite annan rolig fakta kring blommans betydelse och starka band till månaden maj 🙂

Så sköter du dina snittrosor!

Det är väldigt populärt att köpa rosor när man vill visa kärlek eller uppskattning till någon som står en nära. Rosen är väldigt vacker, utstrålar romantik och kärlek och är väldigt enkel att ta hand om. Och gör du rätt så kan din vackra bukett förbli vacker och stå länge och se vacker ut.

Det du behöver tänka på är att när du får eller ger bort en bukett så ska celofanet eller pappret som sitter runt buketten få sitta kvar under den första timmarna i vasen.

Se till att du har en ren vas när du sätter ner blommorna samt att inga blad på stjälkarna kommer i kontakt med vattnet då det bildas bakterier som i sin tur påverkar blommorna negativt. Fyll på med varmt vatten i vasen, rosor tycker om varmt vatten.

skötselråd för rosor

Ta en vass kniv och skär nya snittytor längst ner på stjälkarna. Skär över stjälken så att varje stjälk får en snittyta på någon centimeter. Undvik sax samt slöa knivar eftersom det kan täppa till de små sugrören som sitter i blommornas stjälkar. Kom ihåg att skära nya snittytor ungefär varannan dag och att byta vatten ifall det blir grumligt.

När blommorna har dragit åt sig vatten efter några timmar kan du ta bort pappret som har stabiliserat blommorna, men låt bandet som sitter runt buketten sitta kvar! Kom ihåg att buketten inte ska stå i direkt solljus samt att undvika att frukt ligger i närheten av buketten. Om nätterna kan du ställa din bukett i ett uterum eller på balkongen, där det är lite svalare.

Vi hoppas att din vackra rosbukett håller länge och att den ger dig väldigt mycket glädje!

Visste du detta om rosor?

Hur upplever du rosor? Stannar du upp när du ser vackra rosor och tänker, oj, vilken fantastisk blomma? Många av oss gör tyvärr inte det. Men rosen är en fantastisk blomma, dels så är den ett självklart val när vi vill visa kärlek till någon vi tycker om. Rosen är väldigt speciell och har använts av människan genom historien till många olika saker. Här kan du läsa några roliga fakta som du nog inte visste om rosen:

 1. Rosor har odlats i Persien, Egypten, Indien och Kina i tusentals år.
 2. Rosen blev känd när den Sumeriske kungen tog med sig rosor hem från ett krig ca 2600 år f.Kr.
 3. I Sverige finns ca 18 vildväxande rossorter.
 4. I delar av Europa odlar man rosor för att utvinna rosenolja som används till parfymer samt ansiktsvatten.
 5. Under medeltiden gjorde munkar rosenhonung som användes som sötningsmedel samt till att bota lungsot.
 6. Rosenolja används till att balsamera döda men även till att hålla huden ung.
 7. Den äldsta bevarade dikten om rosor är skriven av Sappho år 600 f. Kr.
 8. Rossläktet är uppdelat i tre grupper: Rosenbuskar, Klätterrosor samt Rabattrosor.
 9. Det finns ca 200 rosarter som är spridda i hela världen.
 10. Nypon är väldigt rika på C-vitamin och används i matlagning.

 

rosor

Vill du göra någon glad? Varför vänta?

Behöver man en speciell anledning till att skicka blommor till någon som man vill uppskatta eller överraska? Behöver man verkligen en utsatt dag i kalendern för att ta sig tiden till att göra någon glad? Kan man inte bara skicka en vacker bukett till en person som man bryr sig om, bara för att man vill upskatta någon och få personen att bli glad och känna sig uppskattad?

Vi är så stressade i vårt vardagliga liv att vi tyvärr glömmer bort varandra. Vi har till och med skapat dagar, som placerats ut i kalendern för att påminna oss om viktiga personer i vårt liv som till exempel mors dag, fars dag och så vidare. Och ska vi vara helt ärliga så är dessa dagar underbara, väldigt speciella dagar som vi kan fira föräldrar och familjemedlemmar på. Men vi borde kunna uppskatta varandra lite mer på vanliga dagar!

Så varför inte skicka en fin och vårig bukett fylld med vårblommor som tulpaner till någon i familjen. Eller varför inte överraska mamma med en bukett fylld med vackra liljor på en helt vanlig dag?

Och du vet säkert att det är en lika underbar känsla att få blommor som det är att skicka en vacker bukett. Och är du osäker på vilka blommor du vill överraska med så har Euroflorist duktiga florister i hela Sverige som kan hjälpa dig med ditt val!

BOU14_15M_a

Och om du vill visa din kärlek till någon som står dig nära, kanske någon du tycker om väldigt mycket så kan du skicka en Floristen designar – till henne/till honom. Då binder floristen en vacker bukett, med säsongsblommor och levererar hem till personen.

Med detta vill vi säga att, det behövs inte en speciell anledning eller dag för att göra någon glad, bara gör det! 🙂

 

Påskens gula färg!

I Sverige förknippar vi ofta påsken med Gula färger. Men varför är det så egentligen? Vem och vad är det som har förknippat påsken med den gula färgen?Om man drar paraleller till religionen, i och med att påsken är en religiös dag, så hittar vi tyvärr inte gula färger någonstans! De liturgiska färgerna är lila svart och vit. Men letar vi lite och gräver på internet och diverse bloggar och nyhetssajter så kommer vi snabbt fram till att det är blommorna, rättare sagt påskliljorna som har gett oss den gula färgen. Men även de små söta och gula kycklingarna samt så har äggulorna säkert gjort sitt.

Gul krokus som blommar till våren

Färgen kanske associeras med påsken eftersom många vårblommor som påskliljor, vintergäck, krokusar är gula och blommar under just den här perioden på året. Precis som solen som tittar fram alltmer ofta. Många av oss dekorerar våra hem, balkonger och trädgårdar med blommor då dessa livar upp miljön. Den gula vackra färgen lyser upp och skapar en liten oas som kan få oss att glömma vardagsstressen. Överraska någon med blommor så får du själv se vilken fantastisk känsla det ger, både att få uppskatta någon men även att få ett leende och en stor kram.

 

 

 

Internationella Kvinnodagen

Internationella Kvinnodagen firas varje år den 8:e mars för att uppmärksamma ojämställdhet samt kämpa för kvinnornas rättigheter. Den internationella kvinnodagen instiftades i Köpenhamn år 1910 och har firats varje år sen dess.

Tanken med dagen var att lyfta fram viktiga punkter för jämställdheten samt kvinnornas situation i världen. Efter 1910 har dagen firats på olika håll i världen och i vissa länder i Europa har det till och med blivit en nationell helgdag.

Under början av 1900 talet demonstrerade kvinnor för sin rösträtt, rätten till abort och många fler viktiga punkter på den här dagen. Idag har dagen en helt annan betydelse och den politiska laddningen finns inte kvar på samma sätt. Istället väljer många att uppskatta kvinnor i sin närhet med blommor och choklad.

JFM2016NewsetterPromo600x600_15SE

Skicka en vacker bukett till en vän, flickvän, mamma eller en kvinnlig arbetskollega som du vill uppskatta på den här dagen.

Påskliljor eller Narcisser?

Då var mars månad här och kampen mellan vinter och tidig vår är i full gång. Påskliljorna eller narcisserna som de också heter börjar blomma på sina håll i landet men finns även att köpa hos floristerna. Dessa fina blommor i solens färger påminner oss om att våren är här.

15FY03GD

Påskliljor växer och blommar som finast när jorden är fuktig, så låt inte jorden de växer i bli torr. Ju mer du vattnar desto högre och finare blir de. De blomstrar som finast när de står på en ljus plats men kom ihåg att det inte ska vara för varmt. De blommor som har vissnat eller torkat kan du klippa bort så får lökarna och de övriga blommorna mer näring.

Påskliljor – Narcisser – är en riktigt fin blomma samt dekoration i hemmet men även i trädgården. Dessa fina blommor är väldigt populära till påsk men du behöver inte vänta så länge, du kan skicka en fin vårhälsning redan nu eller köpa hem dessa fina blommor och ställa dem i en vas.

 

Visste du att…

 • Narcissism – överdriven kärlek till sig själv. Kommer från den Grekiska mytologin om den unge Narcissus som blev förälskad i sin egen spegelbild och förvandlades till en Narciss.
 • I Wales säger man att den som hittar vårens första Påsklilja blir belönad med 12 månaders tur.
 • Påskliljor symboliserar vänskap, hjältemod, respekt, trofasthet samt påsk.
1 2 3 4 52