Jularrangemang genom tiderna

Jularrangemang

Ett jularrangemang brukar oftast vara en samplantering med flera olika växter och blommor i en kruka, korg eller annan behållare. Ofta kallar vi också detta för en julgrupp. Genom tiderna har stilarna växlat, förr var det till exempel vanligare med små palmer i jularrangemang, medan vi nu oftast ser hyacinter, amaryllis och mindre varianter av julstjärnor i julgrupperna.

Julstjärnan blev ett av de vanligaste inslagen i julgrupper när vi under 60-talet fick mindre varianter att välja mellan. För julstjärnan är ju ursprungligen en Mexikansk buske som kan bli flera meter hög, och det är tack vare förädling som vi kan välja mellan normalstora krukväxter och mini-varianter.

En annan klassisk växt som har förekommit i jularrangemang är liljekonvalj, men det har blivit allt ovanligare då de är mycket dyra under vinterhalvåret. Julbegonior, azaleor och orkidéer är andra inslag i jularrangemang nu för tiden. Och tulpaner förstås, framförallt av typen Brilliant.

Förutom de exotiska växterna brukar jularrangemang ha inslag av inhemska växter och material. Mossa förstås, men också kottar, lav, kvistar, ris och bär.

De senaste decennierna har vi blivit allt mer nogräknade med våra jularrangemang. De ska gärna vara lite mer smakfulla, avspegla rådande trender och framförallt passa in i den personliga inredningen. Under 60 och 70-talen var en julgrupp ganska standardiserad. Hyacinter, begonia, röda band, mossa, tomtar och flugsvampar var standardreceptet för en julgrupp. Och jularrangemangen var inte lika stora som nuförtiden, utan betydligt mindre.

Många ser det också som en del av julförberedelserna att göra sitt eget jularrangemang. Den som är klok tar då först reda på vilka sorter som bäst passar ihop. För om flera blommor och växter ska samsas i en och samma miljö är det viktigt att den ena inte behöver mängder av vatten, medans den andra älskar torka.

Om du vill skicka julblommor till någon för att önska en god helg har vi förstås mycket att välja mellan. En julbukett gör vem som helst glad, men ett jularrangemang håller dessutom lite längre och glädjer mottagaren hela helgen.

Skriven av
More from EuroFlorist

Tävling avgjord

Nu är vår tävling Pimpa din pumpa på Facebook klar. Vi fick...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *