Floristakutens råd om vaser

Cylindervas med blommor

Det här med vaser tycker jag själv är ganska knepigt. Det känns som jag aldrig har en vas som passar för de blombud jag får eller blommor som jag köper själv. Och inte har jag plats för hur många vaser som helst i skåpen heller. Så jag har börjat inse att det gäller att satsa på ett riktigt bra basutbud av vaser. Därför stegade jag över till våra florister Anette och Veronica, för att få lite goda råd. Här är deras bästa vas-tips:

Först och främst ska man akta sig för att falla för vaser som är fina främst som dekoration. Fungerar det inte att arrangera blommor i vasen är den ganska värdelös. (såvida du inte vill ha den enbart som ett prydnadsföremål alltså)

Den bästa basvasen är en cylinderformad vas. Cylindervaser finns i många olika storlekar. Du bör ha en större cylindervas som är cirka 30-35 cm hög. En lägre variant är ett bra komplement när du vill göra en bordsdekoration som inte skymmer sikten över bordet. En lägre cylindervas är också perfekt att sätta tulpaner i. En smal och hög cylindervas, även kallad provrörsvas, är också ett måste för de tillfällen då du får eller köper en enstaka pampig blomma. Tänk på att den bör vara ganska hög, de största rosorna kan ha stjälkar som blir upp emot 60 cm långa.

En annan bra modell är vaser som har en ”midja”. Stjälkarna får bra med plats i botten och det blir lätt att arrangera.

Den värsta typen av vas är den strutformade. Dvs den är bredare upptill än vad den är i botten. Så även om du tycker den ser fin ut i affären, skippa att köpa den, det funkar inte särskilt bra att arrangera blommor i en sådan vas.

Många har också vackra Alvar Alto vaser, de som är lite ojämna i kanterna. Gör inte misstaget att gömma vasen bakom massor av blommor, den är ju så vacker i sig. Ett knep är att sätta en tejpbit vid gränsen för den stora utbuktningen. Då blir den en vas i sig där du kan sätta en lite högre blomma. Resten av vasen kan fyllas med annan dekoration; stenar, snäckor, eller dylikt. På så sätt gör du vasen bättre rättvisa.

Glöm sedan inte att diska vasen ordentligt så att det inte finns några bakterier kvar. Att skölja med lite ättika hjälper till att få bort de sista bakterieresterna. Ättika kan du också ha i blomvattnet för att hålla borta bakterier. Har du inte fått blomsternäring med från floristen kan du ta 1 sockerbit och 2 tsk ättika till 1 liter vatten.

Lycka till!

Tags from the story
, , ,
Skriven av
More from EuroFlorist

Så sköter du dina snittrosor!

Det är väldigt populärt att köpa rosor när man vill visa kärlek...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *