Gröna växter som renar miljön

Grön växt fikus

Hört talas om cocktail-effekten?  Det handlar om att vi i allt större utsträckning utsätts för en blandning av ämnen i små doser. Gränsvärdena per ämnen kan vara ganska precisa enligt officiell information, och i de flesta fall utsätts vi inte för några överdoser av enskilda ämnen. Men vi vet inte hur blandningen av alla ämnen kan påverka människan i det långa loppet.

Nästan allt i våra hem, på arbetsplatser och offentliga miljöer släpper ifrån sig olika ämnen. Hushållsapparater, elektronik, möbler och textilier, målarfärg, leksaker och så vidare. Det är med andra ord en god idé att se till att vädra huset en 10-15 minuter varje dag.

Men det finns också växter som kan hjälpa till att rena luften. Så när du vill dekorera ditt hem kan du slå två flugor i en smäll och välja växter som också gör nytta.

Men hur kan växter rena luften? Enligt en studie gjord av Bill Wolverton, ingenjör på NASA som även bekräftas av två oberoende franska laboratorier kan vissa växter fånga kemiska molekyler. På så sätt fungerar de som en slags grön lunga. En enda grön planta kan förbättra luftkvaliteten i ett rum på 9  kvadratmeter. 2-3 plantor kan tillsammans ta hand om ett rum på runt 17-20 kvadratmeter. Med andra ord är det en god idé att ha en grön växt i varje rum. Och i sovrummet är tipset att låta växten stå där över dagen men ta ut den på natten.

Här är några exempel på växter som är mycket användbara som luftrenare:

Gerbera minskar halten av benzen i luften (som kommer från bland annat tobaksrök), kemiska ämnen i rengöringsprodukter och blekmedel i papper.

Pilbladsranka förbättrar luftens fuktighet och är bra på att ta upp koldioxid och rena luften från medel som används för träbehandling.

Azalean fungerar mot ammoniak och olika ämnen i rengöringsmedel, klister och fernissor

Fredsliljan tar upp ett stort antal ämnen från cigaretter, målarfärg och lösningsmedel

Fikusen hjälper mot formaldehyd och lösningsmedel i målarfärg

Tänk dock på att vara försiktig med vissa plantor om du har barn eller husdjur, vissa är giftiga och kan orsaka utslag eller illamående om man kommer i kontakt med dem eller smakar på dem.

Om du väljer “säkra” varianter är dock växterna din bästa vän i hemmet. Så sköt om dem väl!

Tags from the story
, ,
Skriven av
More from EuroFlorist

Tävling avgjord

Nu är vår tävling Pimpa din pumpa på Facebook klar. Vi fick...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *