Håll blommorna vid liv

Grön växt i fönster

Halvvägs inpå hösten är sommarsemestern ett minne blott. Kanske är det dags för lite påfyllning av batterierna snart igen? En ledighet till höstlovet, eller en resa i mellandagarna? Vare sig det är vinter eller sommarsemester och man ska resa bort brukar förberedelserna vara minutiösa. Allt ska packas som man kan tänkas ha behov av under en vecka hemifrån. Man gör packlistor för att inte glömma en enda pryl. Men har du tänkt på hur du bäst tar hand om dina blommor och växter när du är hemifrån under en längre tid?

Kanske har du riktig tur och har en snäll granne eller släkting som är villig att ställa upp och vattna och ge dina gröna vänner lite omsorg. Men har du inte den turen har vi här några små tips:

Ljus
Ljuset är en grundläggande förutsättning för att alla växter ska må bra. Brukar du dra ner och dra för i huset eller lägenheten när du far bort? Försök att lämna något öppet och placera alla dina växter i närheten av ljusinsläppet, efter hur mycket ljus de behöver. Om du har balkong kan det vara ett alternativ att placera växterna där under sommarperioden, men var försiktig så att de inte utsätts för alltför mycket sol. Badrum med mindre fönster eller frostat glas kan ofta vara ett bra alternativ också.

Vatten
Att växter behöver vatten vet alla. Men de behöver olika mycket vatten, och ingen växt vill bli dränkt i ett badkar i veckotal, det är ett säkert sätt för dem att ruttna bort. Men det finns olika lösningar på detta, från riktigt avancerade till enklare men fiffiga lösningar.

Sprinklersystem: Dyrt och lite krångligt att få till, men bombsäkert. Med de nyaste varianterna av sprinklersystem kan du finjustera intervallet så att dina blommor droppvattnas precis så mycket de behöver.

Upp och nedvänd flaska: Inte så snyggt kanske, men enkelt, praktiskt och billigt. Och du ska ju faktiskt inte vara hemma, så du behöver inte titta på det varje dag. Du använder en vanlig pet-flaska. Gör riktigt små hål i korken, fyll den med vatten och stick ned den i jorden upp och ned. Detta gör att jorden hålls lagom fuktig. Storleken på flaskan väljer du efter hur stor krukan är. Det går också att köpa liknande färdiga lösningar om du inte gillar den här typen av pyssel.

System för att vattna blomma

Kapillärkraft: Låter mer avancerat än det är. Du utnyttjar helt enkelt en av fysikens grundläggande lagar. Fyll en hink med vatten och placera den lite högre än dina krukor. Placera ett bomullssnöre med ena änden i hinken och den andra i krukan. Vattnet kommer långsamt att ledas via snöret och hålla jorden fuktig.

Vi hoppas att du och dina växter kan ha nytta av dessa tips. Och glöm inte att din blomsterbutik på nätet har öppet dygnet runt, alla dagar på året, så du kan skicka blomsterbud och växter till vem du vill även när du är på semester.

Skriven av
More from EuroFlorist

Primula

Nu är den äntligen här, säsongens Primula. Ända sen den viktorianska eran,...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *