Tusen tack!

Tackblommor

Tack är ett förlösande ord som är användbart i nästan alla sammanhang. Ett djupt känt tack gör mödan värd, hur stor eller liten den än är. Om du själv vill tacka för senast, för hjälpen eller helt enkelt för att någon finns där för dig räcker oftast bara det lilla ordet. Men ibland ger det större effekt om du lägger till något extra till ditt tack. Blommor är förstås det självklara valet tycker vi på Euroflorist. Såhär efter den gångna sommaren är det många som väljer att skicka tackblommor.

Om du vill variera texten lite eller tänker tacka någon med ett annat ursprung har vi en liten parlör till hjälp:

Kinesiska: Xie Xie
Bosniska: Hvala
Vietnamesiska: Cam on
Franska: Merci
Finska: Kiitos
Italienska: Grazie
Tyska: Danke
Spanska: Gracias
Grekiska: Euxaristo
Arabiska: Shokrun
Engelska: Thank you
Albanska: Gratias tibi ago
Holländska: dank u
Isländska: Takk
Rumänska: Merci
Norska: Takk
Danska: Tak
Portugisiska: Obrigado
Afrikaans: Dankie
Hebreiska: Toda raba
Japanska: Arigato

Den perfekta bröllopspresenten

brudpar

Bröllopssäsongen är inte slut än. Till skillnad från förr sträcker sig bröllopssäsongen över hela året, förstås med tonvikt på försommaren. Men många väljer också att gifta sig i slutet av sommaren då luften är hög och chansen till vackert väder fortfarande är stor.

Så det är nog en hel del som går och funderar på vad man ska ge brudparet i bröllopspresent. Vi som är inbitna blomsterentusiaster vill gärna ställa följande fråga: Skulle du inte trilla baklänges av glädje om du fick en årsprenumeration av blommor I present på din bröllopsdag? Tänk att få njuta av blommor i ett helt år, en riktig guldkantad start på livet som nygifta, eller hur? Detta är förstås bara en av idéerna för bröllopspresent. Så vad är annars brukligt att ge brudparet?

Pengar – förvisso kan det kännas lite opersonligt att bara ge pengar till ett brudpar. Men man kan vara säker på att det är ett välkommet bidrag. Vare sig det är för att fylla på en tom kassa efter ett kostsamt bröllop, ge möjligheten att åka på en oförglömlig smekmånad eller helt enkelt kunna köpa det man önskar till hemmet och själv kunna välja.

Hotellnatt – Varför inte boka en natt på hotell där brudparet kan vila upp sig efter allt ståhej. Vilken lyx att slippa tänka på något annat än varandra och få allt serverat? Champagne, frukt och lite extra guldkantad service bör förstås ingå.

Guldkanta smekmånaden – Överraska paret med att boka lite extra lyx på smekmånaden. Om du tar dig tid att hitta någon bra restaurang och boka en överdådig middag, eller kontakta hotellet för att boka spa-aktiviteter eller extra lyx på rummet blir det garanterat uppskattat. Eller kanske uppgradera deras flyg till till högre klass för en riktigt bra start på resan?

Kan du inte närvara på bröllopet eller om du inte är tillräckligt nära bekant för att bli inbjuden är blommor till brudparet naturligtvis ett ypperligt sätt att uppvakta. Du beställer ditt blomsterbud enkelt och smidigt från oss.

Härliga hortensia

Hortensia

Hortensia har blivit mer och mer populär igen de senaste åren. Både bland trädgårdsentusiaster och blomsterälskare som gärna använder dem som snittblommor. Hortensians namn Hydrangea fick den av en botaniker vid namn Grovonius, redan år 1739. Hydro som betyder vatten och angeion som betyder kärl bildar namnet,

Hortensian har stora imponerande blommor i slående färger. Även om den helst tycker om ett milt klimat kan den också klara sig bra under nordiska vintrar, om den får lite hjälp på traven i form av extra skydd. Till skillnad från många andra blommande växter kan du gärna låta de vissna blommorna bli kvar över vintern, det ger extra skydd mot frost. På våren är det dags för beskärning och gödning.

Något som gör hortensian unik är att blommorna successivt skiftar färg under blomningstiden. De ursprungliga färgerna som vi förknippar med Hortensian är vit, rosa och blå. Men i sur jord blir de klarblå. Ju surare och mer järnhaltig jord, desto djupare blir färgen. Mot höstkanten blir de ofta mörkare röda. Under sommaren kräver den underhåll med vattning, men i övrigt klarar de sig bra utan särskild omsorg.

Hortensian är en självklar och uppskattad trädgårdsväxt. Den växer så det knakar och du kan snabbt få en masseffekt av hortensia i olika färger, som ser ut som en vacker målning. Men blommorna är också slående vackra i en vas. En bukett hortensia i olika färger blir ett vackert blickfång på vilken plats som helst. Dessutom är det enkelt att torka blommorna så du kan njuta av dem ännu längre. Du tar bara bort bladen och hänger blommorna i sina stjälkar uppochned. Alternativt ställer du blomman i en vas med ytterst lite vatten för att de ska kunna torka lite långsammare.

Hortensians popularitet är också tydlig I våra blomsterbutiker. Florister använder dem gärna som snittblomma i blandade buketter där de ger volym och färg. Så har du inte hortensia i din egen trädgård eller på balkongen är det bara att bege sig till närmsta blomsterbutik för att njuta av dem.

Tid för solrosor

Solrosor på fält

Nu blommar solrosorna både på fälten och hos var och varannan florist. Denna pampiga blomma har inte varit så vanlig i Sverige tidigare, men vi börjar mer och mer förknippa den med sensommaren.

Solrosen är som de flesta andra blommor inte bara en art, i släktet ingår runt 60 olika arter. En växt som dessutom ingår i familjen är faktiskt kronärtskockan. Solrosor  är oftast storväxta och kan vara ett- eller fleråriga. Solrosen förekommer naturligt i Nordamerika, där den också har sitt ursprung. Till Europa kom blomman på 1500-talet. Men den odlades redan flera tusen år före Kristus av de nordamerikanska indianerna. Av fröna gjordes mjöl och olja, och fröna i sig tillhörde också baskosten. Dessutom utvann man färgpigment som använde för målning och växten användes också som naturläkemedel.

Solrosens latinska namn Helianthus har den fått från vår egen Carl von Linné. Namnet Helianthus betyder just solblomma, vilket ju är ett passande namn med tanke på dess utseende.

Den färg som vi vanligen förknippar solrosen med är förstås gul. Men det finnas också vita, bruna och röda varianter, och det finns även de som är flerfärgade. Dessutom förekommer både enkla och dubbelblommande varianter.

I nordliga länder är solrosen framförallt en trädgårdsväxt och snittblomma, även om man kan stöta på ett solrosfält här och där, där de odlas som nyttoväxt. Men på sydligare breddgrader finns massiva solrosodlingar som ger oljerika frön. Oljan utvinns och vi använder den dagligdags i våra kök. Men också fröna används för matlagning.

Som snittblomma är solrosen tacksam. Sköt om den som vilken snittblomma som helst – snitta, ta bort blad som kan hamna i vattnet och sätt den i ljummet vatten med extra näring. De håller bättre om de dessutom placeras svalt om natten.

Om du vill odla solrosor i din trädgård eller på balkongen kan du välja mellan att köpa färdiga plantor. Dessa fungerar också utmärkt som krukväxt inomhus. Eller så kan du så dem från frö. Så dem direkt på växtplatsen när du är säker på frostperioden är över. Du kan också förså inomhus och sedan plantera ut, vilket ger en tidigare blomning. Soligt läge och vanlig planteringsjord fungerar utmärkt för de vanligaste sorterna, men om du vill driva upp riktigt imponerande exemplar kräver detta bördig, djup jord och regelbunden gödning.

Och julen varar än till påska…

Påskdekoration med blommor

Vi har berättat det tidigare, men här kommer det igen: Vi på Euroflorist lever i en uppochnedvänd värld. Vi kan mycket väl planera nästa jul i januari och sommarens produktfotograferingar dyker upp under hösten. Och påsken 2015 är redan planerad. Så här sitter vi med påskinspiration redan i augusti, och vill gärna dela med oss.

Det är klara, intensiva färger som gäller just nu, och påsken är förstås inget undantag. Men den här dekorationen kan också fungera alldeles utmärkt i höstrusket, som en ljusglimt i tillvaron. Idén kommer från en av våra egna florister, dock inte i Sverige, utan i Frankrike.

Det här behöver du:

-En rund, djup skål
-Oasis eller annan stickmassa som du kan skära att passa i skålen
-Gula cymbidium
-Gula och gröna santini
-Tanacetum
-En gul ros

Så här gör du:

Börja med att blötlägga oasisen och låt den suga åt sig maximalt med vatten. Sedan kan du skära den så att den passar i skålen.
Snitta orkidéerna, och se till att du har tillräckligt lång stjälk för att kunna sticka dem i oasisen.

Fortsätt med de andra blommorna och inspireras av bilden. Naturligtvis kan du göra ditt eget mönster om du har andra idéer. En gul ros i mitten blir ett fantastiskt blickfång. Och när det börjar närma sig påsk kan du lägga till fjädrar eller ägg för att skapa ännu mer påskstämning.

Blommor till dagens namnsdagsbarn

Skicka blommor på namnsdagen

Hur ofta firar du egentligen din namnsdag? Eller blir firad av någon annan för den delen? I det hem som jag växte upp i var namnsdagar fortfarande bemärkelsedagar som skulle kommas ihåg, men nuförtiden glömmer jag till och med mina egna namnsdagar.

Men namnsdagar är fortfarande en stark tradition i många länder i Europa och Latinamerika, dvs i katolska eller ortodoxa områden. Sedvänjan att fira namnsdag kommer från de gamla grekisk-ortodoxa och romersk-katolska helgonkalendrarna. Man firade helt enkelt personer som var döpta till helgonnamn på helgonets egen dag. Att fira namnsdagar eller för den delen dopdagar ansågs betydligt mer kristet och fromt än att fira sin födelsedag.

Idag bestäms namnsdagarna av almanackan, och har ingen större kristen koppling. I takt med namnmodet anpassas också almanackan för att så många namn som möjligt ska få plats, både traditionella och mer moderna eller internationella namn. Idag har vi ofta mer än en namnsdag på de flesta dagar.

Förr i tiden fyllde också namnsdagarna en annan funktion – vissa viktiga dagar för jordbruket eller annan verksamhet blev lättare att komma ihåg om man hakade upp minnet på ett namn istället för ett datum. Så sades det till exempel att på Annadagen (den 9 december) skulle lutfisken läggas i blöt.

Den vanligaste anledningen att skicka blommor är till födelsedagen, men vi ser också att en hel del faktiskt håller fast vid traditionen att fira namnsdagar, och skickar blommor för att fira. Idag firar vi Bernhard och Bernt. Kanske du känner någon som skulle blir glatt överraskad av en namnsdagsblomma just idag?

En kreativ blomsterpresent

Presnt i form av tavla med blommor

En personlig present som du lagt ner möda och omtanke på är alltid välkommen. Om det dessutom ingår blommor i presenten är succén given. Här kommer ett förslag på blomsterpyssel som är perfekt att ge bort – till födelsedagen, Mors dag eller andra högtider. Involvera gärna barnen i pysslet!

Det här behöver du:

-Rosa Lisianthus (prärieklocka)

-Ett brett pappersark

-Blomstertråd eller annan tråd som matchar färgen på blommorna

-Kniv att snitta blommorna med

-Cellofan eller annat genomskinligt material

-Tjockt papper eller tunn pappkartong

-Pärlemorfärgad dekorationspinne

Blommor tråd och sax

 

 

 

 

 

 

 

 

Binder snöre runt blommor

Så här gör du:

Snitta blommorna till önskad längd.
Vira rejält med färgad tråd kring stjälkarna. Om det behövs kan du även använda lite klister för att tråden ska sitta stadigt på plats.
Använd gärna ett vackert grönt blad som dekoration och för att dölja slutet på tråden.
Gör en ram med hjälp av pappersarken och cellofan och sätt den lilla buketten i mitten. Ett kort bakom buketten gör den lilla blomstergåvan komplett.

Den här söta presenten passar när som helst, men kanske särskilt till Mors dag. Så tänk på det när det närmar sig Mors dag 2015, trots att det är en liten bit kvar.

Blombukett i cellofan

 

Blomstrande mobil

Mobil med sommarblommor

Nu flödar det av härliga sommarblommor som blir fint material till en mängd dekorationer och pyssel. Här kommer ett tips på hur du gör en vacker mobil som passar utmärkt både inomhus, på terrassen, balkongen, i trädgärden eller bersån.

Det här behöver du:

- Bonsaitråd till ringen upptill
- Spoltråd i silver
- Myrtentråd i silver till glasrören
- Några glasrör
- Sidenband av olika slag
- Lite lätta sommarblommor
- Ett bra fästlim till sidenbanden

 

Så här gör du:

1. Forma en ring i valfri diameter av tjock bonsaitråd och fäst ihop med spoltråd i silver.

2. Klipp bitar i valfri längd av sidenband/ snören/bommullsband och limma tätt runt ringen.

3. Gör en upphängning av sidenband och häng upp mobilen.

4. Fäst glasrör i myrtentråd i silver och häng dem i mobilen, tänk på att få balans.

5. Fyll rören med vatten och stick i blommor, max 2–3 i varje rör.

Passion för passionsblomman

Passionsblomma

När jag var på utlandssemester i södra Europa upptäckte jag plötsligt på en restaurang att jag hade en hel vägg med passiflora bakom mig. Passiflora, passionsblomma, är en gammal klassisk krukväxt som vi kanske tappat fascinationen för till viss del. Men om man stannar upp och tittar på den så blir man alldeles hänförd. Denna intrikata blomma liknar nästan inget annat.

Passionsblomman är inte bara en blomma utan ett helt släkte som består främst av klätterväxter. Vissa varianter klättrar inte utan växer som buskar eller mindre träd. Det finns runt 500 olika arter inom familjen vars ursprung vi hittar i tropiska områden, de flesta i Amerika, men de förekommer även i andra världsdelar som Australien, Asien och på Madagaskar utanför Afrikas kust. I Västindien och Florida finns även flertalet stora odlingar av passionsblommor.

Den klassiska passionsblomman, som vi känner den, har blåvita blommor kan bli upp till nästan en decimeter i diameter. Men numera finns det även andra färgställningar som är populära, bland annat orange. Passionsblomman kallas även i Sverige för Kristi korsblomma. Kopplingen är tydlig – namnet kommer från Bibelns passionsberättelse om Kristi lidande på korset.

I Sverige känner vi blomman främst som en älskad krukväxt. Och den är både tålig och tacksam. Den klarar sig även i lite kyligare temperaturer i ett uterum. Någon art kan klara sig även utomhus i de allra varmaste delarna av landet. Blomman trivs bäst i rumstemperatur eller något under. Den bör stå ljust, och tål till och med direkt solljus. Du vattnar den regelbundet så att den inte torkar ut, och ge den näring med jämna mellanrum. Eftersom det är en klängväxt kan du låta den klättra uppför en ställning eller en spaljé, vilket blir mycket vackert i uterummet eller på terrassen.

Passionsblomman har även historiskt använts som en nyttoväxt. Växten sägs ha en smärtstillande effekt. Den innehåller ämnen som i mindre doser har en lugnande effekt, men i högre doser kan ge hallucinationer. De amerikanska indianerna använde även passionsblomman för att behandla sömnlöshet, nervproblem och epilepsi.

 

Värmande vallmo

Vallmo i blom

Nu står vallmon i full blom på fälten i södra Sverige. Vallmons intensiva röda färg är närapå fängslande, det är svårt att slita blicken från ett helt fält eller dikesrenar fulla av vallmo.

Vallmon kommer ursprungligen från lite varmare, mer tempererade länder i både Europa, Afrika, Asien och Nordamerika. Blomman odlades redan så tidigt som 5000 år f Kr och man har hittat blomman i Egyptiska gravar. På den tiden ansågs vallmon ha en positiv inverkan på fruktbarhet och skördar. Så ett odlingsfält fullt med vallmo ansågs bra då det borgade för en god skörd.

Det finns en uppsjö varianter inom vallmosläktet, från vår vanliga kornvallmo via mellanstora sorter till den imponerande orientvallmon som kan bli över en meter hög. Vallmons stjälkar är håriga och på dem sitter enskilda blommor i färger från rött till vitt via gult och rosa, där den vanligaste färgen som vi förknippar blomman med ju är röd.

Men vallmo är inte bara en vacker och mytomspunnen blomma. Den är också användbar på flera andra sätt. Vallmofrön som rostas används ofta som dekoration på bröd och bullar. I orostat skick kan de också förtäras och är då främjande för matsmältningen. Vår vanliga kornvallmo innehåller en sorts alkaloid som de facto har en lugnande effekt. Medan opievallmon ju är känd för sin mera narkotiska mjölksaft som bland annat innehåller morfin.

1 2 3 4 46