Maffiga murgröna

Murgröna

Finns det någon mer tålig och flexibel växt än murgrönan? Utomhus eller inomhus, i ensamt majestät eller samplanteringar med blommor och andra växter. Ständigt grön och med en obetvinglig växtkraft, det är murgrönan i ett nötskal.

I vilt tillstånd växer murgrönan framförallt i mellaneuropa där den klättar högt upp i träd som ekar och täcker hela stammen och blandar sig med trädets egen lövkrona.  I norden hittar vi den i sydligare nejder, framför allt i kusttrakterna.

Det finns förstås inte bara en sort, utan ett 50-tal varianter av murgröna. Storbladiga, småbladiga, med olika färg och teckning på bladen. Det finns till och med murgröna med vackra hjärtformade blad. De kraftigaste sorterna kan bli upp till 30 meter långa. Murgrönan är en städsegrön växt som är en tacksam marktäckare både i trädgården och i krukor.  Under hösten infaller blomningen, då murgrönan visar upp små oansenliga gulgröna blommor.  Om murgrönan också får bär sker det alltså på vintern.

Murgrönans blad och blommor är lätt giftiga och kan orsaka hudirritation, medans bären är betydligt mer giftiga och absolut inte bör förtäras. Men den har också nyttiga egenskaper. Det är bevisat att murgrönan är en effektiv luftrenare som hjälper till att rensa luften från bensen.

Enligt legenden om de älskande Tristan och Isolde planterades murgröna på deras bägge gravar. De bägge plantorna växte upp över kyrkotaket och förenades på toppen.

Murgrönan är mycket vanlig som krukväxt, antingen som en egen grön växt, eller i samplanteringar året runt. Men den är särskilt populär till exempel i juldekorationer.

Murgrönan trivs i skugga eller halvskugga, den vill absolut inte ha direkt solljus. Den gillar att ha det lite fuktigt, så låt aldrig jorden torka ut helt. Och ge den gärna lite gödning ibland samtidigt som du kommer ihåg att duscha bladen för att de ska behålla sin fina grönska.

Tags from the story
, ,
Skriven av
More from EuroFlorist

Blommor till dagens namnsdagsbarn

Hur ofta firar du egentligen din namnsdag? Eller blir firad av någon...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *