Blommor till dagens namnsdagsbarn

Skicka blommor på namnsdagen

Hur ofta firar du egentligen din namnsdag? Eller blir firad av någon annan för den delen? I det hem som jag växte upp i var namnsdagar fortfarande bemärkelsedagar som skulle kommas ihåg, men nuförtiden glömmer jag till och med mina egna namnsdagar.

Men namnsdagar är fortfarande en stark tradition i många länder i Europa och Latinamerika, dvs i katolska eller ortodoxa områden. Sedvänjan att fira namnsdag kommer från de gamla grekisk-ortodoxa och romersk-katolska helgonkalendrarna. Man firade helt enkelt personer som var döpta till helgonnamn på helgonets egen dag. Att fira namnsdagar eller för den delen dopdagar ansågs betydligt mer kristet och fromt än att fira sin födelsedag.

Idag bestäms namnsdagarna av almanackan, och har ingen större kristen koppling. I takt med namnmodet anpassas också almanackan för att så många namn som möjligt ska få plats, både traditionella och mer moderna eller internationella namn. Idag har vi ofta mer än en namnsdag på de flesta dagar.

Förr i tiden fyllde också namnsdagarna en annan funktion – vissa viktiga dagar för jordbruket eller annan verksamhet blev lättare att komma ihåg om man hakade upp minnet på ett namn istället för ett datum. Så sades det till exempel att på Annadagen (den 9 december) skulle lutfisken läggas i blöt.

Den vanligaste anledningen att skicka blommor är till födelsedagen, men vi ser också att en hel del faktiskt håller fast vid traditionen att fira namnsdagar, och skickar blommor för att fira. Idag firar vi Bernhard och Bernt. Kanske du känner någon som skulle blir glatt överraskad av en namnsdagsblomma just idag?

Tags from the story
, ,
Skriven av
More from EuroFlorist

Blommor till bröllopstårtan

Blommor är en viktig ingrediens i de allra flesta bröllop. När vi...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *