Människan och blommorna

Människan och blommorna

Människan har i många århundranden använt blommor för att utrycka sina känslor, fira viktiga ritualer men de kan även hittas i konst och kulturella seder. Alla olika former av konst som till exempel musik, böcker, målningar, skulpturer och så vidare har i många fall inslag av blommor.  Även i dagens samhälle använder många konstnärer blommor för att förmedla känslor och låta naturens färgglada blommor smycka vackra tavlor och eller tallrikar.

Här är några exempel på blommor som har använts mycket genom tiderna:

Nejlikor: Dessa blommor användes ofta av grekerna i deras ceremoniella kronor. Namnet Nejlika kommer från det grekiska ordet Carnis (kött) och hänvisar till den ursprungliga färgen på blomman.

Krysantemum: De japanska kejsarna satt på en tron som kallas för Chrysanthemumtronen. Man har under historien lagt ner kronblad från Krysantemumväxten i vinglas för att upprätthålla ett långt, friskt och sunt liv.

Prästkrage: På Kreta har arkeologer hittat hårnålar som sägs vara över 4000 år gamla som de gamla Grekerna smyckade med prästkrageliknande blomma. Även egyptierna smyckade sin keramik med prästkragens vackra blommor.  Prästkragens namn, Daisy, kommer från ett grekiskt ord som betyder pärla.

Rosor: Visste du att rosor endast växer vilt på det norra halvklotet? En annan intressant sak om rosor är att de rosor som vi odlar idag härstammar från vilda rosor som för länge sedan, upp till 4000 år sedan  började odlas i trädgårdar i Persien och Kina.

Det var faktiskt korsfararna som tog med rosen till Europa från Mellanöstern under 1200-talet. Några av dem började odla rosor på kloster för användning inom medicin. Fram till 1600-talet var det sällsynt att människor odlade rosor i sina trädgårdar men under 1700-talet blev de väldigt populära på slotten runt om i Europa.

 

Skriven av
More from EuroFlorist

Formex i lite bilder

Är nu tillbaka efter lite sjukdom och måste då passa på att...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *