Käcka krokusar

Nu när våren börjar närma sig (i alla fall här nere i söder) börjar ju snart de första blommorna att titta upp ur marken.Jag längtar efter att få se krokus i blomning överallt – i trädgårdar, på gräsmattor, i rabatter…

Krokusen kommer ursprungligen från Medelhavsområdet och tillhör familjen Iridaceae. Den finns i mer än 80 olika arter. Namnet krokus kommer från grekiskan.

crocus-212x3001

 

Blomningen är vanlig i mars-maj beroende på vart i landet man befinner sig och man kan hitta den i olika färger, men vit, gul och lila krokusar är vanligast.

Skötselråd

Plantera löken cirka 15 cm ned i marken i väl dränerad jord. Plantera på en solig plats – där trivs krokusen bäst! Var uppmärksam så att barn och djur inte rör blommorna då pistillen i blomman är giftig. Den innehåller ett gift som heter colchicin.

Den vanligaste sorten i våra trädgårdar är Crocus Vernus. Men den mest berömda sorten heter Crocus Sativus och den är mest känd för saffranet. Det krävs cirka 150 000 blommor för att producera ett kilo saffran som sedan skall torkas. Den representerar sedan vår mest värdefulla krydda!

562px-crocus_sativus1-281x300

Färgstarka blommor kan få vem som helst på gott humör! Kolla in vårt utbud av vårblommor och njut!

EuroFlorist, leverans av blommor över hela Sverige, även på helger.

Tags from the story
,
Skriven av
More from EuroFlorist

Dags för cyklamen

Nu är vi långt in i höstmörkret, dags för inomhusmys och sköna...
Läs mer

1 kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *