Advent – ljus i mörkret och en doft av jul

ARR10_219S_a

Första advent är något mycket speciellt. Det första ljuset i adventskransen tänds och nedräkningen till jul har startat: det är nu julförberedelserna börjar.

Många har som tradition att baka kakor, dricka glögg eller äta munkar med sin familj och vänner på advent.  Advent är med andra ord en början av en rolig tid för barn och vuxna; man är förväntansfull inför julkalendrar, julfest på jobbet och julfest i skolan. Det är en tid vi njuter av gott sällskap.

Det börjar också lukta gran här och där, kanske från adventskransarna.  Men kransarna behöver inte alltid vara runda eller gjorda av gran – i fantasin finns inga gränser. Traditionen är fyra ljus som markerar de fyra söndagarna fram till julafton.

Kom ihåg att släcka ljuset!

Advent är även startskottet för julhandeln. Fler och fler människor väljer att göra det lätt för sig genom att köpa julklappar på nätet i förväg för att undvika julstöket och allt folk i butikerna. Många väljer att skicka en julklapp i form av blommor med en gåva som en chokladask eller en flaska glögg. Vi levererar ända fram till jul, så att du kan vara säker på att din julhälsning anländer före jul.

Ge energi med en uppfriskande bukett

autumn

Just nu befinner vi oss i övergången mellan den vackra och färgstarka hösten, till en lite kallare och förhoppningsvis minst lika vacker vinter (om snön snart kommer!). Julen närmar sig med stormsteg, vilket märks tydligt då många blir på bättre humör, samtidigt som julstressen kryper sig lite närmare varje dag. Julen är den bästa tiden på året och de allra flesta av oss ser fram emot denna högtid – precis som små barn.

I takt med att vi går in i allt mörkare och kyligare tider, drabbas många även av influensa och förkylningar. Många blir trötta och tappar energi. Ett bra sätt att uppmuntra någon som inte känner sig helt kry är att skicka en krya på dig-bukett.

Blommor har en allmän positiv effekt på människors hälsa. Även tanken på att någon annan faktiskt tänker på dig och bryr sig om dig kan verkligen ha en upplyftande effekt. Vid val av blombukett vill vi gärna tipsa om att färg ofta piggar upp och är som medicin för själen. Vem vill du pigga upp idag?

Färska blommor piggar upp i höstmörkret!

 

höstblomma4

Nu när vintern närmar sig och det blir allt mörkare utomhus, behöver vi hitta saker som piggar upp oss lite extra. Visste du om att blommor kan ha stor effekt på hälsan? Genom att börja dagen med att titta på en blomma kan du faktiskt öka din energi och ditt känslomässiga välbefinnande under hela dagen. Fantastiskt tycker vi!

I en studie vid Harvard University lät man kvinnor dofta på antingen färska blommor eller doftljus. De som fick dofta på blommor visade sig vara mindre oroliga, mindre deprimerade och mer entusiastiska i arbetet.

Att skicka blommor till sina nära och kära som en krya på dig-present är en fantastisk gest. Gratulera någon för att de jobbat hårt, eller skicka en bukett blommor för att visa sympati brukar också tas emot med enorm glädje. Blommor på arbetsplatsen, i receptionen eller på skrivbordet skapar en avkopplande atmosfär. En bukett med blommor kan alltså göra mycket mer än att bara dofta gott och se fin ut.

Nedan har vi listat vad olika blommor kan göra för din hälsa:

Orkidé – Denna blomma är inte bara otroligt vacker! Den anses dessutom minska halten av zylen i luften, ett ämne man ofta hittar i datorskärmar.

Ormbunke – En växt man ofta kunde hitta i folks hem på 70- och 80- talet på piedestaler, som nu åter är trendig. En växt som anses minska halten av formaldehyd i luften, ett ämne som kan orsaka cancer.

Rosor – En blomma med läkande egenskaper och har använts i området alternativ medicin för sin förmåga att underlätta matsmältningsprocessen samt främja läkning i levern.

Fars dag

 

Inspirational380x210_86

 

I år firas fars dag söndagen den 8 november, en dag då alla pappor står i centrum. Traditionen att fira sin pappa går tillbaka till 1930-talet här i Sverige. Traditionen började i USA under 1910-talet. Idén att fira även pappor kom till då en kvinna vid namn Sonora Louise Smart Dodds ville hedra sin pappa William Smart som ensam hade uppfostrat henne och hennes fem syskon. Redan ett par år tillbaka hade mammor fått en egen dag i maj. William var född i juni vilket också gjorde att fars dag började firas i juni. Än idag firar merparten fars dag den tredje söndagen i juni. Men det finns undantag däribland Sverige som alltid firar den andra söndagen i november.

 • Spanien, Italien och Portugal firar fars dag den 19 mars. Detta grundar sig i den katolska tron och Sankt Josefs dag.
 • I Tyskland firas Männertag och Herrentag som alltid infaller 40 dagar efter påsken.
 • I Danmark är fars dag alltid den 5 juni.  Detta är också Danmarks nationaldag och är därför en helgdag.
 • I Sverige, Norge, Finland och Island firas fars dag alltid den andra söndagen i november. Från början firades fars dag i juni men för att inte ligga för nära mors dag bestämde det nordiska handelssamfundet att dagen skulle flyttas för att möjliggöra bättre försäljning då dagarna låg längre ifrån varandra. Fars dag flyttades därför i alla de nordiska länderna med undantag för Danmark som valde att ha kvar dagen i juni.

 

Vad gör vi på fars dag?

Vi uppmärksammar våra pappor men också farfar och morfar, ibland även morbröder och farbröder. Vi firar våra pappor på olika sätt. Många åker hem och äter söndagsmiddag med föräldrarna och tar då med sig en present till pappa. Till de vanligaste presenterna hör slipsar, strumpor, whiskey men de som inte har möjlighet skickar istället ett kort eller en present via posten. Allt vanligare är också att skicka en bukett blommor på fars dag, ofta tillsammans med lotter eller choklad.

En glädjefylld mors dag!

 Mors dag 2015
Hur firas mors dag?

Det finns lika många sätt att fira mamma som det finns familjer! Det finns inga förutbestämda regler för hur firandet ska gå till. Självfallet är ett gott råd att ge bort en gåva och ännu bättre är att lägga till blommor. Men det absolut viktigaste är att visa uppskattning genom att uppmärksamma mamma. Här är några förslag:

 • Om du inte är hemma till mors dag: skicka en bukett blommor, skicka ett morsdagskort, ring henne
 • Ge henne frukost på sängen och en morgongåva med väldoftande blommor
 • Gör något tillsammans som är speciellt för er relation, kanske en tradition ni har
 • Berätta hur mycket hon betyder för dig och gratta henne på mors dag

 

Hur man gratulerar i andra länder
 • Bonne fête maman (Franska)
 • Felicidades mama (Spanska)
 • Herzliche Grüsse zum Muttertag (Tyska)
 • Gratulerer med Morsdagen (Norska)
 • Buona festa Mamma (Italienska)
 • Boa Mama (Portugisiska)
 • Glædelig Mors dag (Danska)

 

En blomsterkollektion för alla mammor

En ny undersökning genomförd av ett kvinnomagasin visar att speciellt två blommor symboliserar mors dag: rosor och pioner. Rosen är en bästsäljare och uppskattas av en majoritet av kvinnor. Den är en ”säker” gåva, speciellt eftersom denna vackra blomma kommer i många olika färger och varianter. I länder som firar mors dag i maj och juni så är pionen den mest populära blomman. Denna säsongsblomma är underbart väldoftande och om man tittar närmre så påminner den om en ros. Men vårt råd är att ge mamma hennes favoritblommor, om det är möjligt under denna säsong så klart! Varför inte lägga till en delikat chokladask till din bukett, kombinationen av blommor och choklad är väldigt uppskattat. Ett annat populärt val är en bukett och ett kort med en personlig hälsning till mamma.

En blombukett är den gåva fylld av känsla som berör en mammas hjärta mer än någon annan gåva. En bukett är ett vackert sätt att visa uppmärksamhet, tillgivenhet och kärlek till mamma. Till mors dag är alla florister på Euroflorist redo att leverera en vacker bukett direkt till dörren, som en underbar överraskning till din mamma. I vår mors dags-kollektion har vi allt för att göra din mamma glad på mors dag!

Växter till balkongen

Växter till balkongen

Vintern är nu bakom oss och det är tid att tänka på våren och de längre dagarna som kommer. Det är också dags att sätta en grön och färgglad prägel på våra trädgårdar och balkonger. Om du inte har möjligheten eller turen att ha en trädgård, så är det väldigt lätt att skapa din egen trädgård på balkongen.

Allt du behöver är blommor!  

Du känner säkert till fördelen med gröna växter och blommor för både hälsan och själen. Utan att spendera en massa pengar så kan du skapa en väldigt trivsam miljö av blommor och växter. Det finns dock några saker som du behöver tänka på innan du tar på dig ditt trädgårdsförkläde: utrymme, budget, läge (vind, sol, kyla), vatten och tid. Alla dessa punkter är viktiga och kan påverka hur du skapar din balkongträdgård.

Utrymme: Även om du har ett väldigt litet utrymme, så är det fortfarande möjligt att skapa en liten trädgård med blommor och växter. Du bör tänka på perspektivet, en slags 3D trädgård. Tveka inte att använda det vertikala utrymmet för växter och mixa gärna färger som grönt tillsammans med blommande växter. En blandning av murgröna, hortensia och primula i en spaljé är väldigt vackert. Om du har möjlighet att hänga upp krukor så är det en bra lösning för en liten balkong. Tveka inte heller att leka med volym och ljus med hjälp av en spegel eller en zinkbehållare. En grön vägg av växter kan vara väldigt läckert. Men var försiktig så att dina växter inte hindrar ljuset från att nå din lägenhet!

Budget: Som vi nämnt tidigare så behöver du inte ha en stor budget. Var kreativ och innovativ. Det är väldigt trendigt att skräddarsy saker själv. Till ingen kostnad alls kan du använda en gammal trälåda för att skapa en väldigt trevlig växtbehållare till din balkong. Vad gäller växterna, fråga vänner och familj, det är väldigt lätt att ta sticklingar. Om du kan avsätta en budget, besök gärna ett trädgårdscenter eller fråga din lokala florist. De kan skapa en trevlig presentation av växter med färgglada krukor eller balkonglådor.

Läge: Läget på din balkong är viktig. Är det blåsigt? Är det väldigt kallt? Mycket sol eller skugga? Ljuset är en nyckelfaktor för att dina växter ska ha de bästa förutsättningarna för att kunna växa. Viktigt att veta är att även om vintrarna är hårda, så är det varmare på balkongen än på marken.  Där finns ett slags mikroklimat som kan vara till fördel, men som ibland också kan skapa problem. På sommaren, i direkt solljus, så kan dina växter brännas snabbare på balkongen än i naturen. Om du exempelvis vill ha en hortensia så behöver du vara försiktig med sol och vatten och därför planera att ha ett solskydd för dina växter. Om du skapar en balkonglåda till våren, med lökar som tulpan eller påsklilja, så kommer de blomma tidigare än på marken eftersom de kan dra nytta av värmen.  Om du bor i ett blåsigt område så borde du undvika höga växter, om krukan inte sitter fast ordentligt, samt för tunga små växter som lätt kan falla. Det bästa du kan göra i detta fall är att skydda de med ett vindskydd. Tåliga och höga gröna växter kan också skapa ett naturligt vindskydd för mer ömtåliga växter. När växter exponeras för vind så torkar de snabbare och behöver därför mer vatten och omsorg. Fråga gärna din lokala florist eller specialist för att få reda på vilka växter som passar bäst för din balkongs exponering.

Vatten: Precis som ljus så är vatten grundläggande för växterna på din balkong. Precis som i en trädgård så måste du planera för regelbunden bevattning. Det finns växter som behöver mer eller mindre mängd vatten.  Om du inte känner dig redo för att ta hand om växterna regelbundet så är det bäst att ta växter som inte behöver lika mycket omsorg. Exempel på sådana växter är Echeveria, Aloe, Ananas, Crassula eller Kaktus. Ett bra tips är också att använda material som lerkulor som ser till att vattnet inte avdunstar från krukan. Var försiktig när du vattnar dina balkongblommor, se till att dina växter sitter fast ordentligt, annars finns det risk för att vattnet rinner ner på grannens balkong och det är inte så trevligt!

Tid: Små växter innebär inte att de behöver mindre omsorg. Precis som dina inomhusväxter så behöver dina balkongblommor omsorg. Om du reser mycket eller ofta är iväg från hemmet, så behöver du ha en reservplan. Antingen om du ber en snäll granne hjälpa dig att vattna blommorna eller så kan du använda dig av ett självbevattningssystem.

Våra topp 10 balkongväxter

 • Taklök
 • Buxbom
 • Lavendel
 • Ormbunke
 • Pelargon
 • Ampellilja
 • Fuchsia
 • Japansk anemon (för att attrahera fjärilar)
 • Murgröna
 • Miniatyrros

 

Var kreativ och föreställ dig ditt egen Eden, en avkopplande plats i naturen. Använd gärna säsongsblommor för att ge balkongen lite kul och färgglad karaktär.

Ta en titt på vår plantkollektion och bli inspirerad!

Glad Påsk!

Påskinspiration

Våren närmar sig allt mer och många familjer har redan börjat med påskdekorationerna. Detta är en enormt spännande tid på året. Påsken är en uppskattad högtid som gärna delas med familj och vänner och påskmaten ser vi alla fram emot. Påsken är också ett utmärkt tillfälle att ta långa promenader i naturen och för att se alla vårens vackra blommor blomma på nytt.

Det är tradition att ge bort små gåvor, 80 till 85% är choklad, med påsksymboler som ägg, kaniner och kycklingar. Blommor förknippas också med påsken, särskilt vårblommor som påskliljor, tulpaner, gullviva och ranunkler.

Påskfärger

Även om den typiska påskfärgen är gul, så vänder trenden skarpt inför Påsken 2015 mot lila, rosa och vitt. Så om du är mitt i planeringen av dina påskdekorationer, så bör du ha detta i åtanke! Var originell med nya färgtrender: välj en mix av traditionellt och trendigt för att skapa en enastående och festlig påskdekoration. Ett rosa band, lila inslagningspapper… möjligheterna är oändliga. Var kreativ och tveka inte att tänka utanför ramarna.

Glöm inte att lägga till accessoarerna som matchar påsktemat och som gör det ännu mer unikt: små ägg, fjädrar, fågelbon, kaniner. Idag kan du hitta dessa i fler färger än gult. Eftersom att det samtidigt är vår så kan du också lägga till fjärilar eller små fåglar. Det lilla extra skulle även kunna vara choklad. Varför inte gömma lite rolig påskchoklad i buketten, bordsdekorationen eller i påskriset?

Ett arrangemang är en trevlig present att ge bort till påsk och tack vare våra floristers kreativitet så har vi många idéer med tulpaner, påskliljor och ranunkler som kan göra dina vänner och din familj väldigt glada. Val av kruka är också viktigt, använd gärna krukor speciellt framtagna för påsken. Effekten av färgerna blir då perfekt!

Ta gärna en titt på vår påskkollektion. Våra lokala florister hjälper dig att leverera din påskhälsning.

Blommornas liv på vintern

Gul krokus som sticker upp ur snön

Hur klarar egentligen blommor, växter och träd av vintern? Kyla, frost och snö gör att vi människor kryper ihop och skyddar oss, men hur gör egentligen växterna?

Under sommarhalvåret är växterna beroende av värme och solljus. Det är just bristen på dessa som de måste överleva under vintern. Många växter ”sover” på ett liknande sätt som djur går i idé. Det innebär att de går på sparlåga för att inte slösa med energi under de svåra månaderna.

Här är några exempel på hur växterna hanterar svårigheterna för att överleva:

-Lövträd som fäller sina löv på hösten gör det för att inte tulla på sina vattenreserver under vintern.

-Vissa växter och träd som inte fäller sina blad drar ändå kraftigt ner på sin vattenanvändning. Bladen blir också lite brunare på hösten för att kunna dra störer nytta av solljuset.

-Andra växter minskar på antalet blad och blommor men behåller ändå lite. Tack vare detta sparar de också tillräckligt med energi för att överleva.

-Lök- och knölväxter skyddar sig väl mot kylan nere i jorden, om vi talar om lite sydligare nejder. De konserverar all sin energi i löken eller knölen och överlever både i jorden och i förvaring.

-Vissa arter har bara en livslängd på ett eller två år, och då är det ju inte hela världen om de inte överlever vintern. Innan dessa plantor dör sprider de sina frön som kan gro och nya plantor växer upp.

Det finns också vissa extremt tåliga växter som både överlever och blommar under vintern även i ganska tufft klimat. Ett exempel är vår älskade hellebore, julstjärnan, vars blyga blommor kan ses sticka upp ur en snödriva rent av.

Även våra inomhusväxter kan ha problem med att överleva vintern. Det uppvärmda inomhusklimatet är knappast idealiskt för någon växt. Vi ser ofta gula blad på växterna, och det beror inte på att de saknar vatten, utan ljus. Det viktigaste är därför att dina inomhusväxter får en någorlunda bra balans mellan ljus, vatten och värme den här årstiden. Placera inga växter för nära ett element, se till att det inte står vatten i krukan, för då kan rötterna ruttna, och se till att ingen växt står i det allra mörkaste hörnet. Vissa exotiska växter kan också må bra av lite vattenspray på bladen.

Fina vintertåliga växter som du också kan skicka som blomsterbud hittar du på vår webbsida, www.euroflorist.se. Amaryllis, anthurium och kalanchoa är populära växter som du kan njuta av riktigt länge.

Härliga hyacinter

Blå hyacint

De flesta av oss förknippar väl hyacinter med advent och juletid. Med sin härliga doft och vackra färger lyser den upp i den allra mörkaste perioden. Men egentligen är ju hyacinten en klassisk vårblomma, som man inte ska glömma bara för att julen har passerat. Den är ljuvlig i planteringar men också fantastiskt vacker som snittblomma. Tillsammans med andra vårlökar som tulpaner och narcisser i en rabatt gör de sig förstås förträffligt.

Hyacinten tillhör familjen Asparagaceae och härstammar från Turkiet och Mellanöstern nära Medelhavet. Det är en lökväxt vars närmaste familj omfattar runt 30 varianter. Hyacinter odlades faktiskt I Europa redan under antiken, men de föll sedan i glömska. På 1500-talet introducerades blomman igen i västeuropa av en tysk läkare. Blomman gjorde omedelbart succé och den har odlats kommersiellt i Holland ända sen dess. Blomman blev särskilt populär under 17- 0ch 1800-talet och odlas numera kommerciellt för blomsterindustrin, men även parfymbranschen.

Hyacinterna växer från lökar och producerar vanligen 4-6 blad och 1 till 3 blommande stjälkar. Färgerna är intensiva, från starkt blått via lila, rosa, gul, orange, röd och snövit.

Hyacinten har fått sitt namn av en grekisk legend. Enligt denna var Hyakinthos son till kungen av Sparta. Hyakinthos beundrades av flera av de grekiska gudarna. Guden Apollo undervisade också den vackra ynglingen i konsten att kasta diskus. Detta gjorde  vindarnas gud så svartsjuk att han blåste diskusen tillbaka rakt mot Hyakinthos som fick den i huvudet och dog. Upp ur blodet växte så en blomma som Apollo gav namn efter ynglingen.

Forskning har visat visat att hyacinten är särskilt bra på att framkalla känslor av välbehag, tack vare sina vackra färger och distinkta doft. Särskilt effektiv är den på att pigga upp oss under de mörka månaderna, vilket säkert är en del av förklaringen till dess popularitet.

Hyacinten är relativt lättskött, lagom med vatten då och då och ljus, men inte direkt solljus trivs den bäst med. När löken har blommat över kan du låta blad och stjälk torka ner. Stoppa undan lökarna i ett skå eller källaren och plantera dem i trädgården när det är varmt nog. Har du tur blommar de redan samma år igen, annars får du en trevlig överraskning året därpå.

Om du vill skicka blomsterbud har vi en hel del buketter med hyacinter att välja  på, och till jul förstås vackra juldekorationer med denna populära blomma.

Hyacinter i rabatt

1 2 3 4 50