Det är en ros utsprungen

Vit julros

Julrosen är en av mina personliga favoriter. Som barn var jag mycket fascinerad av att denna vackra vårliga blomma faktiskt blommade mitt i snötäcket hemma hos min farmor och farfar. Och detta är verkligen en älskad och klassisk blomma, en av måra mest populära julblommor. Det sägs att den svenska psalmen ”Det är en ros utsprungen” inte syftar på vilken ros som helst, utan just på julrosen.

Julrosen, eller Helleborus som den även ofta kallas i vardagligt tal, tillhör Ranunkel-släktet som härstammar från södra delarna i Europa, men även från Kina. Det finns runt 20 olika arter, och en uppsjö hybrider av de olika arterna.

Om du har lyckan att få en julros i kruka såhär i juletid kan du förstås njuta av den inomhus först. Men försök också spara plantan till våren och plantera ut den när frosten gått ur jorden. Den kan vara säkrare än att försöka göra det direkt, då de framdrivna exemplaren inte är lika tåliga i början, utan behöver härdas successivt. Medan du väntar på vårens ankomst ska du helst placera julrosen svalt och ljust.

Den klassiska julrosen är förstås vit, och för inte så länge sedan var det bara en variant som gällde, Helleborus niger. Men nuförtiden hittar du varianter i olika röda nyanser, från ljusrosa till nästan svarta röda varianter. Du hittar också melerade och mönstrade varianter. Några av de mer imponerande sorterna är t ex Grandiflorus, med betydligt större blommor än genomsnittet. En annan variant är Orientalis, också den med större och mer mångfacetterade blommor. Den korsikanska Argutifolius kan å sin sida växa sig upp till en meter hög

De flesta varianter av julrosen trivs bäst i kalkig jord. Ett tydligt undantag finns dock, den röda julrosen som trivs bäst i luftig och sur jord. Men de flesta andra sorter vill ha mullrik, djup och fuktig jord. De trivs vidare bäst i halvskugga. De vill ha gott om plats. Lite barkflis är ett bra knep för att hålla ogräset borta runtomkring och förhindra uttorkning. När den väl etablerat sig kan julrosen lätt fröså och breda ut sig. Bruna fläckar på bladen kan tyda på svampangrepp, som i sin tur kan bero på undermålig dränering. Det kan gå så långt att den börjar ruttna. Bästa sättet att rädda den är då att flytta den till en plats där den trivs bättre. Man ska dock veta att den då kan blomvägra i något år eller två, då julrosen inte heller tycker om att flyttas.

Som snittblomma i vas är julrosen förstås också vacker. Dock har den en tendens att börja hänga med blommorna. Ett knep är då att skära upp stjälken lite extra redan från början, så att blomman kan suga upp så mycket vatten som möjligt.

Julrosens rötter är för övrigt giftiga, så försiktighet bör vidtas när du har barn eller husdjur i närheten. Men den är också en nyttoväxt, då ämnet hellebrin utvinns från växten och används för hjärtmedicin.

Tags from the story
, ,
Skriven av
More from EuroFlorist

Gör någon glad

Har du fått ett blomsterbud skickat till dig nån gång? Om svaret...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *