Julsångernas tid

Noter och juldekorationer

Nu banker julen verkligen på porten. Vi har redan tänt det första ljuset och hemmavid har vi redan kokat glögg och rödkål och bakat mjuk pepparkaka. De första hyacinterna och amaryllis knoppas och lär blomma för fullt om ett par dagar. Med alla dessa dofter kommer julstämningen som ett brev på posten. Och många har redan plockat fram alla juldekorationer.

Det som också bidrar till julstämningen är alla dessa julsånger. Barnen övar för fullt inför skolavslutningen, på radio och i köpcentra går julskivorna varma. Allt från de klassiska julsångerna till de betydligt modernare varianterna.

En julsång definieras i uppslagsverken som ”en sång eller hymn vars text anspelar på julens tema och som enligt traditionen sjungs i advent och under julen”. De allra tidigaste julsångerna sjöngs på latin och var en del av de liturgiska riterna inför och under julen. Det var uteslutande religiösa sånger och därför inte speciellt kända eller populära. Under medeltiden fortsatte det religiösa inflytandet på julsångerna, men med början i Italien, Frankrike och senare Tyskland blev de allt mer folkliga och populära. De första riktiga ”carols” uppstod på 1400-talet, och blev så småningom synonymt med julen i flera europeiska länder.

De moderna julsångerna har i stort sett lämnat det religiösa temat bakom sig. Det handlar istället om vinter, snö, jultomtar, julgranar, julblommor, julstjärnor, mistlar, renar och allt annat som vi tycker hör julen till.

För oss finns det förstås inget mer juligt än julblommor. Till julen 2014 har vi laddat upp med en mängd nya julbuketter, juldekorationer och julgrupper. En titt på vår hemsida garanterar att du kommer i julstämning direkt!

Skriven av
More from EuroFlorist

Tusen tack!

Tack är ett förlösande ord som är användbart i nästan alla sammanhang....
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *