Julstjärnans dag

Julstjärnan är en mycket uppskattad och populär krukväxt, få blommor skapar julstämning så snabbt som julstjärnan gör. På engelska heter blomman Poinsettia och är döpt efter den amerikanska botanisten och diplomaten Joel Poinsett som tog med sig plantan till U.S.A. i mitten av 1800-talet. Han började sedan odla blomman och gav den som julgåva till familj och vänner.

I Mexico kallas blomman La Flor de la Nochebuena, den heliga nattens blomma, och har där varit en naturlig del av julfirandet sedan 1800-talet. Legenden bakom julstjärnan berättar om en ung flicka som var orolig över att hon inte hade någon julgåva att hedra jesusbarnet med, men en ängel säger till henne att alla gåvor som ges med kärlek är fina gåvor. Flickan gick då och samlade ihop ogräs som växte vid vägkanten… När hon sedan skulle lägga växterna vid krubban förvandlades de till vackra röda blommor: Julstjärnor.

Även aztekerna hade en relation till den blomma som vi nu kallas julstjärna, de kallade blomman ”stjärnblomma” och använde den till att färga bland annat textiler.

Bild: Blomsterfrämjandet/Björn Hansson

Julstjärnan är ganska känslig för kyla och vind, så se till att placera den varmt och ta gärna hem den direkt om du handlar den ute hos din florist. Välj en blomma med mörkgröna blad och var inte rädd för att köpa en blomma som är i full blom – julstjärnan tar ganska lång tid på sig att öppna sig, men den blommar och håller sig fräsch väldigt länge. Blomman är förlåtande, om du märker att den börjar sloka se till att vattna den ordentligt så återhämtar den sig snabbt.

Det har talats endel om att julstjärnan är väldigt giftig, detta råder det delade meningar om men de allra flesta är ense om att det inte är att rekommendera att få i sig blomman eftersom den ger upphov till magkramp och -värk.

Blommans botaniska namn är Euphorbia Pulcherrima.

Skriven av
More from EuroFlorist

Vem kommer med påskäggen?

Traditionerna kring påskägg uppstod redan under medeltiden, men redan längre tillbaka i...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *