Att arbeta som inspiratör – Martina berättar

Martina Östsjö arbetade som inspiratör under alla de medlemsmöten som EuroFlorist ordnade under höstens gång. Här berättar hon om sina intryck och erfarenheter.

Floristen Martina Östsjö jobbar som inspiratör

Att arbeta som inspiratör är framförallt fantastiskt roligt! Och otroligt utvecklande! Något som jag är både glad och stolt över att ha fått göra. Ett lärorikt uppdrag.

Det har krävts mycket tid och planering för att lägga alla bitar på plats före turnén. Redan i juni fick jag erbjudandet om att samarbeta med Euroflorist och jag var inte sen med att tacka ja. Sedan dess, fram till början av september, har kvällarna blivit långa och tankarna snurrat dag som natt. Men som man säger, efter regn kommer solsken. Och det stämmer även i det här fallet. All tid och energi som lagts ner till planering kompenserades snart av glädje och stolthet. Jag har under de senaste sex veckorna levt på goda ord och komplimanger. Känslan av att få folk att inspireras och intresseras av vad jag gör på scen är inget annat än fantastisk! 

Att stå framför publik, i detta fallet andra florister, har gett mig en riktig spark i baken. Det är inte som att jobba i butik eller expediera kunder. Visst är det en bra grund, men att prata inför stora folkmassor är annorlunda. Att vara kreativ och skapa samtidigt som man ska underhålla med småprat, är en utmaning. De första kvällarna hade jag ingen aning om hur folk skulle reagera eller vilket gensvar jag skulle få. Varje dag blev en ny utmaning och efter varje möte kunde jag se och känna en utveckling. Första veckan gick från noll erfarenhet till säkerhet. Man lär sig hela tiden något nytt och kan alltid bli bättre. När jag ser tillbaka till vecka 1 ser jag mig själv där jag står och arbetar, säger precis det jag tänkt och gör det jag ska. Medan jag under de senare veckorna blivit mer självsäker i rollen och vågar sväva ut och skoja till det mellan raderna.

När man fått lite kött på benen blir allt såklart lite lättare och man vågar mera. Och visst blir det roligare när man får med sig publiken i ett samtal? Ohja! En stel tyst publik skapar osäkerhet, medan en pratglad intresserad publik ger positiv energi och ytterligare engagemang. Men man får aldrig slappna av eller ta något för givet. Varje möte innebär nya människor och prestationen skall vara på topp från första gången till sista.

Skapelser av florist Martina Östsjö

Att arbeta och prata samtidigt är något jag inte riktigt är van vid sedan tidigare. Står jag i butikens arbetsrum blir jag gärna tyst av koncentration. Men det går inte när man har en massa folk framför sig. Det gäller att pratet flyter på och att få folk att hänga med. Det är viktigt att de som lyssnar får förtroende för en och blir intresserade av ämnet. Men vad pratar man om? Vid vissa tillfällen har vi mötts av tysta åskådare, och andra gånger mer pratglada. Oftast kretsar snacket kring vad jag arbetar med på scen, men ibland om mina resor, butiken  jag vanligtvis jobbar i eller något helt annat. Frågan är fri och jag svarar på det mesta.

Turnélivet innebär såklart inte bara nya städer, hotellvistelser och trevliga möten. Det tar på krafterna att vara på resande fot och bära all packning in och ut ur bilar och konferenslokaler. Det är slitsamt. Men åter igen, helt klart värt det! Och efter bara några dagar får man rutin på det hela.

Tiden går fort och de där sex veckorna försvann på ett kick. Tänk att vi besökt 22 städer och hållt 24 olika möten. Wow! När vi drog igång i mitten av september kändes sex veckor som en lång tid. En och en halv månad är ju jättelänge! Eller inte… De två sista veckorna kändes vemodiga. Att veta att det snart är över var en hemsk tanke, men inget vi lät gå ut över vårt arbete. Vi körde varje kväll på som om det vore den första. Och roligt har vi haft! Att umgås i stort sett dygnet runt under en relativt lång tid gör såklart att man kommer varandra nära. Vi blev som en liten familj. Kändes konstigt att säga hejdå efter sista mötet. Men hejdå behöver inte betyda för alltid. Absolut inte! Jag är säker på att jag kommer att träffa många av de jag jag mött under resans gång igen. För inspiratör är något jag skulle vilja fortsätta med att vara och jobba som! En extra kick utöver det vanliga jobbet i butiken. Så jag säger tack, och på återseende!

Martina Östsjö
Florist och inspiratör

Läs mer på Martinas egen blogg:
http://martinaostsjo.blogg.se

Tags from the story
, , ,
Skriven av
More from EuroFlorist

Duka upp till höstfest

  Hösten är väl ändå riktigt mysig och med tända ljus och goda mustiga...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *