Glad Påsk!

Påskinspiration

Våren närmar sig allt mer och många familjer har redan börjat med påskdekorationerna. Detta är en enormt spännande tid på året. Påsken är en uppskattad högtid som gärna delas med familj och vänner och påskmaten ser vi alla fram emot. Påsken är också ett utmärkt tillfälle att ta långa promenader i naturen och för att se alla vårens vackra blommor blomma på nytt.

Det är tradition att ge bort små gåvor, 80 till 85% är choklad, med påsksymboler som ägg, kaniner och kycklingar. Blommor förknippas också med påsken, särskilt vårblommor som påskliljor, tulpaner, gullviva och ranunkler.

Påskfärger

Även om den typiska påskfärgen är gul, så vänder trenden skarpt inför Påsken 2015 mot lila, rosa och vitt. Så om du är mitt i planeringen av dina påskdekorationer, så bör du ha detta i åtanke! Var originell med nya färgtrender: välj en mix av traditionellt och trendigt för att skapa en enastående och festlig påskdekoration. Ett rosa band, lila inslagningspapper… möjligheterna är oändliga. Var kreativ och tveka inte att tänka utanför ramarna.

Glöm inte att lägga till accessoarerna som matchar påsktemat och som gör det ännu mer unikt: små ägg, fjädrar, fågelbon, kaniner. Idag kan du hitta dessa i fler färger än gult. Eftersom att det samtidigt är vår så kan du också lägga till fjärilar eller små fåglar. Det lilla extra skulle även kunna vara choklad. Varför inte gömma lite rolig påskchoklad i buketten, bordsdekorationen eller i påskriset?

Ett arrangemang är en trevlig present att ge bort till påsk och tack vare våra floristers kreativitet så har vi många idéer med tulpaner, påskliljor och ranunkler som kan göra dina vänner och din familj väldigt glada. Val av kruka är också viktigt, använd gärna krukor speciellt framtagna för påsken. Effekten av färgerna blir då perfekt!

Ta gärna en titt på vår påskkollektion. Våra lokala florister hjälper dig att leverera din påskhälsning.

Blommornas liv på vintern

Gul krokus som sticker upp ur snön

Hur klarar egentligen blommor, växter och träd av vintern? Kyla, frost och snö gör att vi människor kryper ihop och skyddar oss, men hur gör egentligen växterna?

Under sommarhalvåret är växterna beroende av värme och solljus. Det är just bristen på dessa som de måste överleva under vintern. Många växter ”sover” på ett liknande sätt som djur går i idé. Det innebär att de går på sparlåga för att inte slösa med energi under de svåra månaderna.

Här är några exempel på hur växterna hanterar svårigheterna för att överleva:

-Lövträd som fäller sina löv på hösten gör det för att inte tulla på sina vattenreserver under vintern.

-Vissa växter och träd som inte fäller sina blad drar ändå kraftigt ner på sin vattenanvändning. Bladen blir också lite brunare på hösten för att kunna dra störer nytta av solljuset.

-Andra växter minskar på antalet blad och blommor men behåller ändå lite. Tack vare detta sparar de också tillräckligt med energi för att överleva.

-Lök- och knölväxter skyddar sig väl mot kylan nere i jorden, om vi talar om lite sydligare nejder. De konserverar all sin energi i löken eller knölen och överlever både i jorden och i förvaring.

-Vissa arter har bara en livslängd på ett eller två år, och då är det ju inte hela världen om de inte överlever vintern. Innan dessa plantor dör sprider de sina frön som kan gro och nya plantor växer upp.

Det finns också vissa extremt tåliga växter som både överlever och blommar under vintern även i ganska tufft klimat. Ett exempel är vår älskade hellebore, julstjärnan, vars blyga blommor kan ses sticka upp ur en snödriva rent av.

Även våra inomhusväxter kan ha problem med att överleva vintern. Det uppvärmda inomhusklimatet är knappast idealiskt för någon växt. Vi ser ofta gula blad på växterna, och det beror inte på att de saknar vatten, utan ljus. Det viktigaste är därför att dina inomhusväxter får en någorlunda bra balans mellan ljus, vatten och värme den här årstiden. Placera inga växter för nära ett element, se till att det inte står vatten i krukan, för då kan rötterna ruttna, och se till att ingen växt står i det allra mörkaste hörnet. Vissa exotiska växter kan också må bra av lite vattenspray på bladen.

Fina vintertåliga växter som du också kan skicka som blomsterbud hittar du på vår webbsida, www.euroflorist.se. Amaryllis, anthurium och kalanchoa är populära växter som du kan njuta av riktigt länge.

Härliga hyacinter

Blå hyacint

De flesta av oss förknippar väl hyacinter med advent och juletid. Med sin härliga doft och vackra färger lyser den upp i den allra mörkaste perioden. Men egentligen är ju hyacinten en klassisk vårblomma, som man inte ska glömma bara för att julen har passerat. Den är ljuvlig i planteringar men också fantastiskt vacker som snittblomma. Tillsammans med andra vårlökar som tulpaner och narcisser i en rabatt gör de sig förstås förträffligt.

Hyacinten tillhör familjen Asparagaceae och härstammar från Turkiet och Mellanöstern nära Medelhavet. Det är en lökväxt vars närmaste familj omfattar runt 30 varianter. Hyacinter odlades faktiskt I Europa redan under antiken, men de föll sedan i glömska. På 1500-talet introducerades blomman igen i västeuropa av en tysk läkare. Blomman gjorde omedelbart succé och den har odlats kommersiellt i Holland ända sen dess. Blomman blev särskilt populär under 17- 0ch 1800-talet och odlas numera kommerciellt för blomsterindustrin, men även parfymbranschen.

Hyacinterna växer från lökar och producerar vanligen 4-6 blad och 1 till 3 blommande stjälkar. Färgerna är intensiva, från starkt blått via lila, rosa, gul, orange, röd och snövit.

Hyacinten har fått sitt namn av en grekisk legend. Enligt denna var Hyakinthos son till kungen av Sparta. Hyakinthos beundrades av flera av de grekiska gudarna. Guden Apollo undervisade också den vackra ynglingen i konsten att kasta diskus. Detta gjorde  vindarnas gud så svartsjuk att han blåste diskusen tillbaka rakt mot Hyakinthos som fick den i huvudet och dog. Upp ur blodet växte så en blomma som Apollo gav namn efter ynglingen.

Forskning har visat visat att hyacinten är särskilt bra på att framkalla känslor av välbehag, tack vare sina vackra färger och distinkta doft. Särskilt effektiv är den på att pigga upp oss under de mörka månaderna, vilket säkert är en del av förklaringen till dess popularitet.

Hyacinten är relativt lättskött, lagom med vatten då och då och ljus, men inte direkt solljus trivs den bäst med. När löken har blommat över kan du låta blad och stjälk torka ner. Stoppa undan lökarna i ett skå eller källaren och plantera dem i trädgården när det är varmt nog. Har du tur blommar de redan samma år igen, annars får du en trevlig överraskning året därpå.

Om du vill skicka blomsterbud har vi en hel del buketter med hyacinter att välja  på, och till jul förstås vackra juldekorationer med denna populära blomma.

Hyacinter i rabatt

Strålande stjärna

Julstjärnor

Julstjärnan är en av våra allra mest populära krukväxter alla kategorier. I Europa säljs runt 30 miljoner julstjärnor varje år, och Sverige står för en stor del av denna försäljning. Vi köper nästan en julstjärna per invånare i juletid, vilket gör den till vår mest populära julblomma. USA kan förstås visa upp ännu mer imponerande siffror, där säljs det mer än 66 miljoner julstjärnor per år.

Det finns över 100 varianter av julstjärnor. Olika storlek, växtsätt, form och färger. Vad gäller färgen är den röda förstås den klassiska, men både vita och rosa har blivit allt mer populära de senaste åren. Sedan finns det ännu mer udda varianter, laxrosa, vinröda, flerfärgade och spräckliga. Varianter som inte är lika vanliga i våra blomsterbutiker.

Den som gav namn åt julstjärnan, poinsettia på engelska, var just en man vid namn John Poinsett. Han var amerikan och botaniker, och tog med sig julstjärnan hem till USA från Mexiko. I Mexiko växer plantan vilt som buske och kan nå imponerande höjder.

Till minne av John Poinsettia, på hans dödsdag firar vi också Poinsettia day, julstjärnans dag. Julstjärnans dag infaller den 12 december. I USA är det på denna dag tradition att ge julstjärnor till nära och kära som en symbol för fred och frid inför den kommande högtiden.

När du ska välja en julstjärna bör du välja med omsorg. De understa bladen ska vara mörkt gröna och se friska ut. Blad som har börjat tappa färg eller skrumpna kan tyda på ovarsam hantering och då kommer din julstjärnas hållbarhet att minska. Likaså ska blommorna vara i knopp och se friska ut. Blommorna är de små gula knopparna i mitten på de färgade bladen. Viktigt att tänka på är också att julstjärnan är mycket känslig för kyla. Så när du ska ta hem den bör den vara ordentligt skyddad med omslagspapper för säkerhets skull.

Julstjärnor i blom vill ha regelbunden och lagom vattning. Jorden ska vara lätt fuktigt hela tiden, men absolut inte genomblöt. Växten trivs bäst i lite lägre rumstemperatur, runt 16-20 grader. Den behöver ljus, men vill inte stå i direkt solljus. Ett säkert tecken på att plantan har fått för mycket vatten är att bladen börjar bli vita. Om den däremot håller på att torka ut gulnar de.

Viktigt att komma ihåg är också att julstjärnan är giftig, så var försiktig om du har barn eller husdjur i hemmet.

Om du vill skicka en värmande julhälsning med hjälp av en vacker julstjärna har vi förstås en uppsjö valmöjligheter. Beställ enkelt ditt blomsterbud på nätet – vi levererar direkt hem ända fram till och med julafton.

Har du fått julkort?

Julkort

Har du fått några julkort i år? Även om traditionen kanske inte är lika stark idag så är det fortfarande många som skickar en julhälsning på detta sätt. Trots att vi har alla möjligheter att kommunicera elektroniskt nuförtiden.

Själva seden att skicka julkort uppstod i 1840-talets England, Henry Cole och illustratören John Callcott-Horsley skapade det första riktiga julkortet som trycktes i 1000 ex. Motivet på julkortet var en familj vid julmiddagen och omgivande bilder av folk som hjälper fattiga. Korten såldes för 1 shilling styck.

Tack vare att posten vid samma tid började bli tågburen blev det möjligt att få ned kostnaderna för att skicka brev och julkort. Det gjorde det helt enkelt betydligt billigare att skicka sina brev, och julkorten vann alltmer i popularitet. Från 1860 och framåt trycktes julkorten i allt större volymer.

Så småningom spred sig vanan att skicka julkort över Europa och blev särskilt populärt i Tyskland, som ju är ett julälskande land. I USA slog det igenom under 1870-talet då julkorten började massproduceras.  Detta fick ner priserna rejält och många fler fick råd att skicka julkort. Motiven på de första massproducerade julkorten lämnade det religiösa temat bakom sig och visade istället vinterlandskap, julblommor och barn. Här i Norden tog det fart vid sekelskiftet. I Sverige mycket tack vare de motiv som konstnären Jenny Nyström skapade, med tomtar, julgranar och julklappar, som snart blev synonymt med den klassiska svenska julen.

Idag finns det ett oräkneligt antal varianter på julkort. Från de klassiska julmotiven till de glammiga, romantiska eller komiska varianterna. Och så förstås fotojulkorten som blivit mäkta populära på senare tid.

Även om många av oss faktiskt har glömt lite hur det känns att få ett riktigt brev eller vykort är julkorten fortfarande ett uppskattat sätt att skicka en hälsning på. Det slår ett mail eller SMS med hästlängder. Och det är ett snabbt och enkelt sätt att visa att man tänker på någon. Kanske håller vi nu också på att få ett uppsving av det traditionella sättet att kommunicera, då det blir extra speciellt när det är så sällan man gör det?

Den klassiska julhälsningen på et julkort är förstås ”God Jul och Gott Nytt År”. Men tar man sig lite tid att skriva något mer personligt blir det förstås extra uppskattat. Vi vet av erfarenhet att det ibland kan vara svårt att formulera sin hälsning. Som en hjälp när du ska skicka blomsterbud har vi därför en hel lista med förslag på julhälsningar när du ska skriva texten på ditt kort.

Det är en ros utsprungen

Vit julros

Julrosen är en av mina personliga favoriter. Som barn var jag mycket fascinerad av att denna vackra vårliga blomma faktiskt blommade mitt i snötäcket hemma hos min farmor och farfar. Och detta är verkligen en älskad och klassisk blomma, en av måra mest populära julblommor. Det sägs att den svenska psalmen ”Det är en ros utsprungen” inte syftar på vilken ros som helst, utan just på julrosen.

Julrosen, eller Helleborus som den även ofta kallas i vardagligt tal, tillhör Ranunkel-släktet som härstammar från södra delarna i Europa, men även från Kina. Det finns runt 20 olika arter, och en uppsjö hybrider av de olika arterna.

Om du har lyckan att få en julros i kruka såhär i juletid kan du förstås njuta av den inomhus först. Men försök också spara plantan till våren och plantera ut den när frosten gått ur jorden. Den kan vara säkrare än att försöka göra det direkt, då de framdrivna exemplaren inte är lika tåliga i början, utan behöver härdas successivt. Medan du väntar på vårens ankomst ska du helst placera julrosen svalt och ljust.

Den klassiska julrosen är förstås vit, och för inte så länge sedan var det bara en variant som gällde, Helleborus niger. Men nuförtiden hittar du varianter i olika röda nyanser, från ljusrosa till nästan svarta röda varianter. Du hittar också melerade och mönstrade varianter. Några av de mer imponerande sorterna är t ex Grandiflorus, med betydligt större blommor än genomsnittet. En annan variant är Orientalis, också den med större och mer mångfacetterade blommor. Den korsikanska Argutifolius kan å sin sida växa sig upp till en meter hög

De flesta varianter av julrosen trivs bäst i kalkig jord. Ett tydligt undantag finns dock, den röda julrosen som trivs bäst i luftig och sur jord. Men de flesta andra sorter vill ha mullrik, djup och fuktig jord. De trivs vidare bäst i halvskugga. De vill ha gott om plats. Lite barkflis är ett bra knep för att hålla ogräset borta runtomkring och förhindra uttorkning. När den väl etablerat sig kan julrosen lätt fröså och breda ut sig. Bruna fläckar på bladen kan tyda på svampangrepp, som i sin tur kan bero på undermålig dränering. Det kan gå så långt att den börjar ruttna. Bästa sättet att rädda den är då att flytta den till en plats där den trivs bättre. Man ska dock veta att den då kan blomvägra i något år eller två, då julrosen inte heller tycker om att flyttas.

Som snittblomma i vas är julrosen förstås också vacker. Dock har den en tendens att börja hänga med blommorna. Ett knep är då att skära upp stjälken lite extra redan från början, så att blomman kan suga upp så mycket vatten som möjligt.

Julrosens rötter är för övrigt giftiga, så försiktighet bör vidtas när du har barn eller husdjur i närheten. Men den är också en nyttoväxt, då ämnet hellebrin utvinns från växten och används för hjärtmedicin.

1 2 3 4 50