Fars dag

 

Inspirational380x210_86

 

I år firas fars dag söndagen den 8 november, en dag då alla pappor står i centrum. Traditionen att fira sin pappa går tillbaka till 1930-talet här i Sverige. Traditionen började i USA under 1910-talet. Idén att fira även pappor kom till då en kvinna vid namn Sonora Louise Smart Dodds ville hedra sin pappa William Smart som ensam hade uppfostrat henne och hennes fem syskon. Redan ett par år tillbaka hade mammor fått en egen dag i maj. William var född i juni vilket också gjorde att fars dag började firas i juni. Än idag firar merparten fars dag den tredje söndagen i juni. Men det finns undantag däribland Sverige som alltid firar den andra söndagen i november.

  • Spanien, Italien och Portugal firar fars dag den 19 mars. Detta grundar sig i den katolska tron och Sankt Josefs dag.
  • I Tyskland firas Männertag och Herrentag som alltid infaller 40 dagar efter påsken.
  • I Danmark är fars dag alltid den 5 juni.  Detta är också Danmarks nationaldag och är därför en helgdag.
  • I Sverige, Norge, Finland och Island firas fars dag alltid den andra söndagen i november. Från början firades fars dag i juni men för att inte ligga för nära mors dag bestämde det nordiska handelssamfundet att dagen skulle flyttas för att möjliggöra bättre försäljning då dagarna låg längre ifrån varandra. Fars dag flyttades därför i alla de nordiska länderna med undantag för Danmark som valde att ha kvar dagen i juni.

 

Vad gör vi på fars dag?

Vi uppmärksammar våra pappor men också farfar och morfar, ibland även morbröder och farbröder. Vi firar våra pappor på olika sätt. Många åker hem och äter söndagsmiddag med föräldrarna och tar då med sig en present till pappa. Till de vanligaste presenterna hör slipsar, strumpor, whiskey men de som inte har möjlighet skickar istället ett kort eller en present via posten. Allt vanligare är också att skicka en bukett blommor på fars dag, ofta tillsammans med lotter eller choklad.

Skriven av
More from EuroFlorist

Kondoleansblommor när orden inte räcker

Det händer oss alla förr eller senare. Vi mister någon närstående, eller...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *