Hortensia

Hortenisa, eller Hydrangea som den heter på Latin är en blomma som många glömmer bort.

Den kan man ju både ha i sin trädgård, i sitt fönster eller i gå-bort-buketten.  Du kan få den i många färger och blomformer. De vanligaste är blå och rosa men har mer och mer börjat komma i vitt och en ljuvlig ljusrosa ton!

Då denna blomma tillhör en av mina personliga favoriter (främst den ljusrosa) tänkte jag skänka några rader åt just denna blomma.

Hortensian har funnits sen urminnes tider, eller inte riktigt så länge, men i alla fall sedan 1700-talet. Färgen på Hortensian (vid plantering ute) styrs av jordens ph-halt. Du kan tillsätta järn eller plantera jorden i ’sur’ jord, dvs jord med en ph-halt runt 5,5 för att få blomman att blomma blått.

Utomhus blommar Hortensian oftast mellan juli till september. I vas kan den hålla ganska länge och den fungerar dessutom utmärkt att torka!

Bild lånad från Blomsterfrämjandet
Bild lånad från Blomsterfrämjandet
Tags from the story
, ,
Skriven av
More from EuroFlorist

Fira Internationella Kvinnodagen 8 mars!

Internationella Kvinnodagen firas varje år den 8:e mars för att uppmärksamma ojämställdhet...
Läs mer

15 kommentarer

 • Snälla, alla råd om Hortensia är hur man får den BLÅ
  Jag vill ha min rosa och min röda att få tillbaks sin
  färg, dom har nämligen blivit BLÅA och jag är jätteledsen för det. Vad gör man?

 • Hej Eva!
  För att Hortensian ska bli rosa igen måste ju jorden bli basisk. Testa att gräva ur jorden runt plantan och plantera om med högkvalitativ planteringsjord. Det finns även speciell Hortensiajord, fråga i din trädgårdshandel.
  För att torka Hortensian på bästa sätt:
  Häng uppochned för formens skull på torr och mörk plats.

  Lycka till!

  EuroFlorist gnm Malin

 • Hhortensia: den har nämligen börjat få bruna torkade kanter på snart alla bladen! Jag köpte den i lite kruka för snart en vecka sen, platerade om den i jättestor kruka med hortensia-anpassad jord, vattnade rikligt så att jorden blev ordentligt blöt, lade dekorationsstenar ovanpå jorden så att fukten stannar kvar och inte torkar ut pga vind, satte ut krukan på balkongen ca +5 grader utomhus, tagit in den varje natt pga frost nattetid ännu. Nu plötsligt börjar alla stora blad få ”sorgkanter” i brunt, de minsta bladen längst ner närmast jorden har skiftat över i gult. Vad gör jag för fel, dör den för mig nu?ej! Behöver få råd om vad jag gjort för fel när jag köpte min rosa

 • Hej Nicole!

  Att bladen blir bruna kan bero på flera saker, ett är att den är omplanterad I för stor kruka, då tar växten all energi till rötterna för att växa där. Det kan även bero på att det är för kallt ute nu, en hortensia vill ha upp mot 10-15grader som ett minimum för att trivas riktigt bra, det kan även orsakas av torr luft, både ute och inne. Sätter man krukan bredvid eller ovanför ett element så kommer de mörka kanterna som på beställning.

  Nu och kanske en månad framåt rekomenderar vi att man sätter hortensian I ett fönster innomhus, håller den jämt fuktig och skruvar ner elementet.
  När vädret blir bättre kan man plantera om den I en lite större kruka och sätta ut den.

  Ha en riktigt Glad Påsk!

  Malin, EuroFlorist

 • Jag fick en rosa hortensia i början av maj. Jag planterade om den i en större kruka och satte ut den i uterummet tills det var ca 15 grader ute. Men blommorna har blivit alldeles rosa-bruna. Bladen är fortfarande gröna. Såg idag att det kommer någon liten knopp inne bland de andra småblommorna, men oxå att flera småblommor var torkade.
  Vad har gått fel? Kan jag göra något nu?

 • Hej Lena!

  Troligtvis har plantan torkat ut vid något tillfälle så blommorna har vissnat. Står solen på plantan så vissnar blommorna fortare. Det bästa är att klippa bort det som är visset och sätta plantan utomhus I skuggigt läge så brukar hämtar den sig. Lycka till!

 • Hej!
  Har aldrig haft hortensia förut, men har nu köpt två som jag tänker plantera ut. Jag vill gärna ha dem blå, och såg att du rekommenderar järn i jorden. Hur tillsätter man det, och var hittar man det. Tacksam för svar.

 • Hejsan! Järnsulfat går i regel att köpa hos de stora trädgårdskedjorna, t ex Granngården. Instruktioner för hur du gör följer med produkten, men fråga gärna någon kunnig personal också. Lycka till med din hortenisa!

 • Hej!
  Jag har lyckats förvara min hortensia över vintern som jag fick förra sommaren. Den fick stå vid ett fönster i garaget, där jag vattnade sparsamt hela vintern. Några av bladen blev uttorkade, men det kom nya blad allt eftersom. Jag känner mig så stolt att jag klarat växten över vintern fast vi bor i Västerbotten. Nu har jag fyllt på lite ny jord och vattnar ordentligt. Den kommer att bli superfin i sommar. Då ska jag njuta av den igen. ( Våga prova övervintring ni också som bor i V-botten eller Norrbotten)

 • Oj, det är svårt att svara på, och tråkigt att de inte blommar!

  Orsakerna kan förmodligen vara flera olika, och för att hjälpa dom igång inför nästa år rekommenderar vi att du läser olika skötselråd i trädgårdsbok eller på internet och funderar på vad som stämmer in just på din situation. Är placeringen optimal? Har de kanske beskurits hårt året innan på stället där du köpte dom, då kan blomanlagen försvinna, och det vet du ju kanske inget om. Lycka till med fortsättningen!

 • Min hortensia har blommor som börjar bli överblommade och samtidigt några som är jättefina. Om jag vill klippa bort dom vissna, var klipper jag då? Längst ner? Det sitter typ bladknoppar i alla bladveck på stjälken, ska jag klippa i ett sånt?

 • Hejsan! Man rekommenderar oftast att hortensia ska beskäras på våren. Kanske kan du helt enkelt plocka de vissna blommorna och låta den blomma vidare. Annars kan bruna överblommade hortenisablommor också bli ett vackert inslag i trädgården på vintern. Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *