Årets julblommor

Julblommor

Om bara några veckor är det dags att fira jul igen. Vi ser fram emot att få vara tillsammans och njuta av god mat och härlig julstämning. Utan för mycket stress förstås! Tidningar, shoppingcentra och webbutiker börjar redan fyllas med julprodukter och juldekorationer, och förstås tips på årets bästa julklappar.

Naturligtvis gäller detsamma för alla florister i vårt stora nätverk. Julinspirationen flödar och det är en fröjd att besöka en blomsterbutik i juletid. För Euroflorist började den här julen redan för ett år sedan med planering och fotografering av den nya kollektionen julblommor. Vårt team av florister, producenter och fotografer gjorde ett enastående jobb med att ta fram årets nya fräscha kollektion.

De stående inslagen bland julblommorna finns naturligtvis där. För vem vill ha en jul utan julstjärnor, hyacinter och amaryllis? Men årets julblommor bjuder också på dessa klassiker i lite mer modern tappning. Snygga, modernare krukor och stilfulla dekorationer som gör att de platsar i lite modernare inredning.

När det gäller årets färger är basen förstås rött, vitt och grönt, rött och guld, vitt och silver. Traditionell svensk jul med naturmaterial är också ett måste. Vi ser också att trenden är stark när det gäller de rena vita kreationerna. Det började faktiskt redan ifjol då en av årets absoluta bästsäljare bland julblommorna var en vacker helvit bukett. Men vi blir tydligen också allt mindre traditionella, då även lila, blå och rosa juldekorationer har gjort sitt intåg bland de populära juldekorationerna. För varje år som går blir också våra julbuketter allt mer populära, fler och fler väljer dessa framför de mer traditionella julgrupperna.

Den här typen av trender hänger naturligtvis till stor del samman med hur vi i övrigt inreder våra hem, och därmed vilka färgställningar och arrangemang vi tycker passar in i stilen.

Med alla dessa tankar och trender i huvudet har vårt team av florister skapat en underbar ny kollektion där var och en kan hitta sin egen favorit. En mängd nya julbuketter, adventskransar och juldekorationer. Amaryllis, julstjärnor och hyacinter i både traditionell och ny tappning, och mycket mer…

Välkommen att beställa julblommor som skapar den där härliga julstämningen. Vår blomsteraffär online har öppet dygnet runt, alla dagar i veckan. Och vi levererar ända tills det är dags att öppna julklapparna på själva julafton.

 

Dags för cyklamen

Cyklamen

Nu är vi långt in i höstmörkret, dags för inomhusmys och sköna färgglada blommor som piggar upp! Just hösten är en alldeles perfekt tid att njuta av cyklamen. Det är faktiskt till och med så att cyklamen har tagit större och större plats bland våra julblommor.

Cyklamen är en perenn som finns i drygt 20 olika varianter. Den växer i vilt tillstånd framförallt vid medelhavet och i Asien. Blomman introducerades i Europa under 1500-talet och odlades först i kungliga botaniska trädgårdar i Storbritannien.

Cyklamen har blad som lätt känns igen, med sin vita teckning. Mönstret påminner ibland om en liten julgran. Bladen växer i en cirkel med blommorna tronande i mitten. Färgen på blommorna varierar mellan rött, rosa och vitt, eller till och med blandade nyanser.

Din lokala florist har alldeles säkert ett fint urval av cyklamen i olika varianter. De är också mycket fina i samplanteringar. Blomningstiden brukar vara i 1-2 månader

När cyklamen planteras utomhus, där klimatet så tillåter, är de ganska lättskötta. I halvskugga och med lagom bevattning är allt man behöver göra att plocka bort de vissna löven. Eftersom det är en planta som trivs utomhus är det också viktigt att den får rätt förutsättningar när du har den inne. De trivs bäst i sval temperatur och luftigt inomhusklimat. Lagom med sol är bäst, och gärna lite frisk luft från ett öppet fönster då temperaturen inte är för låg.

Vattningen är ett kapitel för sig, varken för mycket eller för lite ska det vara. Undvik att hälla vatten mitt bland blommorna, gör det hellre under bladen från sidan. Och låt inget vatten stå i krukans botten eller på fatet. Det är också viktigt att plocka bort vissna blad och blommor kontinuerligt.

Vi uppmanar också till försiktighet om du har barn eller husdjur i hemmet – cyclamen är lätt giftig och kan orsaka illamående och kräkningar om man får den I sig.

Och så ett hett tips om du ska skicka blomsterbud till Japan: För japanerna är den röda cyklamen en tydlig symbol för kärlek.

10 fascinerande fakta om blommor

Exploderande blomma


Vi har trillat på en del spännande fakta om blommor, vad sägs om det här?

- Under 2011 omsatte blomsterindustrin otroliga 32 miljarder dollar. Det är 2 miljarder mer än hela bageribranschen.

- Blomsterindustrins omsättning motsvarar att varje enskild amerikansk medborgare skulle spendera 100 dollar var.

- Tulpaner var så eftertraktade under 1600-talet att tulpanlökarna blev mer värdefulla än guld. En tulpanvariant, Semper Augustus tulpan, såldes till och med för ”mer än ett fint hem längs kanalen” på 1700-talet.

- Rosor är inte bara en allmänt erkänd symbol för romantik världen över. Blommorna är även ätbara, med olika smaknyanser som påminner om bland annat äpplen och jordgubbar. (Försiktighet dock med besprutade rosor!)

- Vissa sorters orkidéer kan växa sig ända upp till 20 meter höga, vilket motsvarar ett 6-våningshus.

- 2005 odlade en grupp kinesiska forskare fram en orkidé så vacker och sällsynt att den såldes på auktion för hisnande 200 000 dollar.

- Tulpanlökar är en fullgod ersättning för vanlig gul lök i matlagning

- År 2011 såldes 1590 miljoner rosor, det räcker till 5 rosor var för varje amerikansk medborgare.

- Blå blommor i ett rum hjälper till att stimulera det kreativa tänkande och skapar lugn och ro.

- Röda blommor skärper sinnena och bidrar till fokus och koncentration.

Känner du till fler fascinerande fakta om blommor? Berätta gärna!

Bus eller blommor?

Pumpor, löv och ljus till Halloween

Många tycker nog att Halloween är ett nytt påfund från andra sidan Atlanten. Visst är det så i modern tid, men faktum är att Halloween är en urgammal tradition som från början kommer från Europa.

Firandet under den här perioden på året går ända tillbaka till romartiden då druider samlade till stora fester till ära för gudarna. Två stora fester arrangerades från början både den 31 oktober och 1 november, tillägnade fruktbarheten och dödens gudar. Dessa två tillfällen blev sedan ett, på den 31 oktober. Ett stående inslag i druidernas högtider var offret. Det rituella offret var nödvändigt för att hålla onda andar och vilsekomna själar borta. Redan här ser vi alltså början till de symboler som fortfarande idag präglar Halloween – häxor, spöken och andra mörka väsen.

Det är allmänt erkänt att de moderna traditionerna kring Halloween uppstod på Irland. Seden att gå runt och tigga godis eller hota med bus började med irländska bönder som knackade dörr för att tigga mat. För de som bidrog utlovades välgång och lycka, men de snåla skulle olyckan drabba. Bönderna lyste sin väg med speciella lampor, så kallade jack-o’-lanterns. Denna lampa förknippas särskilt med en sägen som handlar om en fördömd själ, en gammal irländska man så för evigt tvingas vandra på jorden för sina begångna synder. Denna sägen satte skräck i irländarna, och ett sätt att skydda sig från onda andar blev traditionen att gröpa ur kålrötter eller senare pumpor och placera ljus i dem. Ljuskällorna placerades framför husen som skydd mot det onda.

För oss är Halloween både en barnens högtid och en tid familjegemenskap. Ljus och glädje, festligheter och dekorationer i form av blommor och halloween-symboler. Pumpan har nästan blivit obligatorisk även här i Sverige. Dekorerad med ljus lyser den upp, men ett fiffigt tips är att sätta lite oasis i en urgröpt pumpa och dekorera med blommor. Vips så har du den perfekta bordsdekorationen för Halloweenfesten!

Om vi får välja mellan bus och godis så väljer vi nog ögongodis i form av Halloweenblommor. :-)

Dags för vintermys

Vita liljor i vas och kandelaber

Vi är säkert många som ser fram emot den där extra timmen i sängen på söndag 26 oktober då det är dags att ställa tillbaka klockan och gå över till vintertid. Vi får en extra påminnelse om att vi är på väg in i den riktigt mörka perioden. Kyla, kala träd och vinterkläder gör sitt intåg på allvar. Men också inomhuskurande och mysaftnar framför brasan.

Konceptet med sommartid och vintertid uppfanns redan 1916 av George Vernon-Hudson i Nya Zeeland. Det kallas på engelska för ”daylight savings” och tanken har från början varit att utnyttja dagsljuset maximalt, och därmed se till att man inte slösade på den värdefulla elektriciteten.

Här i Sverige har nog de flesta dragit på sig varmare kläder vid det här laget, och i norr har snön redan anlänt. Vid den här tiden på året är det också skönt att man kan krypa inomhus och mysa tillsammans med de sina. En skön soffhörna, levande ljus, en bra bok, film eller kanske ett sällskapsspel är bra tillbehör för höstmys. Och så blommorna förstås, vill vi hävda. Så här en grå höstfredag kan det kännas extra lyxigt att plocka med sig en bukett krysantemum på vägen hem från jobbet, eller kanske slå på stort inför helgens middag och satsa på rena vita liljor som lyser upp i mörkret.

Under den här perioden kan det också kännas extra bra att höra av sig till dem som vi inte kan vara nära. De som är för långt bort för att delta i vårt eget höstmys. Och då är ett överraskande blomsterbud förstås ett riktigt bra alternativ. Vi kan leverera dina blommor i stort sett över hela världen. Så vare sig du vill skicka blommor utomlands, eller ett blomsterbud till Borås hjälper vi dig att glädja dina nära och kära!

Doftexplosion

Blommor och parfym

Är du en riktig doftmänniska? Vissa människor tycks uppmärksamma dofter mer än andra. Men alla älskar vi väl väldoft, särskilt de som kommer från blommor. Och detta har vi gjort i alla tider och använt oss flitigt av.

Redan i tidernas begynnelse brukade man använda kryddor och örter för att göra sig själv mer väldoftande. Man gned helt enkelt in skinnet med dem och väldoften stannade kvar länge. Och både greker, romare och egyptier var oerhört förtjusta i rökelser och parfymer av olika slag. Under medeltiden ser vi dock en nedgång i popularitet, då fåfänga ansågs syndigt och rent av ett djävulens påfund. Men under renässansen gjorde parfymeringen storstilad comeback i de övre klasserna.

Parfym blev snart en stor handelsvara och man använde det snart i stort sett överallt – på kroppen, i håret, kläderna och små detaljer som näsdukar. Detta gjorde att parfymhandeln exploderade på 1700-talet. Det blev därmed möjligt att utveckla nya tekniker för att framställa parfym och prova nya kombinationer baserade på både inhemska råvaror och sådana från fjärran länder. Parfymindustrin fortsatte att växa och utvecklade nya raffinerade metoder för att kapa kostnader, höja kvaliteten och hållbarheten.

De traditionella parfymerna innehöll förstås de mest väldoftande blommorna, antingen som dominerande egen doft eller i en väldoftande kombination; rosor, jasmin, viol, apelsinblomma, mimosa och lavendel är några av de främsta exemplen.

Skapandet av en ny parfym sker i tre steg. Man brukar prata om toppnoter, hjärtnoter och basnoter. Toppnoten är den doft som först framträder, som alltså ger det första intrycket av parfymen. Det är oftast en ganska mild doft som försvinner ganska snabbt (citrus, eucalyptus eller bergamot till exempel). Hjärtnoten är som namnet antyder själva hjärtat i parfymen, det dominerande intrycket som kan stanna kvar i flera timmar på huden eller i kläderna. Medan basnoten är den allra mest långlivade doften som kan dröja sig kvar i dagar och veckor som en liten svag nyans.

Doftande växter och blommor har något som kan liknas vid en biologisk klocka. Vissa är i sin bästa form under morgontimmarna, medan andra avger mest doft sent på kvällen. Liljor doftar till exempel hela tiden, nejlikor doftar mest mitt på dagen och kaprifolen har sin höjdpunkt på kvällen. Många av de största och mest framgångsrika parfymmakarna har dragit nytta av denna kunskap och framställt parfymer som har gjort stor succé.

Några av de mest väl doftande blommorna är:

Kaprifol
Hyacint
Freesia
Jasmin
Lilja
Lavendel
Syren
Rosor
Gardenia
Liljekonvalj

Vid en helt ovetenskaplig omröstning kunde vi konstatera att den blomdoft som vi svenskar skattar allra högst är den blyga men ljuvliga doften av liljekonvalj. Om du som många andra älskar liljekonvalj finns det en riktigt klassisk parfym som passar perfekt. Den lanserades redan 1956 av Dior och namnet är Diorissimo.

Och är inte parfym din grej kan du alltid dofta på blommorna direkt, eller skicka ett doftande blomsterbud till någon du älskar.

Parfym och rosenblad

Mumsiga blommor

Sallad dekorerad med blommor

Visst kan man äta blommor! Vissa är mest dekorativa, men fullt ätbara. Medan andra till och med tillför smak till maten.

Viktigast är förstås att se till att du själv eller någon annan inte utsätts för några giftiga växter. Och du bör också använda dig av garanterat obesprutade växter och blommor från din egen trädgård, som växer vilt, eller som du köper i butik.

Det första man tänker på när det gäller ätbara blommor är kanske kryddor och andra nyttoväxter i trädgården. Blommorna från timjan, oregano, mejram, rosmarin med flera är inte bara dekorativa, de tillför enormt mycket smak och doft. För att inte glömma gräslökens vackra lila blommor som blir en fantastisk dekoration på sillbordet eller strös som extra krydda på en sallad.

När det gäller vilda växter och blommor är späda maskrosblad en höjdare. Det är ett gratis alternativ till den kryddiga ruccolan som du släpar hem från butiken. Fler ätliga blommor är till exempel indiankrasse, malva, syren, lavendel, tusensköna, gökärt, kamomill och klöver. Jag minns själv att jag i min barndom gick och tuggade på de små kronbladen från rödklöver. De smakade faktiskt lite sött av nektar! Vissa klassiska trädgårdsblommor är fullt ätliga också, men passar kanske främst som dekoration, t ex kronblad från nejlika, ringblomma, solros, pelargon, pensé, lejongap och tulpan. Och detta är bara ett litet skrap på ytan. Här kommer några fler exempel och tips:

Rosor, lavendel och viol till exempel kan du använda för att göra ett doftande socker. Stöt bara blombladen med socker i en mortel och spara det i en burk med tättslutande lock. Piffa upp tårtan med rosensocker eller sommarens filtallrik med doftande violsocker.

Gurkört är en vacker blå blomma som doftar just lite gurka. Perfekt till en kall sallad eller varma grönsaker. I min barndom var det vanligt att man använde blommorna i iskuber till sommarens saftkalas, vackert och spännande för barnen.

Squashblomman är ett vanligt livsmedel i södra Europa. Och varför ska man inte ta hand om den och inte bara själva frukten? Blomman är både god och näringsrik och du kan göra spektakulära maträtter på den. I Italien är det vanligt att man steker eller friterar den. Mer avancerat kan du fylla blommorna med något gott, smaksatt ricotta till exempel. Sedan friterar du hela paketet och avnjuter med en fräsch sallad.

Nu för tiden kan du i vissa butiker köpa färdiga påsar med blomblad för dekoration, som är garanterat obesprutade och särskilt lämpliga att dekorera med.

Maffiga murgröna

Murgröna

Finns det någon mer tålig och flexibel växt än murgrönan? Utomhus eller inomhus, i ensamt majestät eller samplanteringar med blommor och andra växter. Ständigt grön och med en obetvinglig växtkraft, det är murgrönan i ett nötskal.

I vilt tillstånd växer murgrönan framförallt i mellaneuropa där den klättar högt upp i träd som ekar och täcker hela stammen och blandar sig med trädets egen lövkrona.  I norden hittar vi den i sydligare nejder, framför allt i kusttrakterna.

Det finns förstås inte bara en sort, utan ett 50-tal varianter av murgröna. Storbladiga, småbladiga, med olika färg och teckning på bladen. Det finns till och med murgröna med vackra hjärtformade blad. De kraftigaste sorterna kan bli upp till 30 meter långa. Murgrönan är en städsegrön växt som är en tacksam marktäckare både i trädgården och i krukor.  Under hösten infaller blomningen, då murgrönan visar upp små oansenliga gulgröna blommor.  Om murgrönan också får bär sker det alltså på vintern.

Murgrönans blad och blommor är lätt giftiga och kan orsaka hudirritation, medans bären är betydligt mer giftiga och absolut inte bör förtäras. Men den har också nyttiga egenskaper. Det är bevisat att murgrönan är en effektiv luftrenare som hjälper till att rensa luften från bensen.

Enligt legenden om de älskande Tristan och Isolde planterades murgröna på deras bägge gravar. De bägge plantorna växte upp över kyrkotaket och förenades på toppen.

Murgrönan är mycket vanlig som krukväxt, antingen som en egen grön växt, eller i samplanteringar året runt. Men den är särskilt populär till exempel i juldekorationer.

Murgrönan trivs i skugga eller halvskugga, den vill absolut inte ha direkt solljus. Den gillar att ha det lite fuktigt, så låt aldrig jorden torka ut helt. Och ge den gärna lite gödning ibland samtidigt som du kommer ihåg att duscha bladen för att de ska behålla sin fina grönska.

Mor- och farföräldrarnas dag

Mor och dotter med bukett

Här i Sverige firar vi framförallt Mors dag med fasta traditioner sedan länge. Presenter, blommor och familjemiddagar är stående inslag i det firandet. Även Fars dag är en relativt stor dag i almanackan då vi uppmärksammar alla pappor på liknande sätt.

Men far- och morföräldrar firar vi inte på samma sätt. Trots att det faktiskt finns en officiell dag för dem, den första söndagen i oktober. Denna dag firas i många andra länder, och i Frankrike har man till och med en speciell dag för mormor och farmor i mars, ”Fête des grand-mères”.

Den växande äldre generationen har förändrats kraftigt på kort tid. Vi ser en ny typ av aktiva äldre som har schemat fullt även efter pensionen, som har en enorm köpkraft och är mycket viktiga för samhället och sina familjer förstås.

Många kanske också lever i tron att den äldre generationen inte är särskilt digitaliserad. Också det har ändrats, snittåldern för de som är aktiva på Facebook har till exempel höjts successivt då fler och fler äldre förstår att sociala media och epost är ett smidigt sätt att hålla kontakten.  Hos oss på Euroflorist ser vi också att allt fler äldre har blivit vana vid att handla på nätet – fler och fler äldre skickar blommor till jul, födelsedagar och andra tillfällen.

Det är alltid läge att hylla mor- och farföräldrar, och ett enkelt sätt att göra det på är att skicka blomsterbud. Och varför inte just idag, när det faktiskt är deras egen dag?

1 2 3 4 49