Bakgrunden till Mors dag

Blommor till mor på Mors dag

På söndag den 13 maj firas Mors dag i flera europeiska länder. Närmare bestämt i Danmark, Tyskland, Holland och Österrike. I USA och England har Mors dag redan varit för ett par veckor sedan, Norge firar redan i februari, och Sverige och Frankrike i slutet av maj, i år infaller Mors dag i Sverige den 27 maj.

Som alltid med traditioner så finns det lite olika historier kring varför de firas. Om Mors dag berättas det att amerikanskan Anna Jarvis 1908 ville hedra sin bortgångna mor genom en gudstjänst som handlade om moderskärlek. Under gudstjänsten delade man ut  vita nejlikor: Denna blomma blev därför senare en symbol för Mors dag i många länder.  Traditionen spred sig och det blev en officiell helgdag i USA 1914.

I Sverige firades Mors dag för första gången år 1919. En skrivelse om hur dagen skulle firas skapades till och med, i vilken det stod att ”mor ska hedras med blommor och en liten gåva” och som vidare berättade att barnen skulle hjälpa till att städa, tvätta och laga mat så mor fick vila.

Tags from the story
, , ,
Skriven av
More from EuroFlorist

Dags för julpyssel

Nu börjar det klia i fingrarna ordentlig på alla oss som tycker...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *