Amaryllis i advent

 Tvåfärgad amaryllis

Amaryllis med sina fantastiska stora blommor är en av våra mest älskade julblommor. Rött är den klassiska färgen, men amaryllis finns ju också i vitt, rosa, polkarandig, och rosa/aprikos varianter.  Amaryllis är en lättskött växt, och fungerar utmärkt både som krukväxt och snittblomma.

Just nu hittar du massor av färdigplanterad Amaryllis i butikerna, men du kan också köpa lök och plantera den själv. De stora knopparna är fulla av näringsämnen till nästa blomma, de kan till och med blomma utan jord. Tänk på att köpa en lök som känns fast och hård. Och ju större lök – desto fler blommor.

Det tar 6-10 veckor efter plantering tills löken blommar för fullt, så det är nog lite sent om man vill ha en blommande amaryllis till jul. Men blomman kan ju lysa upp i intermörkret långt efter jul också…

Så sköter du din amaryllis

Amaryllis vill ha det ljust och varmt (20 grader), för att blommorna ska utvecklas till sin fulla potential. Du ska vattna sparsamt tills stjälkarna har slutat växa och blomknopparna börjar synas. När knopparna börjar växa, kan du ge ytterligare  vatten. Tänk sedan på att nypa av vissna blommor.

Med lite tålamod kan amaryllislöken ge blommor igen nästa år. Fortsätt att vattna den, och ge den lite näring i mitten på våren. I augusti-september minskar du på vattningen och låter bladen vissna ner. Sätt sedan planteringen på en sval plats och ta fram den ett par veckor innan jul. Det är inte alltid det lyckas, men visst är det värt ett försök.

 

Amaryllis som snittblomma

En hög vas med vackra Amaryllis är otroligt imponerande, och skapar naturligtvis julstämning direkt. Tänk på att köpa dina amaryllis när de är i knopp, de blommar snabbt så fort du sätter dem i vatten. Tänk på att:

• Sätta blommorna i vatten halvvägs upp på stjälken
• Byta vatten ofta
• Stötta blomman genom att sätta en blomsterpinne inuti den ihåliga stammen

Och om du vill skicka en julblomma för att göra någon glad är amaryllis ett säkert kort. Se alla våra adventsblommor här.

Vi önskar en glad första advent!

Tags from the story
, ,
Skriven av
More from EuroFlorist

Succulenter

Taklök eller succulent är en flerårig växt med blad som sitter samlade...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *