Strålande stjärna

Julstjärnor

Julstjärnan är en av våra allra mest populära krukväxter alla kategorier. I Europa säljs runt 30 miljoner julstjärnor varje år, och Sverige står för en stor del av denna försäljning. Vi köper nästan en julstjärna per invånare i juletid, vilket gör den till vår mest populära julblomma. USA kan förstås visa upp ännu mer imponerande siffror, där säljs det mer än 66 miljoner julstjärnor per år.

Det finns över 100 varianter av julstjärnor. Olika storlek, växtsätt, form och färger. Vad gäller färgen är den röda förstås den klassiska, men både vita och rosa har blivit allt mer populära de senaste åren. Sedan finns det ännu mer udda varianter, laxrosa, vinröda, flerfärgade och spräckliga. Varianter som inte är lika vanliga i våra blomsterbutiker.

Den som gav namn åt julstjärnan, poinsettia på engelska, var just en man vid namn John Poinsett. Han var amerikan och botaniker, och tog med sig julstjärnan hem till USA från Mexiko. I Mexiko växer plantan vilt som buske och kan nå imponerande höjder.

Till minne av John Poinsettia, på hans dödsdag firar vi också Poinsettia day, julstjärnans dag. Julstjärnans dag infaller den 12 december. I USA är det på denna dag tradition att ge julstjärnor till nära och kära som en symbol för fred och frid inför den kommande högtiden.

När du ska välja en julstjärna bör du välja med omsorg. De understa bladen ska vara mörkt gröna och se friska ut. Blad som har börjat tappa färg eller skrumpna kan tyda på ovarsam hantering och då kommer din julstjärnas hållbarhet att minska. Likaså ska blommorna vara i knopp och se friska ut. Blommorna är de små gula knopparna i mitten på de färgade bladen. Viktigt att tänka på är också att julstjärnan är mycket känslig för kyla. Så när du ska ta hem den bör den vara ordentligt skyddad med omslagspapper för säkerhets skull.

Julstjärnor i blom vill ha regelbunden och lagom vattning. Jorden ska vara lätt fuktigt hela tiden, men absolut inte genomblöt. Växten trivs bäst i lite lägre rumstemperatur, runt 16-20 grader. Den behöver ljus, men vill inte stå i direkt solljus. Ett säkert tecken på att plantan har fått för mycket vatten är att bladen börjar bli vita. Om den däremot håller på att torka ut gulnar de.

Viktigt att komma ihåg är också att julstjärnan är giftig, så var försiktig om du har barn eller husdjur i hemmet.

Om du vill skicka en värmande julhälsning med hjälp av en vacker julstjärna har vi förstås en uppsjö valmöjligheter. Beställ enkelt ditt blomsterbud på nätet – vi levererar direkt hem ända fram till och med julafton.

Har du fått julkort?

Julkort

Har du fått några julkort i år? Även om traditionen kanske inte är lika stark idag så är det fortfarande många som skickar en julhälsning på detta sätt. Trots att vi har alla möjligheter att kommunicera elektroniskt nuförtiden.

Själva seden att skicka julkort uppstod i 1840-talets England, Henry Cole och illustratören John Callcott-Horsley skapade det första riktiga julkortet som trycktes i 1000 ex. Motivet på julkortet var en familj vid julmiddagen och omgivande bilder av folk som hjälper fattiga. Korten såldes för 1 shilling styck.

Tack vare att posten vid samma tid började bli tågburen blev det möjligt att få ned kostnaderna för att skicka brev och julkort. Det gjorde det helt enkelt betydligt billigare att skicka sina brev, och julkorten vann alltmer i popularitet. Från 1860 och framåt trycktes julkorten i allt större volymer.

Så småningom spred sig vanan att skicka julkort över Europa och blev särskilt populärt i Tyskland, som ju är ett julälskande land. I USA slog det igenom under 1870-talet då julkorten började massproduceras.  Detta fick ner priserna rejält och många fler fick råd att skicka julkort. Motiven på de första massproducerade julkorten lämnade det religiösa temat bakom sig och visade istället vinterlandskap, julblommor och barn. Här i Norden tog det fart vid sekelskiftet. I Sverige mycket tack vare de motiv som konstnären Jenny Nyström skapade, med tomtar, julgranar och julklappar, som snart blev synonymt med den klassiska svenska julen.

Idag finns det ett oräkneligt antal varianter på julkort. Från de klassiska julmotiven till de glammiga, romantiska eller komiska varianterna. Och så förstås fotojulkorten som blivit mäkta populära på senare tid.

Även om många av oss faktiskt har glömt lite hur det känns att få ett riktigt brev eller vykort är julkorten fortfarande ett uppskattat sätt att skicka en hälsning på. Det slår ett mail eller SMS med hästlängder. Och det är ett snabbt och enkelt sätt att visa att man tänker på någon. Kanske håller vi nu också på att få ett uppsving av det traditionella sättet att kommunicera, då det blir extra speciellt när det är så sällan man gör det?

Den klassiska julhälsningen på et julkort är förstås ”God Jul och Gott Nytt År”. Men tar man sig lite tid att skriva något mer personligt blir det förstås extra uppskattat. Vi vet av erfarenhet att det ibland kan vara svårt att formulera sin hälsning. Som en hjälp när du ska skicka blomsterbud har vi därför en hel lista med förslag på julhälsningar när du ska skriva texten på ditt kort.

Det är en ros utsprungen

Vit julros

Julrosen är en av mina personliga favoriter. Som barn var jag mycket fascinerad av att denna vackra vårliga blomma faktiskt blommade mitt i snötäcket hemma hos min farmor och farfar. Och detta är verkligen en älskad och klassisk blomma, en av måra mest populära julblommor. Det sägs att den svenska psalmen ”Det är en ros utsprungen” inte syftar på vilken ros som helst, utan just på julrosen.

Julrosen, eller Helleborus som den även ofta kallas i vardagligt tal, tillhör Ranunkel-släktet som härstammar från södra delarna i Europa, men även från Kina. Det finns runt 20 olika arter, och en uppsjö hybrider av de olika arterna.

Om du har lyckan att få en julros i kruka såhär i juletid kan du förstås njuta av den inomhus först. Men försök också spara plantan till våren och plantera ut den när frosten gått ur jorden. Den kan vara säkrare än att försöka göra det direkt, då de framdrivna exemplaren inte är lika tåliga i början, utan behöver härdas successivt. Medan du väntar på vårens ankomst ska du helst placera julrosen svalt och ljust.

Den klassiska julrosen är förstås vit, och för inte så länge sedan var det bara en variant som gällde, Helleborus niger. Men nuförtiden hittar du varianter i olika röda nyanser, från ljusrosa till nästan svarta röda varianter. Du hittar också melerade och mönstrade varianter. Några av de mer imponerande sorterna är t ex Grandiflorus, med betydligt större blommor än genomsnittet. En annan variant är Orientalis, också den med större och mer mångfacetterade blommor. Den korsikanska Argutifolius kan å sin sida växa sig upp till en meter hög

De flesta varianter av julrosen trivs bäst i kalkig jord. Ett tydligt undantag finns dock, den röda julrosen som trivs bäst i luftig och sur jord. Men de flesta andra sorter vill ha mullrik, djup och fuktig jord. De trivs vidare bäst i halvskugga. De vill ha gott om plats. Lite barkflis är ett bra knep för att hålla ogräset borta runtomkring och förhindra uttorkning. När den väl etablerat sig kan julrosen lätt fröså och breda ut sig. Bruna fläckar på bladen kan tyda på svampangrepp, som i sin tur kan bero på undermålig dränering. Det kan gå så långt att den börjar ruttna. Bästa sättet att rädda den är då att flytta den till en plats där den trivs bättre. Man ska dock veta att den då kan blomvägra i något år eller två, då julrosen inte heller tycker om att flyttas.

Som snittblomma i vas är julrosen förstås också vacker. Dock har den en tendens att börja hänga med blommorna. Ett knep är då att skära upp stjälken lite extra redan från början, så att blomman kan suga upp så mycket vatten som möjligt.

Julrosens rötter är för övrigt giftiga, så försiktighet bör vidtas när du har barn eller husdjur i närheten. Men den är också en nyttoväxt, då ämnet hellebrin utvinns från växten och används för hjärtmedicin.

Julsångernas tid

Noter och juldekorationer

Nu banker julen verkligen på porten. Vi har redan tänt det första ljuset och hemmavid har vi redan kokat glögg och rödkål och bakat mjuk pepparkaka. De första hyacinterna och amaryllis knoppas och lär blomma för fullt om ett par dagar. Med alla dessa dofter kommer julstämningen som ett brev på posten. Och många har redan plockat fram alla juldekorationer.

Det som också bidrar till julstämningen är alla dessa julsånger. Barnen övar för fullt inför skolavslutningen, på radio och i köpcentra går julskivorna varma. Allt från de klassiska julsångerna till de betydligt modernare varianterna.

En julsång definieras i uppslagsverken som ”en sång eller hymn vars text anspelar på julens tema och som enligt traditionen sjungs i advent och under julen”. De allra tidigaste julsångerna sjöngs på latin och var en del av de liturgiska riterna inför och under julen. Det var uteslutande religiösa sånger och därför inte speciellt kända eller populära. Under medeltiden fortsatte det religiösa inflytandet på julsångerna, men med början i Italien, Frankrike och senare Tyskland blev de allt mer folkliga och populära. De första riktiga ”carols” uppstod på 1400-talet, och blev så småningom synonymt med julen i flera europeiska länder.

De moderna julsångerna har i stort sett lämnat det religiösa temat bakom sig. Det handlar istället om vinter, snö, jultomtar, julgranar, julblommor, julstjärnor, mistlar, renar och allt annat som vi tycker hör julen till.

För oss finns det förstås inget mer juligt än julblommor. Till julen 2014 har vi laddat upp med en mängd nya julbuketter, juldekorationer och julgrupper. En titt på vår hemsida garanterar att du kommer i julstämning direkt!

Adventsljusstakens historia

Adventsljusstake

Vem har inte en adventsljusstake hemmavid? Det är en av de mest populära juldekorationerna och finns säkert i snart sagt varje hem. Och ni vet hur det går till – vi sätter 4 ljus i en stake och tänder det första i advent, 2 ljus andra advent och så vidare, i slutändan bildar ljusen en trappa då de brunnit olika länge.

Traditionen att tända adventsljus kom till Sverige under 1800-talets senare hälft. Förebilden var som så många andra jultraditioner tysk. Ursprunget kommer från en tysk diakonianstalt som skaffade sig en adventsgran med 28 ljus. Varje söndag i advent tände man sju ljus. Detta plockades upp av Ersta diakoni, och seden utvecklades så småningom från adventsgran till en ljusstake med bara 4 ljus.

När vi kommer till 1920-1930 slog adventsljusstaken på allvar igenom. Ofta i form av en ihålig behållare som dekorerades med mossa, bär, tomtar och konstgjorda flugsvampar. Färgen på ljusen är oftast vit eller röd. Men i t ex Norge är man mer förtjust i julens officiella liturgiska färg lila.

Adventsljusstaken är inte så vanligt förekommande i andra delar av västvärlden. Där är istället adventskransen populär, då fortfarande med fyra ljus förstås.

Redan på 30-talet dök den första elektriska adventsstaken upp, inspirerad av de första elektriska julgransljusen. Tillverkaren Philips var initialt skeptisk till om detta var något som kunde ersätta den klassiska ljusstaken med levande ljus. Men försäljningssuccén var snart ett faktum

Den klassiska elektriska staken känns igen på sin trappform, men har vanligen sju ljus. Idag syns den i snart sagt varje fönster och lyser upp decembermörkret. Det finns även många elektriska varianter på den bibliska sjuarmade ljusstaken, Menorah på hebreiska. Den sjuarmade ljusstaken symboliserar för dagens kristna Jesu egen tro, judendomen. De sju ljusen står för den helige Ande och de sju andliga nådegåvorna. Men talet sju är som bekant också ett heligt tal som står för fullkomlighet.

Idag är vurmen för det naturliga stor. Detta sida vid sida med vår förkärlek för modern design. Därför samsas klassiska adventsljusstakar med levande ljus och naturliga dekorationer med modernt designade elektriska ljusstakar i våra hem.

Hur ser din adventsljusstake ut? Var med i vår Facebook-tävling 3-5 december! Ladda upp en bild på din egen dekorerade ljusstake och du kan vinna ett juligt blomsterbud. Klicka här för att delta.

Skicka blommor och skänk en gris

Barnfondens julblomma och gris

Varför inte ge lite extra när du ändå vill skänka glädje genom att skicka julblommor?

Genom Euroflorists samarbete med Barnfonden kan du i år välja att skänka en gris till en familj i Kenya, samtidigt som du skickar en julhälsning med en vacker amaryllis till någon.

Julen 2013 valde många av Euroflorists kunder att skänka en get till en familj i Zambia. Geten finns även som alternativ denna jul.

När du skänker en gris får familjen inte bara själva grisen. Med följer utbildning i uppfödning, skötsel och småskaligt företagande. Den första kultingen skänks också vidare till en grannfamilj, så att fler får ta del av gåvan.

Det här är med andra ord en insats som sprider sig som ringar på vattnet och gör verklig skillnad i den by där Barnfondens projekt pågår.

Årets julblommor

Julblommor

Om bara några veckor är det dags att fira jul igen. Vi ser fram emot att få vara tillsammans och njuta av god mat och härlig julstämning. Utan för mycket stress förstås! Tidningar, shoppingcentra och webbutiker börjar redan fyllas med julprodukter och juldekorationer, och förstås tips på årets bästa julklappar.

Naturligtvis gäller detsamma för alla florister i vårt stora nätverk. Julinspirationen flödar och det är en fröjd att besöka en blomsterbutik i juletid. För Euroflorist började den här julen redan för ett år sedan med planering och fotografering av den nya kollektionen julblommor. Vårt team av florister, producenter och fotografer gjorde ett enastående jobb med att ta fram årets nya fräscha kollektion.

De stående inslagen bland julblommorna finns naturligtvis där. För vem vill ha en jul utan julstjärnor, hyacinter och amaryllis? Men årets julblommor bjuder också på dessa klassiker i lite mer modern tappning. Snygga, modernare krukor och stilfulla dekorationer som gör att de platsar i lite modernare inredning.

När det gäller årets färger är basen förstås rött, vitt och grönt, rött och guld, vitt och silver. Traditionell svensk jul med naturmaterial är också ett måste. Vi ser också att trenden är stark när det gäller de rena vita kreationerna. Det började faktiskt redan ifjol då en av årets absoluta bästsäljare bland julblommorna var en vacker helvit bukett. Men vi blir tydligen också allt mindre traditionella, då även lila, blå och rosa juldekorationer har gjort sitt intåg bland de populära juldekorationerna. För varje år som går blir också våra julbuketter allt mer populära, fler och fler väljer dessa framför de mer traditionella julgrupperna.

Den här typen av trender hänger naturligtvis till stor del samman med hur vi i övrigt inreder våra hem, och därmed vilka färgställningar och arrangemang vi tycker passar in i stilen.

Med alla dessa tankar och trender i huvudet har vårt team av florister skapat en underbar ny kollektion där var och en kan hitta sin egen favorit. En mängd nya julbuketter, adventskransar och juldekorationer. Amaryllis, julstjärnor och hyacinter i både traditionell och ny tappning, och mycket mer…

Välkommen att beställa julblommor som skapar den där härliga julstämningen. Vår blomsteraffär online har öppet dygnet runt, alla dagar i veckan. Och vi levererar ända tills det är dags att öppna julklapparna på själva julafton.

 

1 2 3 4 49