Oh là là, fransk rosenmarmelad!

Marmelad gjord på rosor

Sensommaren är den tid då vi blir lite stenålders igen, samlaren i oss får ta lite mer plats. Så vi samlar, fryser in, konserverar, saftar och syltar.
Vill du lyxa till det rejält kan du prova det här franska receptet på rosenmarmelad.

Det här behöver du:
500 gram rosenblad. Obesprutade, ekologiskt odlade eller från egen trädgård. De gammeldags varianterna är att föredra.
4 ekologiska citroner
750 gram strösocker
1 liter vatten

Receptet kan förstås göras på mindre mängd om du vill testa det första gången.


Gör så här:
1. Om du plockar rosenbladen i din egen trädgård kan du med fördel göra det på morgonen, då de har mest arom och doft.

2. Tvätta rosenbladen varsamt i vatten.

3. Ta bort den grövsta och blekare delen av bladen, då denna del är beskare.

4. Lägg rosenbladen i en skål tillsammans med saften från en citron. Låt stå och dra i minst en timme.

5. Blanda socker och vatten i en kastrull. Tillsätt rosenbladen och låt puttra i 20 minuter.

6. Tillsätt saften av de 3 sista citronerna, rör om och låt grytan puttra ytterligare 5 minuter.

7. Prova marmeladen genom att hälla upp en klick på kallt underlag. Om den stelnar till lagom konsistens är den färdig, annars kan den behöbva en stund till på plattan.

 

Sen är det bara till att njuta av en härligt lyxig och somrig känsla till frukost eller fika.

Och om  du vill glädja någon genom att skicka rosor direkt till dörren har vi förstås ett riktigt fint utbud av rosenbuketter.

Bild lånad från: http://festin-quotidien.over-blog.com

Tags from the story
, , ,
Skriven av
More from EuroFlorist

Dessa underbara tulpaner …

Säsongen för tulpaner är i full gång och det är en idealisk...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *