Juni går i blågult

Blå och gula blommor i vas

Månaden juni är den enda riktigt blå-gula månaden, då vi svenskar känner att det är helt ok att vifta lite försiktigt med flaggan och använda de svenska färgerna till fest och firande. Kanske inte främst till nationaldagen som firas relativt lågmält och aldrig slagit igenom som en större högtid, utan det är i studentfirandet och till midsommar som vi plockar fram det blågula. Det är band och små flaggor, blågula detaljer till studentpresenterna och blågula dukningar till midsommar. Och blommorna får gärna gå i blått, vitt och gult. Blåklint och prästkragar är midsommarblommorna framför andra.

Men var kommer egentligen den blågula färgen ifrån ursprungligen? Därom tvista de lärde. En av teorierna kommer från en gammal legend som säger att Erik den helige såg ett gult kors på den blå himlen när han kom till Finland under det som sägs vara det första svenska korståget på 1100-talet. Detta tolkade han som ett tecken från gud och använde färgerna till sin egen fana. Det finns ganska svaga belägg för att det ligger någon sanning i denna legend. Vi vet dock att de blågula färgerna användes som svenska färger under senare delen av 1200-talet, bland annat i folkungaättens vapen.

Ytterligare en teori säger att den svenska flaggan skulle ha uppkommit som en motreaktion mot den danska unionen under 1400-talet. Man skulle då ha ändrat färgerna i den danska flaggan som danskarna hade använt sedan 1200-talet.

Den svenska flaggans ursprung sägs dock komma från korsbaneren som användes under korstågen, liksom många andra flaggor. Det är oklart när den svenska flaggan fick sin slutliga utformning och började användas på allvar, det är först på 1500-talet som vi kan finna dokumentation kring den, även om den troligtvis uppstod tidigare. En av de första bilderna på ett blått tygstycke med ett gult kors kommer från Gustav Vasas liktåg 1560.

Även om vi inte är speciellt nationalistiska av oss så älskar vi de blå-gula färgerna under försommaren. Sommarbuketter i dessa färger är några av våra mest populära för att uppvakta och gratulera.

Tags from the story
, ,
Skriven av
More from EuroFlorist

Liljor liljor…

Liljor är ståtliga blommor med mycket doft... Det finns många olika sorter...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *