Julmarknader varthän man ser

Julmarknad

Nu är det hög tid att ge sig iväg på julmarknad för att insupa den riktiga julatmosfären. För det är ju framförallt det som julmarknader handlar om. Julkänslan, dofterna, smakerna och de vackra julljusen i vintermörkret. Men också för att handla julmat, julklappar och julgodis. Bland allt du kan uppleva och köpa på en julmarknad finns förstås också traditionella juldekorationer av alla sorter, speciellt kransar och pynt som frestar i många varianter.

Traditionen att arrangera julmarknader kommer som så många andra företeelser från Tyskland, där julmarknader idag är en verklig institution. Julmarknadens historia går tillbaka ända till 1400-talet. I början arrangerades de ganska nära inpå jul och kallades Sankt Nicolaus marknad, men successivt började julmarknaderna dyka upp allt tidigare, redan vid första advent. Marknaden i tyska Dresden, Striezelmarkt,  är bland de allra äldsta, den sägs ha uppkommit år 1434. Därefter följt av Strasbourg (1570), Heidelberg, Aachen och Christkindlmarkt i Nürnberg. Den klassiska julmarknaden i Stockholms gamla stan är också bland de mest kända som även lockar många långväga besökare. De klassiska nordtyska julmarknaderna som exempelvis den i Lübeck lockar också många besökare från södra Sverige.

Till dessa stora julmarknader  ska vi förstås lägga de många lokala julmarknaderna i småstäder, på slott och gårdar eller marknader arrangerade av föreningar och lokala samfälligheter. Gemensamt med de stora julmarknaderna är att det bjuds på ett överflöd av ögonfröjd och en mångfald av smaker i all julmat och julgotter. Julmarknader kan nog sägas vara en av de bästa platserna för att ta del av lokala och regionala traditioner på riktigt.

Under 1990-talet utvecklades konceptet för julmarknader ännu mera, det blev allt vanligare att man byggde riktiga julbyar med trähus istället för enkla stånd, och omfattningen på julmarknaderna ökade också väsentligt, liksom besökarantalet.

Skriven av
More from EuroFlorist

Dessa påskiga liljor

Påskliljor är tåliga typer. De kan ligga i kylen utan vatten i...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *