Färgglatt påskpyssel

Påskpyssel med ägg och blommor

Att pyssla till påsk är riktigt roligt. Många är vi som älskar att pynta i glada färger med kycklingar, ägg, påskkärringar, ris och förstås blommor. Här kommer ett roligt påskpyssel som ger riktigt fint resultat. Om du har barn i närheten vill de säkert gärna hjälpa till att måla och pyssla. Och så utnyttjar du befintliga resurser i form av gamla äggkartonger – miljösmart så det förslår.

Det här behöver du:
-
2 äggkartonger
- Gul sprayfärg
- Stickmassa/oasis
- Lite plast att lägga under och runt oasis
- Ägg
- Färgpennor
- Fjädrar
- Gula blommor t ex minivåreld, freesia och rosor.
- En bra kniv att snitta blommorna med


Så här gör du:

1. Spraya kartonger med färg och låt torka.

2. Skär till och sätt oasis i några hål med lite plast under

3. Lägg målade ägg i de andra hålen

4. Snitta blommorna riktigt kort och stick i oasisen

5. Täck synlig teknik med fjädrar och vaktelägg

 

Vi önskar en blomstrande härlig påsk!

Kycklingar som förändrar tillvaron

Flicka med kyckling

Påsken 2013 bidrog Euroflorist och våra kunder till ett av Barnfondens viktiga projekt. Buketten ”En GLAD påsk” bidrog till att familjer i den brasilianska bergsbyn Sao Joao da Chapada fick en mängd kycklingar som skapar sysselsättning, ger inkomster och en bättre kosthållning.

I byn bor främst barn och ensamstående kvinnor samt äldre män. De arbetsföra männen har tvingats ge sig av för att söka arbete och inkomst på annat håll. Kycklingarna, som idag är uppåt 1000 stycken, har ändrat livsvillkoren till det bättre för invånarna i byn. En del av kycklingarna hålls bara för äggproduktion, andra slaktas och bidrar till en mer varierad kost. Ägg och höns säljs också och ger extra inkomster. Varje vecka får kvinnorna som deltar i projektet 1 kyckling eller höna + 12 ägg att förvalta i familjen.

För invånarna i byn har kycklingarna höjt levnadsstandarden. Tidigare levde man på en ganska ensidig kost bestående av ris och bönor. Nu drygas den ut med protein från ägg och kött, och dessutom från den egna grönsaksodlingen som man nu också har satt igång med som en positiv bieffekt av projektet. 

Förutom den rent försörjningsmässiga biten av projektet har det också gett kvinnorna och familjerna en känsla av mening. Kvinnorna säger själva att det har förändrat deras liv – de har numera en viktig uppgift att utföra varje dag. Hönsen ska matas och få vatten, äggen tas om hand och alla kvinnor turas även om att sälja de ägg som inte används i självhushållningen. Även barnen deltar i skötseln av hönsgården och äggproduktionen.

Brasilina Pacheco är en av kvinnorna som deltar i projektet. Hon berättar som många av de andra att det har förändrat hennes liv.

- Varje dag jag vaknar vet jag att jag har en viktig uppgift att göra. Först skickar jag barnen till skolan och sedan går jag till hönsgården för att ta hand om hönsen.

Påsken 2014 kan du också bidra till ett av Barnfondens viktiga projekt, den här gången gäller det ett likadant kycklingprojekt, men nu i Etiopien. När du väljer vår påskbukett ”En GLAD påsk” går 180 kr direkt till projektet som hjälper till att förändra många familjers liv.

Påskbukett till förmån för Barnfonden

Vem kommer med påskäggen?

Målade påskägg

Traditionerna kring påskägg uppstod redan under medeltiden, men redan längre tillbaka i antiken sågs ägg som en symbol för liv, fruktsamhet och återfödelse. Både i det gamla Egypten och Rom gav man bort målade ägg som gåva.

Men vem är det då som kommer med påskäggen? Traditionerna och historierna varierar från land till land.

 • I Tyrolen och I kanadensiska Quebec är det helt enkelt hönan
 • I Schweiz är det göken
 • I området kring Alsace kan det vara storken eller påskharen
 • I Finland kommer trollen med påskägg
 • I Frankrike sägs det att klockorna (!) kommer med äggen. Legenden säger att alla kyrkklockor stannade på långfredagen för att bege sig till Rom. De återvände först på påskdagen och bar då påskägg med sig som släpptes ner i trädgårdarna. Därav den franska seden att gå på påskäggsjakt i trädgården.
 • I Tyskland och närliggande områden är det påskharen som kommer med äggen. Där finns också en stark tradition att dekorera påskris med målade ägg.
 • I Italien finns det också legender kring kyrkklockor. Det sägs att de bands samman på skärtorsdagen för att de skulle tystna fram till påskdagen.
 • I Polen finns det en tradition att förbereda en korg med gåvor och godis på lånfredagen, som endast får öppnas på påskdagen.
 • I Tjeckien binder de unga männen en kvast med färgglada band på. Sen går de runt och viftar med den mot unga kvinnor och tigger ägg eller något gott att dricka.
 • I USA kommer förstås påskäggen med påskharen. En av de mer kända traditionerna är ”the White House Easter Egg Roll” som hålls annandag påsk och organiseras av presidentparet.

.

Måla dina ägg naturligt

Det är ganska enkelt att färga sina ägg på ett naturligt sätt, med ett mycket vackert resultat. Prova att koka med något av följande i vattnet när du preparerar dina ägg:

 • Skal från rödlök ger en vacker röd nyans
 • Rödbetor, blåbär eller blå vindruvor ger en mera rosa ton
 • Saffran eller curry för vackra gula nyanser
 • Kaffe eller starkt te för bruna nyanser
 • Spenat ger förstås en grön ton

.

Påskägg, roliga tilltag och god mat, allt hör påsken till. Och så förstås blommor. Hela vår påskkollektion finns förstås uppe, så det är bara att välja och vraka bland de vackra buketterna när du vill skicka ett blomsterbud för att göra någon glad.

Påskdags!

Påsgägg och vårblommor

Påsken väntar runt hörnet, en fin tid att samlas och umgås med familj och vänner. Det blir ofta en hel del mat, pynt och pyssel och kanske till och med en trevlig liten påskäggsjakt.

I Europa är traditionen med påskägg relativt ny, den går tillbaka till medeltiden. Men traditionen att ge bort ägg går tillbaka ända till antiken. Egyptierna och romarna gav bort målade ägg på våren som en symbol för liv, fruktbarhet och återfödelse. Sederna att dekorera påskägg och leka roliga lekar med påskägg, som att rulla eller knacka ägg, är vida spridda.

Påskens färger är framförallt gult, orange, grönt och lila. Och det är något som vi förstås också ser i våra blomsterbutiker. Alla våra florister preparerar för påsken genom att fylla sina butiker med påskblommor som påskliljor, narcisser, tulpaner och inspirerande idéer för påskens kommande högtidsstunder.

Olika länder och regioner har olika traditioner I Tyskland tänder man till exempel påskeldar och påskharen är den traditionsenliga besökaren som kommer med godisfyllda ägg. I Frankrike har påskäggsjakten en stark ställning, där man gömmer äggen i trädgården och låter barnen gå på upptäcktsfärd. I England och Holland går barnen från hus till hus och delar ut påskäggen. Här i Sverige handlar mycket istället om påskkärringarnas färd till blåkulla, som gett upphov till traditionen att klä ut sig till kärring och dela ut påskkort och påskpynt i utbyte mot godis. I Norge å sin sida har man en annan speciell tradition, det gäller att stå upp tidigt på påskdagens morgon för att möta solen, en symbol för återuppståndelse och glädje.

När infaller påsken?
Som vi alla vet flyttar sig påsken från år till år. Påskdagen infaller dock alltid den första söndagen efter den första fullmånen som inträffar efter vårdagjämningen. Det innebär att påsk 2014 firas ganska sent, påskdagen infaller den 20 april.

För dig som ska önska en utlandsboende glad påsk , kanske med ett blomsterbud, kommer här en liten parlör:

• Spanska : Felices Pascuas
• Finska : Hyvää pääsiäistä
• Franska : Joyeuses Pâques
• Italienska : Buona Pasqua
• Danska : God Påske
• Portugisiska : Feliz Páscoa
• Rumänska : Klistra Fericit
• Albanska : Gëzuar Pashkët
• Tyska : Frohe Ostern
• Arabiska : المسيح قام » ; « عيد فصح مجيد
• Belgiska : Joyeuses Pâques » / « Vrolijk pasen

Vår ståtliga påsklilja

Påskliljor i korg

Påskliljan är nog den blomma som vi allra mest förknippar med påsk. Den blommar i våra trädgårdar under april och maj, lite beroende på vilken variant det rör sig om. I blomsteraffärerna kan du dock få tag på påsklilja som snittblomma ännu tidigare på våren. Men den är som allra mest populär som påskblomma förstås.

Påskliljan har sitt ursprung i västra Europa, men har spritts till i stort sett alla världsdelar. Namnet härstammar från grekiskans ”narke” som betyder bedövning eller förlamning. Påskliljan är giftig om den förtärs i stora mängder, och förr i tiden ansågs avkok på blomman ha en rogivande effekt. Namnet narcissus förknippas också med den grekiska mytologin. Den unge Narcissus förälskade sig i sin egen spegelbild. (därav också uttrycket narcissism) Men när han inte kunde fånga sin spegelbild tog hand livet av sig i förtvivlan. Efter hans död förvandlade gudarna honom till en blomma, alltså narcissen.

Påskliljor är lökväxter som faktiskt tillhör familjen amaryllis. Påskliljor och även det vi kallar pingstliljor finns i en mängd olika varianter, från helt gul till vit och med skiftande mörka till orange mittpartier. Idag finns det hundratals framodlade hybrider med olika stjälklängd, blomstorlek och varierande blomningstid.

I trädgården planteras påskliljorna som alla andra vårblommande blomsterlökar under hösten. De är tacksamma och tåliga och blommar år efter år. Bladen bör få vissna ner helt för att näringen ska kunna gå tillbaka till löken. Om man tycker att det är missprydande med vissna löv i rabatten kan man välja att plantera blommorna i en lökkorg som grävs upp och ställs undan när blommorna har vissnat.

Påsklilja som snittblomma

Liksom alla andra blommor ska påskliljan snittas innan den sätts i kallt vatten. Tillsätt gärna en halv dos näring. Det du bör tänka på är att påskliljorna utsöndrar slem som kan skada andra blommor. Om du vill blanda dem med andra blommor kan du därför låta påskliljans snitt torka innan du sätter dem i samma vas. Alternativt kan du låta påskliljorna stå i en separat vas, skölja av stjälkarna efter det och sedan går det bra att blanda. Påskliljorna bör placeras svalt, ej i direkt solljus eller i drag. Undvik också placering nära frukt som förkortar blommorna hållbarhet.

Påskens vackra färger

påskägg och blommor

Påsken är en tid att verkligen längta efter. Naturligtvis för att vi får lite välbehövlig ledighet efter den långa och kalla perioden mellan jul och vår. Men också för att vi äntligen får frossa i glada färger, roligt pyssel, god mat och vackra påskblommor.

Naturligtvis har många av våra påsktraditioner ett bibliskt ursprung, så också färgerna. Påskens allvarliga budskap hänger ihop med fastan före. Den liturgiska färgen nummer ett under fastan och i påsktid är lila eller violett, en färg som symboliserar botgöring för begångna synder. De andra kyrkliga färgerna under påsken är framförallt sorgens svarta färg under långfredagen och vitt på påskdagen, vilket symboliserar uppståndelsens glädje.

Men de påskfärger som är allra vanligast i de svenska hemmen är förstås gult och grönt. Den gula färgen går igen i pynt och dekorationer, påskblommor, dukningen till påskmiddagen och själva påskmaten. Gult symboliserar förstås den återvändande solen, men anspelar också på äggets gula och våra traditionella påskkycklingar, där ägget och kycklingen har en stark koppling till återfödelse och nytt liv.

Den gröna färgen passar naturligtvis bra ihop med det gula, och anspelar också den på pånyttfödelsen och vårens ankomst. Vi bär till och med in det gröna i våra hem för att manifestera vårens ankomst med fastlags- eller påskris dekorerade med ägg, fjädrar eller kanske små påskkärringar. Ursprungligen fyllde påskriset en helt annan funktion – det användes för att piska sig själv som en form av botgöring på långfredagen.

Blommor är också ett självklart inslag i påsktid. Vi frossar i påskliljor, gula tulpaner, fina vårplanteringar med pärlhyacint, snödroppar, krokus och små söta narcisser. Precis som till julen väljer också många att överräcka en plantering eller bukett för att önska glad påsk. Hos Euroflorist ser vi att fler och fler också väljer att skicka påskblommor till sina nära och kära om de inte har möjlighet att besöka dem själv. Påsken 2014 har vi ett ännu större urval av påskblommor att välja från. Allt från vackra buketter med påskliljor eller tulpaner till sköna vårplanteringar med vårens alla favoriter.

Välkommen vår!

Blomande påskliljor

Denna vår har varit helt otrolig i södra Sverige. Inte nog med att vintermånaderna har galopperat förbi i rasande takt utan att man har behövt frysa särskilt mycket. Blomningen har också kommit igång extra tidigt vilket gör att vi har både grönska och färgprakt sedan ett par veckor tillbaka.

Det är nog få som kan låta bli att dras med av våryran när den kommer så tidigt, för vem hade förväntat sig det? I vår trädgård har redan flera vårblommor blommat över. Krokus och iris är sedan länge passé, scillan har blommat i flera veckor och narcisserna bugar i drivor i stadsplanteringarna. Och tulpanernas frodiga blad är på vippen att slå över i sitt eget färgfyrverkeri.

Själv drabbas jag oftast av en kraftig lust att vårstäda. Både inomhus och ute i trädgården. In med frisk luft, renhet, ordning och reda så att man sedan kan ut och njuta av den varmare årstiden med ro i sinnet. Och trädgården ska förstås också storstädas från höstens rester och skräp så att alla blommor trivs och kommer till sin rätt.

Eftersom påsken kommer sent i år får vi också möjlighet att njuta av ett ännu större spektrum av påskblommor än vanligt. Påsken 2014 lär bli den mest blomstrande på många år. Förstås inte bara i våra trädgårdar och i naturen, utan självklart också hos våra florister som kommer att bjuda på härliga påskblommor i sina fantastiska kreationer.

Fantastiska blomsterlökar

Blomsterlökar

Nämn ordet vårlök för en blomsterälskare och denne får förmodligen något drömmande i blicken. För trädgårdsfantasten eller balkongentreprenören är blomsterlökar något alldeles extra. Det är en väldigt speciell känsla att stå med en hög lökar i handen och vetskapen om att de kommer att glädja med sin prakt om bara några månader.

I norden längtar vi ständigt efter vår och varmare väder, varför vårlökarna ligger oss särskilt varmt om hjärtat. Kanske är det på sätt och vis trösterikt att sätta sina blomsterlökar när det mörknar om hösten eftersom man redan då blickar fram emot den kommande våren? Och det finns mängder av varianter att välja mellan. Klassiska snödroppar, krokus, pärlhyacint, scilla, anemoner och iris. Och så förstås en uppsjö av tulpaner och narcisser som blommar lite längre fram.

Men när vårlökarna står i full blom kan du också planera för sommarens och höstens färgprakt genom att plantera höstlökar som blommar senare på säsongen. De mest populära varianterna är förstås våra älskade dahlior samt stolta gladiolus. Men glöm inte att botanisera bland andra, mindre vanliga varianter som är minst lika vackra; bukettanemoner, freesia, vackra liljor och stiliga agapantus.

Att plantera blomsterlökar kräver heller inte heller att du har en trädgård. Det går minst lika bra att plantera på balkongen i kruka, balkonglåda eller annat kärl, bara fantasin sätter begränsningar. Och du kan förstås också plantera dina lökar inomhus, i kruka eller ett vackert lökglas utan någon jord.

Och nu erbjuder vi på Euroflorist också ett annat sätt att glädja någon på. Förutom att skicka blommor kan du nu välja bland flera olika paket med blomsterlökar som du kan skicka direkt till någon som du vill överraska eller förstås till dig själv. Så här på vårkanten handlar det förstås om sommar- och höstblommande lökar som ska planteras framåt vårkanten. Men till hösten kommer vi också att erbjuda vårlökar – ett paket full av förväntningar som garanterat gör din blomsterälskande mottagare själaglad.

Glädjens dag

Kvinna med tulpanbukett

Glädjens dag – bara namnet gör att man känner sig smått upplyft, eller hur? Och det är faktiskt inget kommersiellt påfund, utan en dag instiftad av Förenta Nationerna. Sedan 2012 firas Internationella glädjedagen den 20 mars varje år. Datumet är väl valt. Den 20 mars står nämligen solen är på samma plan som jordens ekvator. Det innebär att dag och natt är lika långa och det råder på sätt och vis fullständig balans i jordens förhållande till himlen.

Glädje och lycka är ett av de grundläggande mänskliga målen enligt FNs resolution och därför vill man även uppmärksamma detta mänskliga behov med en egen dag.

Vi har alla många olika mål under hela livet. Från mindre stegvisa mål som att lära sig saker under hela uppväxten till större drömmar om utbildning, ett givande arbete, resor och upplevelser, utmaningar, giftermål och familjebildning. Man kan drömma om att någon gång få se norrsken, att jobba med djuruppfödning, kunna ägna sig på heltid åt en hobby man brinner för eller kanske viga sitt liv åt att hjälpa andra. Inget mål är för stort och inget för litet om det bara är ärligt känt och menat. Men målet att känna glädje och uppleva lycka i samklang med omvärlden är universellt.

Den internationella glädjedagen är så pass ny att vi inte känner till några särskilda traditioner kring den än. Men det ligger definitivt i tiden att ta ett steg tillbaka och reflektera över det mest grundläggande i vår tillvaro, istället för att jaga nästa uppdrag att genomföra eller kick att uppleva. Ett enkelt sätt att uppfyllas av glädje är att visa uppmärksamhet mot sina nära och kära. Att njuta av att ägna tiden till nära samvaro och visa sin uppskattning kan vara ett sätt att manifestera glädjens dag.

För oss på Euroflorist är glädje ett centralt begrepp. Genom vår blomsterförmedling hjälper vi dig att glädja dina nära och kära på ett enkelt sätt. Och vi påminns varje dag om hur mycket glädje som ryms i en enkel gest som att ge någon blommor. Och vem uppfylls inte av glädje vid anblicken och doften av en ljuvlig blomma?

Hur firar du glädjen idag?

En blomstrande arbetsplats

Blommor på kontoret

En god arbetsmiljö är en av de viktigaste faktorerna för att skapa ett bra arbetsklimat och en förutsättning för ett framgångsrikt företag. Arbetsmiljö handlar förstås om gott ledarskap, goda förutsättningar för medarbetarna att utvecklas och skapa tydliga gemensamma målbilder. Men det finns också små detaljer som bidrar till en god arbetsmiljö.

Själva miljön på arbetsplatsen lämnar ofta mycket i övrigt att önska, det är ofta vi startar med goda idéer och intentioner, men det slutar kanske med att vi inte driver igenom alla dessa idéer, och resultatet blir halvdant. Det vi verkligen vill åstadkomma är att skapa rum för arbetsro, möten och kreativitet. Genomtänkt planering av lokaler och inredningen i allmänhet är grunden för detta. Och färger, textilier och framförallt gröna växter och blommor är det som knyter ihop säcken.

Framförallt blommor och växter har en positiv inverkan på de allra flesta människor. Så vill du satsa på en trivsam arbetsplats med rum för både arbetsro och kreativitet bör du satsa på att göra den lite grönare. Det är dessutom vetenskapligt bevisat att växter bidrar till ett mer hälsosamt inomhusklimat, vilket är extra viktigt för alla som spenderar större delen av sin arbetsdag inomhus på ett kontor.

Blommor fyller även andra funktioner på en arbetsplats. Det är förstås välkomnande för gäster som möts av ett blomsterfång i receptionen. Men blommor är också ett utmärkt sätt att uttrycka sin uppskattning till medarbetarna på. Det är ofta knivigt att komma på julklappar eller presenter till särskilda bemärkelsedagar. Och det är inte sällan som det landar fel. En present som den ena personen uppskattar är helt fel för någon annan. Men blommor är synonymt med uppskattning och något som de allra flesta människor älskar att få. Och det är ett utmärkt verktyg för att skapa motivation genom att man på ett synligt sätt uttrycker sin uppskattning för ett väl genomfört jobb.

Vare sig du vill pryda kontoret med receptionsblommor eller gröna växter, eller ge blommor till affärspartners och medarbetare kan vi på Euroflorist tillsammans med våra florister hjälpa dig.

1 2 3 4 44