Med advent kommer ljuset

adventskrans med tända ljus

Advent kommer från det latinska ordet ”Adventus” som betyder ”ankomst” och för alla kristna är det förväntningarna på den kommande Messias ”Adventus domini”. Advent infaller vid en tid på året då allt i naturen sover, dagarna är som kortast och ofta riktigt ruggiga. Med sitt ljus och sitt hoppfulla budskap är advent något som vi alla längtar efter när hösten blir allt mörkare. Advent börjar fyra veckor före jul och är den officiella startpunkten för julfirandet, även om vi vet att det idag smyger igång betydligt tidigare i handeln. För många av oss är advent startskottet för alla juldekorationer. Vi pyntar hemmet och börjar med de husliga julbestyren. Pepparkakor, lussebullar, julmat och julgodis. Julgranen installeras också hos många redan i advent. Och så tänder vi förstås det allra första ljuset i vår adventsljusstake eller adventskrans.

Adventskransen dök upp i Tyskland på artonhundratalet. Den var gjord av tall eller grankvistar, som symboliserar livet självt, och var bunden med röda band och dekorerad med kottar. I Sverige förekommer kransen i ett antal olika varianter runt advent. Vi har vår traditionella adventskrans, som förekommer främst i de södra delarna. Men över hela landet är det mycket vanligt att man dekorerar dörrar med vackra julkransar av halm, gransris eller andra material. Och så har vi förstås vår luciakrans som har samma symbolvärde som adventskransen.

Advent är också barnens tid, det är dags att öppna den första luckan i adventskalendern och börja längta efter allt det roliga och alla presenter.  Adventskalendern innehöll ursprungligen religösa symboler, men i modern tid har detta ersatts av siffror vanligen från 1 till 24 med luckor som innehåller bilder, godis eller små presenter. En försmak av julaftonens julklappsutdelning helt enkelt.

I adventstid blomstrar också alla julmarknader. Det är ett fenomen som uppstod i Tyskland på 1400-talet. Idag är julmarknader både en stark tradition och big business i Tyskland. Men även här i Sverige har varje liten ort, förening eller skola sin alldeles egna julmarknad, där man kan handla juldekorationer, mat och godis. Och i storstäderna står julmarknaderna förstås som spön i backen. Att gå på en julmarknad brukar ofta vara det tillfälle då man kommer i riktig julstämning för första gången.

Advent är också signalen från den stora nedräkningen till julklappsutdelningen. Fler och fler väljer att göra det enkelt för sig och handla de flesta av sina julklappar online, gärna i god tid för att slippa trängas i affärer när julstressen slår till nära inpå juldagarna. Det märker också vi på Euroflorist. Fler och fler väljer att skicka julblommor, gärna med en kompletterande present som choklad just i juletid. Vi levererar ända intill julen, vilket gör att du kan önska god jul med blommor på själva julafton.

Skriven av
More from EuroFlorist

Blomstrande mobil

Nu flödar det av härliga sommarblommor som blir fint material till en...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *