Bus eller blommor?

Pumpor, löv och ljus till Halloween

Många tycker nog att Halloween är ett nytt påfund från andra sidan Atlanten. Visst är det så i modern tid, men faktum är att Halloween är en urgammal tradition som från början kommer från Europa.

Firandet under den här perioden på året går ända tillbaka till romartiden då druider samlade till stora fester till ära för gudarna. Två stora fester arrangerades från början både den 31 oktober och 1 november, tillägnade fruktbarheten och dödens gudar. Dessa två tillfällen blev sedan ett, på den 31 oktober. Ett stående inslag i druidernas högtider var offret. Det rituella offret var nödvändigt för att hålla onda andar och vilsekomna själar borta. Redan här ser vi alltså början till de symboler som fortfarande idag präglar Halloween – häxor, spöken och andra mörka väsen.

Det är allmänt erkänt att de moderna traditionerna kring Halloween uppstod på Irland. Seden att gå runt och tigga godis eller hota med bus började med irländska bönder som knackade dörr för att tigga mat. För de som bidrog utlovades välgång och lycka, men de snåla skulle olyckan drabba. Bönderna lyste sin väg med speciella lampor, så kallade jack-o’-lanterns. Denna lampa förknippas särskilt med en sägen som handlar om en fördömd själ, en gammal irländska man så för evigt tvingas vandra på jorden för sina begångna synder. Denna sägen satte skräck i irländarna, och ett sätt att skydda sig från onda andar blev traditionen att gröpa ur kålrötter eller senare pumpor och placera ljus i dem. Ljuskällorna placerades framför husen som skydd mot det onda.

För oss är Halloween både en barnens högtid och en tid familjegemenskap. Ljus och glädje, festligheter och dekorationer i form av blommor och halloween-symboler. Pumpan har nästan blivit obligatorisk även här i Sverige. Dekorerad med ljus lyser den upp, men ett fiffigt tips är att sätta lite oasis i en urgröpt pumpa och dekorera med blommor. Vips så har du den perfekta bordsdekorationen för Halloweenfesten!

Om vi får välja mellan bus och godis så väljer vi nog ögongodis i form av Halloweenblommor. 🙂

Tags from the story
,
Skriven av
More from EuroFlorist

EuroFlorist fortsätter att arbeta med sin framgångsrika insamlingsmodell – nu för Pakistans befolkning

EuroFlorist har gett sina anställda möjlighet att – på enklaste möjligaste vis...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *