Har du fått julkort?

Julkort

Har du fått några julkort i år? Även om traditionen kanske inte är lika stark idag så är det fortfarande många som skickar en julhälsning på detta sätt. Trots att vi har alla möjligheter att kommunicera elektroniskt nuförtiden.

Själva seden att skicka julkort uppstod i 1840-talets England, Henry Cole och illustratören John Callcott-Horsley skapade det första riktiga julkortet som trycktes i 1000 ex. Motivet på julkortet var en familj vid julmiddagen och omgivande bilder av folk som hjälper fattiga. Korten såldes för 1 shilling styck.

Tack vare att posten vid samma tid började bli tågburen blev det möjligt att få ned kostnaderna för att skicka brev och julkort. Det gjorde det helt enkelt betydligt billigare att skicka sina brev, och julkorten vann alltmer i popularitet. Från 1860 och framåt trycktes julkorten i allt större volymer.

Så småningom spred sig vanan att skicka julkort över Europa och blev särskilt populärt i Tyskland, som ju är ett julälskande land. I USA slog det igenom under 1870-talet då julkorten började massproduceras.  Detta fick ner priserna rejält och många fler fick råd att skicka julkort. Motiven på de första massproducerade julkorten lämnade det religiösa temat bakom sig och visade istället vinterlandskap, julblommor och barn. Här i Norden tog det fart vid sekelskiftet. I Sverige mycket tack vare de motiv som konstnären Jenny Nyström skapade, med tomtar, julgranar och julklappar, som snart blev synonymt med den klassiska svenska julen.

Idag finns det ett oräkneligt antal varianter på julkort. Från de klassiska julmotiven till de glammiga, romantiska eller komiska varianterna. Och så förstås fotojulkorten som blivit mäkta populära på senare tid.

Även om många av oss faktiskt har glömt lite hur det känns att få ett riktigt brev eller vykort är julkorten fortfarande ett uppskattat sätt att skicka en hälsning på. Det slår ett mail eller SMS med hästlängder. Och det är ett snabbt och enkelt sätt att visa att man tänker på någon. Kanske håller vi nu också på att få ett uppsving av det traditionella sättet att kommunicera, då det blir extra speciellt när det är så sällan man gör det?

Den klassiska julhälsningen på et julkort är förstås ”God Jul och Gott Nytt År”. Men tar man sig lite tid att skriva något mer personligt blir det förstås extra uppskattat. Vi vet av erfarenhet att det ibland kan vara svårt att formulera sin hälsning. Som en hjälp när du ska skicka blomsterbud har vi därför en hel lista med förslag på julhälsningar när du ska skriva texten på ditt kort.

Skriven av
More from EuroFlorist

Valborg .. glöm inte skicka en Valborgshälsning!

... Glöm inte bort dina vänner och din familj till Valborg. Valborgsblomman...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *