Doftexplosion

Blommor och parfym

Är du en riktig doftmänniska? Vissa människor tycks uppmärksamma dofter mer än andra. Men alla älskar vi väl väldoft, särskilt de som kommer från blommor. Och detta har vi gjort i alla tider och använt oss flitigt av.

Redan i tidernas begynnelse brukade man använda kryddor och örter för att göra sig själv mer väldoftande. Man gned helt enkelt in skinnet med dem och väldoften stannade kvar länge. Och både greker, romare och egyptier var oerhört förtjusta i rökelser och parfymer av olika slag. Under medeltiden ser vi dock en nedgång i popularitet, då fåfänga ansågs syndigt och rent av ett djävulens påfund. Men under renässansen gjorde parfymeringen storstilad comeback i de övre klasserna.

Parfym blev snart en stor handelsvara och man använde det snart i stort sett överallt – på kroppen, i håret, kläderna och små detaljer som näsdukar. Detta gjorde att parfymhandeln exploderade på 1700-talet. Det blev därmed möjligt att utveckla nya tekniker för att framställa parfym och prova nya kombinationer baserade på både inhemska råvaror och sådana från fjärran länder. Parfymindustrin fortsatte att växa och utvecklade nya raffinerade metoder för att kapa kostnader, höja kvaliteten och hållbarheten.

De traditionella parfymerna innehöll förstås de mest väldoftande blommorna, antingen som dominerande egen doft eller i en väldoftande kombination; rosor, jasmin, viol, apelsinblomma, mimosa och lavendel är några av de främsta exemplen.

Skapandet av en ny parfym sker i tre steg. Man brukar prata om toppnoter, hjärtnoter och basnoter. Toppnoten är den doft som först framträder, som alltså ger det första intrycket av parfymen. Det är oftast en ganska mild doft som försvinner ganska snabbt (citrus, eucalyptus eller bergamot till exempel). Hjärtnoten är som namnet antyder själva hjärtat i parfymen, det dominerande intrycket som kan stanna kvar i flera timmar på huden eller i kläderna. Medan basnoten är den allra mest långlivade doften som kan dröja sig kvar i dagar och veckor som en liten svag nyans.

Doftande växter och blommor har något som kan liknas vid en biologisk klocka. Vissa är i sin bästa form under morgontimmarna, medan andra avger mest doft sent på kvällen. Liljor doftar till exempel hela tiden, nejlikor doftar mest mitt på dagen och kaprifolen har sin höjdpunkt på kvällen. Många av de största och mest framgångsrika parfymmakarna har dragit nytta av denna kunskap och framställt parfymer som har gjort stor succé.

Några av de mest väl doftande blommorna är:

Kaprifol
Hyacint
Freesia
Jasmin
Lilja
Lavendel
Syren
Rosor
Gardenia
Liljekonvalj

Vid en helt ovetenskaplig omröstning kunde vi konstatera att den blomdoft som vi svenskar skattar allra högst är den blyga men ljuvliga doften av liljekonvalj. Om du som många andra älskar liljekonvalj finns det en riktigt klassisk parfym som passar perfekt. Den lanserades redan 1956 av Dior och namnet är Diorissimo.

Och är inte parfym din grej kan du alltid dofta på blommorna direkt, eller skicka ett doftande blomsterbud till någon du älskar.

Parfym och rosenblad

Tags from the story
, , ,
Skriven av
More from EuroFlorist

Linda Ihreskog hos TV4’s nyhetsmorgon!

Förra veckan var Linda Ihreskog som gett ut boken Lindas Blommor gäst...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *