Julkransen annonserar julens ankomst

julkrans

Ett av de första tecknen på att julen är i antågande brukar vara den traditionella julkransen som många hänger på sin dörr. En julkrans är oftast gjord av naturmaterial som granris, kvistar halm, löv, frukt och kottar. Ofta med fina band virade runt kransen, band som kransen också hängs upp i. Ett alternativ är den konstgjorda kransen som oftast försöker efterlikna naturmaterial. Fördelen med den är förstås att den kan användas i många år, men visst är det extra charmigt med en äkta julkrans av naturmaterial? Dörrkransen är ofta rund, men det förekommer även hjärtformade och stjärnformade varianter såhär i juletid. Vi hänger upp julkransar både ytterdörren eller inomhus.

Julkransen har en lång historia, vi kan möjligen spåra den ända tillbaka till det gamla persiska riket. Under den tiden ansågs kransar vara en symbol för makt och framgång. Dåtidens kransar var mindre än de moderna och de bars på huvudet av framstående personer. Traditionen att pryda sig med en krans spreds så småningom till andra kulturer, framförallt till antikens Grekland och Romarriket. I Grekland användes lagerkransen för att kröna segrare i de olympiska spelen, och i Romarriket prydde kransar romerska kejsarna, ungefär som en kungakrona.

Steget från kransen som kröner ett huvud till dagens dörrkransar kan tyckas långt, och vi vet inte så mycket om detaljerna. Men det sägs att det kan ha börjat med att idrottsmän gärna sparade sin segerkrans som en trofé och därmed uppkom också sedvänjan att hänga upp julkransar på dörrar eller väggar.

Idag är julkransar en storindustri, både de konstgjorda och de handgjorda. Hos många av våra florister kan du gå en trevlig kurs där du får material och instruktioner för att kunna göra din alldeles egna julkrans.

Och vill du beställa en julkrans för att skicka som en julhälsning till någon går det naturligtvis alldeles utmärkt. Vi levererar ända fram till dörren som den ska hängas på.

Tags from the story
, ,
Skriven av
More from EuroFlorist

Stämningsfull skaparkväll i julens tecken

Igår kväll samlades ett gäng från vårt kontor för att lära oss...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *