Härliga hyacinter

Blå hyacint

De flesta av oss förknippar väl hyacinter med advent och juletid. Med sin härliga doft och vackra färger lyser den upp i den allra mörkaste perioden. Men egentligen är ju hyacinten en klassisk vårblomma, som man inte ska glömma bara för att julen har passerat. Den är ljuvlig i planteringar men också fantastiskt vacker som snittblomma. Tillsammans med andra vårlökar som tulpaner och narcisser i en rabatt gör de sig förstås förträffligt.

Hyacinten tillhör familjen Asparagaceae och härstammar från Turkiet och Mellanöstern nära Medelhavet. Det är en lökväxt vars närmaste familj omfattar runt 30 varianter. Hyacinter odlades faktiskt I Europa redan under antiken, men de föll sedan i glömska. På 1500-talet introducerades blomman igen i västeuropa av en tysk läkare. Blomman gjorde omedelbart succé och den har odlats kommersiellt i Holland ända sen dess. Blomman blev särskilt populär under 17- 0ch 1800-talet och odlas numera kommerciellt för blomsterindustrin, men även parfymbranschen.

Hyacinterna växer från lökar och producerar vanligen 4-6 blad och 1 till 3 blommande stjälkar. Färgerna är intensiva, från starkt blått via lila, rosa, gul, orange, röd och snövit.

Hyacinten har fått sitt namn av en grekisk legend. Enligt denna var Hyakinthos son till kungen av Sparta. Hyakinthos beundrades av flera av de grekiska gudarna. Guden Apollo undervisade också den vackra ynglingen i konsten att kasta diskus. Detta gjorde  vindarnas gud så svartsjuk att han blåste diskusen tillbaka rakt mot Hyakinthos som fick den i huvudet och dog. Upp ur blodet växte så en blomma som Apollo gav namn efter ynglingen.

Forskning har visat visat att hyacinten är särskilt bra på att framkalla känslor av välbehag, tack vare sina vackra färger och distinkta doft. Särskilt effektiv är den på att pigga upp oss under de mörka månaderna, vilket säkert är en del av förklaringen till dess popularitet.

Hyacinten är relativt lättskött, lagom med vatten då och då och ljus, men inte direkt solljus trivs den bäst med. När löken har blommat över kan du låta blad och stjälk torka ner. Stoppa undan lökarna i ett skå eller källaren och plantera dem i trädgården när det är varmt nog. Har du tur blommar de redan samma år igen, annars får du en trevlig överraskning året därpå.

Om du vill skicka blomsterbud har vi en hel del buketter med hyacinter att välja  på, och till jul förstås vackra juldekorationer med denna populära blomma.

Hyacinter i rabatt

Tags from the story
, , ,
Skriven av
More from EuroFlorist

Storslaget på Sofiero

  I helgen var det dags för Den stora trädgårdsfesten 2010 på...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *