Den ljuvliga lövkojan

Bukett med lövkoja

Det kanske inte är alla som känner till dess namn, men lövkojan är en ståtlig blomma som de flesta förknippar med försommarkänslor.

Lövkoja, mathiola incana, är en ettårig växt i trädgården. Hos floristerna finns de på senvår och under första delen av sommaren. Den gör sig utmärkt som snittblomma, solo i en pampig bukett, men kan också med fördel bindas med andra blommor i harmonisk färgskala eller en blandad, färgsprakande bukett.

Lövkojan blir ofta lång, stänglarna kan nå upp till 50-70 centimeters höjd. Blomman finns i flera vackra nyanser, från mild vit, ljusgul och rosa till kraftig vinröd och lila färg. Den doftar dessutom lite kryddigt, vilket gör att en bukett lövkojor glädjer alla sinnen.

Lövkojor ska liksom många andra blommor inte placeras för nära frukt, då de kan må dåligt av ämnen som frukten utsöndrar, vilket förkortat hållbarheten som snittblomma. Lövkojor ska dessutom inte placeras för svalt oh mörkt om man vill att de ska fortsätta dofta. Värme och ljus gör att de doftar mer.

Som andra blommor ska lövkojor naturligtvis snittas innan de sätts i vas, och blad som hamnar under vattenlinjen ska plockas bort för att förhindra bakterietillväxten. Blomvattnet ska vara varmt, runt 40 grader, tillsätt gärna näring.  Byt vatten och snitta om blommorna efter ett par dagar för ännu längre hållbarhet.

Du kan naturligtvis skicka lövkojor som blombud, vi har en fantastisk bukett med blandade lövkojor. Det blir ett somrigt blomsterbud, kanske vill du glädja en lövkojeälskare genom att skicka ett blomsterbud till Göteborg?

Skriven av
More from EuroFlorist

Rädda Barnen

Kerstin Sörndal, Ethel Hörnfeldt och Inga Thorsell röstades fram av medlemmarna till...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *