Magiska midsommartider

Midsommarstång

Midsommar är som bekant en gigantisk högtid i Sverige. Efter julen är den definitivt största och mest efterlängtade av oss svenskar. Midsommarfirandet har en lång historia som baserar sig i firandet av sommarens ankomst och en symbolism för återuppståndelsen i form av den prunkande växtligheten vid denna tid på året. Midsommardagen firades ursprungligen till Johannes döparens ära, men den kopplingen är sedan länge försvunnen här i norden. Dock kvarstår den i södra Europa där man fortfarande firar Johannes Döparens dag i juni.

De kristna kopplingarna till midsommaren har alltså varit svaga. Det är istället en högtid fylld av tro på magiska krafter och övernaturliga företeelser. Midsommar infaller alltid på en fredag mellan den 20 och 26 juni, när dagarna är som allra ljusast kring sommarsolståndet.

Midsommarfirandet finns nämnt redan i de gamla isländska sagorna. Men det är först på 1500-talet som vi får en tydligare bild av dess historia. I en historieberättelse från denna tid beskrivs hur folket samlades på torg och fält kring midsommarbål för att dansa natten lång. Midsommarbålet var länge ett stående inslag i firandet och förekommer även idag, men i betydligt mindre utsträckning. Det som har ersatt eldarna är den obligatoriska midsommarstången. Internationellt kallas stången för maypole. Den svenska motsvarigheten är majstång, men det har ingen koppling till månaden maj. Att maja betyder istället att klä med löv. Seden att löva, smycka med löv, är en lång tradition och hänger ihop med folktron också det – att löva kring åkrarna skulle till exempel skydda skörden från missväxt.

Midsommarstången kom dock troligen från Tyskland någon gång under medeltiden. Vi i Sverige har sedan utvecklat vår egen variant bestående av ett kors med kransar som avviker från det tyska originalet med stora kransar kring en enda påle.

Kring midsommarnatten finns det en mängd olika magiska föreställningar. Naturen ansågs särskilt magisk just denna natt. Därför var det den bästa natten att samla läkande växter eller ägna sig åt spådomar. Och om man ville stärka sin hälsa ansågs det särskilt lämpligt att rulla sig naken i det daggvåta gräset framåt midsommarnattens morgon.

Många binder sina egen midsommarkrans, vilket är en av de traditioner som hänger ihop med tron på växtlighetens kraft och hälsobringande effekt. Naturligtvis är den till för prydnad i första hand, men det sades också förr i tiden att man skulle torka sin krans och lägga den i badet till jul, vilket skulle även detta ha en hälsobringande effekt.

Midsommarkrans

Ytterligare en av de starka traditionerna i folktron är den att plocka 7 blommor och lägga under kudden. Eftersom midsommarnatten är magisk och lämpar sig bäst för spådomar kan man vara säker på att drömma om sin blivande man eller hustru om man gör detta. Traditionerna varierar i olika landsdelar. Vissa plockar 9 blommor, många hävdar att det måste vara under total tystnad, och somliga säger att man måste klättra över lika många gärdsgårdar som antalet blommor man plockar.

Idag förknippas midsommar främst med maten, festen, blommorna och lekarna. På bordet står den obligatoriska sillen, färskpotatisen och de söta jordgubbarna. Till detta dricker vi förstås öl och vin. Ett stående inslag är också sången och dansen. Vi sjunger snapsvisor och dansar och sjunger kring midsommarstången.

Skriven av
More from EuroFlorist

Blyg som en viol?

Varför heter det egentligen "blyg som en viol"? Det känns lite fel...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *