Lavendel

Det behövs bara några kvistar lavendel för att man ska känna av doften av sommar, sol och kanske Provence… Blomman tillhör familjen lamaciees. Den är mycket väldoftande och det finns 28 olika sorter. Lavendel ingår dessutom ofta i parfym.

Lavendel kommer ursprungligen från västra Medelhavet. Den blommar från juni till augusti.

Redan av romarna användes lavendel för att hålla linnet i klädskåpet väldoftande. Idag används lavendel även ibland annat badsalter och oljor .

Det finns tre huvudsakliga arter av lavendel:

Lavandula angustifolia: Den ’riktiga’ lavendeln. Denna buske blir ca 1 m hög och den eteriska oljan som man får fram av denna är håller mycket hög kvalitet. Denna sort av Lavendel är den finaste, mest eftertraktade och huvudsakligen den som används för framställning till parfym. Den förekommer främst i Provence.
Lavandula latifolia kom till lite senare och den doftar  lite mer än den ’riktiga’ lavendeln. Den är inte heller lika uppskattad som smaksättning i parfymer.

Lavandula intermedia är en lavendel hybrid från korsningen av de två naturliga lavendel som nämns ovan. Idag är lavandula intermedia den sort som oftast odlas eftersom den är mer produktiv.

Den eteriska oljan av lavendel utvinns genom destillation. Oljan har en antiseptisk, antibakteriell och helande egenskap. Många använder också oljan som ett naturligt sätt att bekämpa ångest och sömnsvårigheter.

Många har lavendelblommorna i en påse och låter den ligga i deras linneskåp för att sprida en god, fräsch doft. Lavendelblomman kan också användas för att smaksätta godis, glass eller bara som dekoration på middagsbordet.

Tags from the story
Skriven av
More from EuroFlorist

Pollentider

Våren har nu hittat sitt fäste och för många av oss innebär...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *