Mumsiga blommor

Sallad dekorerad med blommor

Visst kan man äta blommor! Vissa är mest dekorativa, men fullt ätbara. Medan andra till och med tillför smak till maten.

Viktigast är förstås att se till att du själv eller någon annan inte utsätts för några giftiga växter. Och du bör också använda dig av garanterat obesprutade växter och blommor från din egen trädgård, som växer vilt, eller som du köper i butik.

Det första man tänker på när det gäller ätbara blommor är kanske kryddor och andra nyttoväxter i trädgården. Blommorna från timjan, oregano, mejram, rosmarin med flera är inte bara dekorativa, de tillför enormt mycket smak och doft. För att inte glömma gräslökens vackra lila blommor som blir en fantastisk dekoration på sillbordet eller strös som extra krydda på en sallad.

När det gäller vilda växter och blommor är späda maskrosblad en höjdare. Det är ett gratis alternativ till den kryddiga ruccolan som du släpar hem från butiken. Fler ätliga blommor är till exempel indiankrasse, malva, syren, lavendel, tusensköna, gökärt, kamomill och klöver. Jag minns själv att jag i min barndom gick och tuggade på de små kronbladen från rödklöver. De smakade faktiskt lite sött av nektar! Vissa klassiska trädgårdsblommor är fullt ätliga också, men passar kanske främst som dekoration, t ex kronblad från nejlika, ringblomma, solros, pelargon, pensé, lejongap och tulpan. Och detta är bara ett litet skrap på ytan. Här kommer några fler exempel och tips:

Rosor, lavendel och viol till exempel kan du använda för att göra ett doftande socker. Stöt bara blombladen med socker i en mortel och spara det i en burk med tättslutande lock. Piffa upp tårtan med rosensocker eller sommarens filtallrik med doftande violsocker.

Gurkört är en vacker blå blomma som doftar just lite gurka. Perfekt till en kall sallad eller varma grönsaker. I min barndom var det vanligt att man använde blommorna i iskuber till sommarens saftkalas, vackert och spännande för barnen.

Squashblomman är ett vanligt livsmedel i södra Europa. Och varför ska man inte ta hand om den och inte bara själva frukten? Blomman är både god och näringsrik och du kan göra spektakulära maträtter på den. I Italien är det vanligt att man steker eller friterar den. Mer avancerat kan du fylla blommorna med något gott, smaksatt ricotta till exempel. Sedan friterar du hela paketet och avnjuter med en fräsch sallad.

Nu för tiden kan du i vissa butiker köpa färdiga påsar med blomblad för dekoration, som är garanterat obesprutade och särskilt lämpliga att dekorera med.

Skriven av
More from EuroFlorist

Sommarblommor för soliga sinnen

Det är lika roligt varje gång vi tar fram nya buketter. Det...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *