Ljuvligt doftande freesia

Blommande freesia

Freesia är en av mina absoluta favoritblommor. Förmodligen för att doften är fullkomligt oemotståndlig. Men också för att den är skör och stark på samma gång. Och så finns den i en mängd härliga färger.

Freesia tillhör faktiskt samma familj som bland annat iris och gladiolus, dvs Iridaceae eller svärdsliljeväxter. Dess latinska namn är Freesia x hybrida. Freesia kommer ursprungligen från södra Afrika och därifrån härstammar också de hybrider vi ser hos våra florister idag. Sitt namn har blomman fått från en tysk läkare vid namn Friedrich Heinrich Theodor Frees.

Freesia började odlas för kommersiella syften i slutet på 1800-talet, men det var först efter andra världskriget som den blev en riktigt populär blomma. Blomman odlas idag över hela världen, även i Europa.

Freesia finns i flera härliga nyanser – röd, rosa, orange, gul, lila och vit. Den finns i flera olika varianter från mindre till riktigt stor, och med såväl enkla som dubbla blommor. Det är en mycket hållbar snittblomma som älskas av många.

Så tar du hand om din freesia

När du väljer din freesia ska du se till att en av knopparna på stängeln har börjat öppna sig. Då kan du försäkra dig om att den är i god form och att du får njuta av blommorna så länge som möjligt. Väl hemkommen ska freesia gärna placeras lite svalt och inte för nära frukt som kan förkorta hållbarheten. Ge dem kallt vatten och en halv dos näring, efter att du har snittat blommorna förstås. Freesia kan hålla i upp till två veckor om du sköter dem väl. Blommorna slår ut efter hand och vissnar en efter en, de vissna plockar du bort. Freesia gör sig bra i en egen bukett tillsammans med lite grönt, men fungerar också utmärkt i en blandad komposition.

Freesia kan även odlas som knölväxt i våra svenska trädgårdar. Då är den dock lite känsligare för våra kalla vintrar och du bör plocka upp knölarna innan frosten sätter in, precis som du gör med dahlia eller gladiolus.

Om du vill skicka blomsterbud till en freesia-älskare har vi förstås en hel del att välja på. Bara sök efter freesia på vår hemsida www.euroflorist.se.

Tags from the story
, , ,
Skriven av
More from EuroFlorist

Anthurium: Förföraren

Namnet Anthurium kommer från grekiskans "Anthos" (blomma) och "‘Oura" (svans). Blomman kallas...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *