En glädjefylld mors dag!

 Mors dag 2015
Hur firas mors dag?

Det finns lika många sätt att fira mamma som det finns familjer! Det finns inga förutbestämda regler för hur firandet ska gå till. Självfallet är ett gott råd att ge bort en gåva och ännu bättre är att lägga till blommor. Men det absolut viktigaste är att visa uppskattning genom att uppmärksamma mamma. Här är några förslag:

 • Om du inte är hemma till mors dag: skicka en bukett blommor, skicka ett morsdagskort, ring henne
 • Ge henne frukost på sängen och en morgongåva med väldoftande blommor
 • Gör något tillsammans som är speciellt för er relation, kanske en tradition ni har
 • Berätta hur mycket hon betyder för dig och gratta henne på mors dag

 

Hur man gratulerar i andra länder
 • Bonne fête maman (Franska)
 • Felicidades mama (Spanska)
 • Herzliche Grüsse zum Muttertag (Tyska)
 • Gratulerer med Morsdagen (Norska)
 • Buona festa Mamma (Italienska)
 • Boa Mama (Portugisiska)
 • Glædelig Mors dag (Danska)

 

En blomsterkollektion för alla mammor

En ny undersökning genomförd av ett kvinnomagasin visar att speciellt två blommor symboliserar mors dag: rosor och pioner. Rosen är en bästsäljare och uppskattas av en majoritet av kvinnor. Den är en ”säker” gåva, speciellt eftersom denna vackra blomma kommer i många olika färger och varianter. I länder som firar mors dag i maj och juni så är pionen den mest populära blomman. Denna säsongsblomma är underbart väldoftande och om man tittar närmre så påminner den om en ros. Men vårt råd är att ge mamma hennes favoritblommor, om det är möjligt under denna säsong så klart! Varför inte lägga till en delikat chokladask till din bukett, kombinationen av blommor och choklad är väldigt uppskattat. Ett annat populärt val är en bukett och ett kort med en personlig hälsning till mamma.

En blombukett är den gåva fylld av känsla som berör en mammas hjärta mer än någon annan gåva. En bukett är ett vackert sätt att visa uppmärksamhet, tillgivenhet och kärlek till mamma. Till mors dag är alla florister på Euroflorist redo att leverera en vacker bukett direkt till dörren, som en underbar överraskning till din mamma. I vår mors dags-kollektion har vi allt för att göra din mamma glad på mors dag!

Växter till balkongen

Växter till balkongen

Vintern är nu bakom oss och det är tid att tänka på våren och de längre dagarna som kommer. Det är också dags att sätta en grön och färgglad prägel på våra trädgårdar och balkonger. Om du inte har möjligheten eller turen att ha en trädgård, så är det väldigt lätt att skapa din egen trädgård på balkongen.

Allt du behöver är blommor!  

Du känner säkert till fördelen med gröna växter och blommor för både hälsan och själen. Utan att spendera en massa pengar så kan du skapa en väldigt trivsam miljö av blommor och växter. Det finns dock några saker som du behöver tänka på innan du tar på dig ditt trädgårdsförkläde: utrymme, budget, läge (vind, sol, kyla), vatten och tid. Alla dessa punkter är viktiga och kan påverka hur du skapar din balkongträdgård.

Utrymme: Även om du har ett väldigt litet utrymme, så är det fortfarande möjligt att skapa en liten trädgård med blommor och växter. Du bör tänka på perspektivet, en slags 3D trädgård. Tveka inte att använda det vertikala utrymmet för växter och mixa gärna färger som grönt tillsammans med blommande växter. En blandning av murgröna, hortensia och primula i en spaljé är väldigt vackert. Om du har möjlighet att hänga upp krukor så är det en bra lösning för en liten balkong. Tveka inte heller att leka med volym och ljus med hjälp av en spegel eller en zinkbehållare. En grön vägg av växter kan vara väldigt läckert. Men var försiktig så att dina växter inte hindrar ljuset från att nå din lägenhet!

Budget: Som vi nämnt tidigare så behöver du inte ha en stor budget. Var kreativ och innovativ. Det är väldigt trendigt att skräddarsy saker själv. Till ingen kostnad alls kan du använda en gammal trälåda för att skapa en väldigt trevlig växtbehållare till din balkong. Vad gäller växterna, fråga vänner och familj, det är väldigt lätt att ta sticklingar. Om du kan avsätta en budget, besök gärna ett trädgårdscenter eller fråga din lokala florist. De kan skapa en trevlig presentation av växter med färgglada krukor eller balkonglådor.

Läge: Läget på din balkong är viktig. Är det blåsigt? Är det väldigt kallt? Mycket sol eller skugga? Ljuset är en nyckelfaktor för att dina växter ska ha de bästa förutsättningarna för att kunna växa. Viktigt att veta är att även om vintrarna är hårda, så är det varmare på balkongen än på marken.  Där finns ett slags mikroklimat som kan vara till fördel, men som ibland också kan skapa problem. På sommaren, i direkt solljus, så kan dina växter brännas snabbare på balkongen än i naturen. Om du exempelvis vill ha en hortensia så behöver du vara försiktig med sol och vatten och därför planera att ha ett solskydd för dina växter. Om du skapar en balkonglåda till våren, med lökar som tulpan eller påsklilja, så kommer de blomma tidigare än på marken eftersom de kan dra nytta av värmen.  Om du bor i ett blåsigt område så borde du undvika höga växter, om krukan inte sitter fast ordentligt, samt för tunga små växter som lätt kan falla. Det bästa du kan göra i detta fall är att skydda de med ett vindskydd. Tåliga och höga gröna växter kan också skapa ett naturligt vindskydd för mer ömtåliga växter. När växter exponeras för vind så torkar de snabbare och behöver därför mer vatten och omsorg. Fråga gärna din lokala florist eller specialist för att få reda på vilka växter som passar bäst för din balkongs exponering.

Vatten: Precis som ljus så är vatten grundläggande för växterna på din balkong. Precis som i en trädgård så måste du planera för regelbunden bevattning. Det finns växter som behöver mer eller mindre mängd vatten.  Om du inte känner dig redo för att ta hand om växterna regelbundet så är det bäst att ta växter som inte behöver lika mycket omsorg. Exempel på sådana växter är Echeveria, Aloe, Ananas, Crassula eller Kaktus. Ett bra tips är också att använda material som lerkulor som ser till att vattnet inte avdunstar från krukan. Var försiktig när du vattnar dina balkongblommor, se till att dina växter sitter fast ordentligt, annars finns det risk för att vattnet rinner ner på grannens balkong och det är inte så trevligt!

Tid: Små växter innebär inte att de behöver mindre omsorg. Precis som dina inomhusväxter så behöver dina balkongblommor omsorg. Om du reser mycket eller ofta är iväg från hemmet, så behöver du ha en reservplan. Antingen om du ber en snäll granne hjälpa dig att vattna blommorna eller så kan du använda dig av ett självbevattningssystem.

Våra topp 10 balkongväxter

 • Taklök
 • Buxbom
 • Lavendel
 • Ormbunke
 • Pelargon
 • Ampellilja
 • Fuchsia
 • Japansk anemon (för att attrahera fjärilar)
 • Murgröna
 • Miniatyrros

 

Var kreativ och föreställ dig ditt egen Eden, en avkopplande plats i naturen. Använd gärna säsongsblommor för att ge balkongen lite kul och färgglad karaktär.

Ta en titt på vår plantkollektion och bli inspirerad!

Glad Påsk!

Påskinspiration

Våren närmar sig allt mer och många familjer har redan börjat med påskdekorationerna. Detta är en enormt spännande tid på året. Påsken är en uppskattad högtid som gärna delas med familj och vänner och påskmaten ser vi alla fram emot. Påsken är också ett utmärkt tillfälle att ta långa promenader i naturen och för att se alla vårens vackra blommor blomma på nytt.

Det är tradition att ge bort små gåvor, 80 till 85% är choklad, med påsksymboler som ägg, kaniner och kycklingar. Blommor förknippas också med påsken, särskilt vårblommor som påskliljor, tulpaner, gullviva och ranunkler.

Påskfärger

Även om den typiska påskfärgen är gul, så vänder trenden skarpt inför Påsken 2015 mot lila, rosa och vitt. Så om du är mitt i planeringen av dina påskdekorationer, så bör du ha detta i åtanke! Var originell med nya färgtrender: välj en mix av traditionellt och trendigt för att skapa en enastående och festlig påskdekoration. Ett rosa band, lila inslagningspapper… möjligheterna är oändliga. Var kreativ och tveka inte att tänka utanför ramarna.

Glöm inte att lägga till accessoarerna som matchar påsktemat och som gör det ännu mer unikt: små ägg, fjädrar, fågelbon, kaniner. Idag kan du hitta dessa i fler färger än gult. Eftersom att det samtidigt är vår så kan du också lägga till fjärilar eller små fåglar. Det lilla extra skulle även kunna vara choklad. Varför inte gömma lite rolig påskchoklad i buketten, bordsdekorationen eller i påskriset?

Ett arrangemang är en trevlig present att ge bort till påsk och tack vare våra floristers kreativitet så har vi många idéer med tulpaner, påskliljor och ranunkler som kan göra dina vänner och din familj väldigt glada. Val av kruka är också viktigt, använd gärna krukor speciellt framtagna för påsken. Effekten av färgerna blir då perfekt!

Ta gärna en titt på vår påskkollektion. Våra lokala florister hjälper dig att leverera din påskhälsning.

Blommornas liv på vintern

Gul krokus som sticker upp ur snön

Hur klarar egentligen blommor, växter och träd av vintern? Kyla, frost och snö gör att vi människor kryper ihop och skyddar oss, men hur gör egentligen växterna?

Under sommarhalvåret är växterna beroende av värme och solljus. Det är just bristen på dessa som de måste överleva under vintern. Många växter ”sover” på ett liknande sätt som djur går i idé. Det innebär att de går på sparlåga för att inte slösa med energi under de svåra månaderna.

Här är några exempel på hur växterna hanterar svårigheterna för att överleva:

-Lövträd som fäller sina löv på hösten gör det för att inte tulla på sina vattenreserver under vintern.

-Vissa växter och träd som inte fäller sina blad drar ändå kraftigt ner på sin vattenanvändning. Bladen blir också lite brunare på hösten för att kunna dra störer nytta av solljuset.

-Andra växter minskar på antalet blad och blommor men behåller ändå lite. Tack vare detta sparar de också tillräckligt med energi för att överleva.

-Lök- och knölväxter skyddar sig väl mot kylan nere i jorden, om vi talar om lite sydligare nejder. De konserverar all sin energi i löken eller knölen och överlever både i jorden och i förvaring.

-Vissa arter har bara en livslängd på ett eller två år, och då är det ju inte hela världen om de inte överlever vintern. Innan dessa plantor dör sprider de sina frön som kan gro och nya plantor växer upp.

Det finns också vissa extremt tåliga växter som både överlever och blommar under vintern även i ganska tufft klimat. Ett exempel är vår älskade hellebore, julstjärnan, vars blyga blommor kan ses sticka upp ur en snödriva rent av.

Även våra inomhusväxter kan ha problem med att överleva vintern. Det uppvärmda inomhusklimatet är knappast idealiskt för någon växt. Vi ser ofta gula blad på växterna, och det beror inte på att de saknar vatten, utan ljus. Det viktigaste är därför att dina inomhusväxter får en någorlunda bra balans mellan ljus, vatten och värme den här årstiden. Placera inga växter för nära ett element, se till att det inte står vatten i krukan, för då kan rötterna ruttna, och se till att ingen växt står i det allra mörkaste hörnet. Vissa exotiska växter kan också må bra av lite vattenspray på bladen.

Fina vintertåliga växter som du också kan skicka som blomsterbud hittar du på vår webbsida, www.euroflorist.se. Amaryllis, anthurium och kalanchoa är populära växter som du kan njuta av riktigt länge.

Härliga hyacinter

Blå hyacint

De flesta av oss förknippar väl hyacinter med advent och juletid. Med sin härliga doft och vackra färger lyser den upp i den allra mörkaste perioden. Men egentligen är ju hyacinten en klassisk vårblomma, som man inte ska glömma bara för att julen har passerat. Den är ljuvlig i planteringar men också fantastiskt vacker som snittblomma. Tillsammans med andra vårlökar som tulpaner och narcisser i en rabatt gör de sig förstås förträffligt.

Hyacinten tillhör familjen Asparagaceae och härstammar från Turkiet och Mellanöstern nära Medelhavet. Det är en lökväxt vars närmaste familj omfattar runt 30 varianter. Hyacinter odlades faktiskt I Europa redan under antiken, men de föll sedan i glömska. På 1500-talet introducerades blomman igen i västeuropa av en tysk läkare. Blomman gjorde omedelbart succé och den har odlats kommersiellt i Holland ända sen dess. Blomman blev särskilt populär under 17- 0ch 1800-talet och odlas numera kommerciellt för blomsterindustrin, men även parfymbranschen.

Hyacinterna växer från lökar och producerar vanligen 4-6 blad och 1 till 3 blommande stjälkar. Färgerna är intensiva, från starkt blått via lila, rosa, gul, orange, röd och snövit.

Hyacinten har fått sitt namn av en grekisk legend. Enligt denna var Hyakinthos son till kungen av Sparta. Hyakinthos beundrades av flera av de grekiska gudarna. Guden Apollo undervisade också den vackra ynglingen i konsten att kasta diskus. Detta gjorde  vindarnas gud så svartsjuk att han blåste diskusen tillbaka rakt mot Hyakinthos som fick den i huvudet och dog. Upp ur blodet växte så en blomma som Apollo gav namn efter ynglingen.

Forskning har visat visat att hyacinten är särskilt bra på att framkalla känslor av välbehag, tack vare sina vackra färger och distinkta doft. Särskilt effektiv är den på att pigga upp oss under de mörka månaderna, vilket säkert är en del av förklaringen till dess popularitet.

Hyacinten är relativt lättskött, lagom med vatten då och då och ljus, men inte direkt solljus trivs den bäst med. När löken har blommat över kan du låta blad och stjälk torka ner. Stoppa undan lökarna i ett skå eller källaren och plantera dem i trädgården när det är varmt nog. Har du tur blommar de redan samma år igen, annars får du en trevlig överraskning året därpå.

Om du vill skicka blomsterbud har vi en hel del buketter med hyacinter att välja  på, och till jul förstås vackra juldekorationer med denna populära blomma.

Hyacinter i rabatt

Strålande stjärna

Julstjärnor

Julstjärnan är en av våra allra mest populära krukväxter alla kategorier. I Europa säljs runt 30 miljoner julstjärnor varje år, och Sverige står för en stor del av denna försäljning. Vi köper nästan en julstjärna per invånare i juletid, vilket gör den till vår mest populära julblomma. USA kan förstås visa upp ännu mer imponerande siffror, där säljs det mer än 66 miljoner julstjärnor per år.

Det finns över 100 varianter av julstjärnor. Olika storlek, växtsätt, form och färger. Vad gäller färgen är den röda förstås den klassiska, men både vita och rosa har blivit allt mer populära de senaste åren. Sedan finns det ännu mer udda varianter, laxrosa, vinröda, flerfärgade och spräckliga. Varianter som inte är lika vanliga i våra blomsterbutiker.

Den som gav namn åt julstjärnan, poinsettia på engelska, var just en man vid namn John Poinsett. Han var amerikan och botaniker, och tog med sig julstjärnan hem till USA från Mexiko. I Mexiko växer plantan vilt som buske och kan nå imponerande höjder.

Till minne av John Poinsettia, på hans dödsdag firar vi också Poinsettia day, julstjärnans dag. Julstjärnans dag infaller den 12 december. I USA är det på denna dag tradition att ge julstjärnor till nära och kära som en symbol för fred och frid inför den kommande högtiden.

När du ska välja en julstjärna bör du välja med omsorg. De understa bladen ska vara mörkt gröna och se friska ut. Blad som har börjat tappa färg eller skrumpna kan tyda på ovarsam hantering och då kommer din julstjärnas hållbarhet att minska. Likaså ska blommorna vara i knopp och se friska ut. Blommorna är de små gula knopparna i mitten på de färgade bladen. Viktigt att tänka på är också att julstjärnan är mycket känslig för kyla. Så när du ska ta hem den bör den vara ordentligt skyddad med omslagspapper för säkerhets skull.

Julstjärnor i blom vill ha regelbunden och lagom vattning. Jorden ska vara lätt fuktigt hela tiden, men absolut inte genomblöt. Växten trivs bäst i lite lägre rumstemperatur, runt 16-20 grader. Den behöver ljus, men vill inte stå i direkt solljus. Ett säkert tecken på att plantan har fått för mycket vatten är att bladen börjar bli vita. Om den däremot håller på att torka ut gulnar de.

Viktigt att komma ihåg är också att julstjärnan är giftig, så var försiktig om du har barn eller husdjur i hemmet.

Om du vill skicka en värmande julhälsning med hjälp av en vacker julstjärna har vi förstås en uppsjö valmöjligheter. Beställ enkelt ditt blomsterbud på nätet – vi levererar direkt hem ända fram till och med julafton.

Har du fått julkort?

Julkort

Har du fått några julkort i år? Även om traditionen kanske inte är lika stark idag så är det fortfarande många som skickar en julhälsning på detta sätt. Trots att vi har alla möjligheter att kommunicera elektroniskt nuförtiden.

Själva seden att skicka julkort uppstod i 1840-talets England, Henry Cole och illustratören John Callcott-Horsley skapade det första riktiga julkortet som trycktes i 1000 ex. Motivet på julkortet var en familj vid julmiddagen och omgivande bilder av folk som hjälper fattiga. Korten såldes för 1 shilling styck.

Tack vare att posten vid samma tid började bli tågburen blev det möjligt att få ned kostnaderna för att skicka brev och julkort. Det gjorde det helt enkelt betydligt billigare att skicka sina brev, och julkorten vann alltmer i popularitet. Från 1860 och framåt trycktes julkorten i allt större volymer.

Så småningom spred sig vanan att skicka julkort över Europa och blev särskilt populärt i Tyskland, som ju är ett julälskande land. I USA slog det igenom under 1870-talet då julkorten började massproduceras.  Detta fick ner priserna rejält och många fler fick råd att skicka julkort. Motiven på de första massproducerade julkorten lämnade det religiösa temat bakom sig och visade istället vinterlandskap, julblommor och barn. Här i Norden tog det fart vid sekelskiftet. I Sverige mycket tack vare de motiv som konstnären Jenny Nyström skapade, med tomtar, julgranar och julklappar, som snart blev synonymt med den klassiska svenska julen.

Idag finns det ett oräkneligt antal varianter på julkort. Från de klassiska julmotiven till de glammiga, romantiska eller komiska varianterna. Och så förstås fotojulkorten som blivit mäkta populära på senare tid.

Även om många av oss faktiskt har glömt lite hur det känns att få ett riktigt brev eller vykort är julkorten fortfarande ett uppskattat sätt att skicka en hälsning på. Det slår ett mail eller SMS med hästlängder. Och det är ett snabbt och enkelt sätt att visa att man tänker på någon. Kanske håller vi nu också på att få ett uppsving av det traditionella sättet att kommunicera, då det blir extra speciellt när det är så sällan man gör det?

Den klassiska julhälsningen på et julkort är förstås ”God Jul och Gott Nytt År”. Men tar man sig lite tid att skriva något mer personligt blir det förstås extra uppskattat. Vi vet av erfarenhet att det ibland kan vara svårt att formulera sin hälsning. Som en hjälp när du ska skicka blomsterbud har vi därför en hel lista med förslag på julhälsningar när du ska skriva texten på ditt kort.

1 2 3 4 50