Blommornas liv på vintern

Gul krokus som sticker upp ur snön

Hur klarar egentligen blommor, växter och träd av vintern? Kyla, frost och snö gör att vi människor kryper ihop och skyddar oss, men hur gör egentligen växterna?

Under sommarhalvåret är växterna beroende av värme och solljus. Det är just bristen på dessa som de måste överleva under vintern. Många växter ”sover” på ett liknande sätt som djur går i idé. Det innebär att de går på sparlåga för att inte slösa med energi under de svåra månaderna.

Här är några exempel på hur växterna hanterar svårigheterna för att överleva:

-Lövträd som fäller sina löv på hösten gör det för att inte tulla på sina vattenreserver under vintern.

-Vissa växter och träd som inte fäller sina blad drar ändå kraftigt ner på sin vattenanvändning. Bladen blir också lite brunare på hösten för att kunna dra störer nytta av solljuset.

-Andra växter minskar på antalet blad och blommor men behåller ändå lite. Tack vare detta sparar de också tillräckligt med energi för att överleva.

-Lök- och knölväxter skyddar sig väl mot kylan nere i jorden, om vi talar om lite sydligare nejder. De konserverar all sin energi i löken eller knölen och överlever både i jorden och i förvaring.

-Vissa arter har bara en livslängd på ett eller två år, och då är det ju inte hela världen om de inte överlever vintern. Innan dessa plantor dör sprider de sina frön som kan gro och nya plantor växer upp.

Det finns också vissa extremt tåliga växter som både överlever och blommar under vintern även i ganska tufft klimat. Ett exempel är vår älskade hellebore, julstjärnan, vars blyga blommor kan ses sticka upp ur en snödriva rent av.

Även våra inomhusväxter kan ha problem med att överleva vintern. Det uppvärmda inomhusklimatet är knappast idealiskt för någon växt. Vi ser ofta gula blad på växterna, och det beror inte på att de saknar vatten, utan ljus. Det viktigaste är därför att dina inomhusväxter får en någorlunda bra balans mellan ljus, vatten och värme den här årstiden. Placera inga växter för nära ett element, se till att det inte står vatten i krukan, för då kan rötterna ruttna, och se till att ingen växt står i det allra mörkaste hörnet. Vissa exotiska växter kan också må bra av lite vattenspray på bladen.

Fina vintertåliga växter som du också kan skicka som blomsterbud hittar du på vår webbsida, www.euroflorist.se. Amaryllis, anthurium och kalanchoa är populära växter som du kan njuta av riktigt länge.

Tags from the story
, ,
Skriven av
More from EuroFlorist

Ett gnistrande nyår

Vad är väl god mat utan en riktigt trevlig dukning? Till nyår...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *