Ståtliga alstroemeria

Blommande alstroemeria

För en tid sedan gav jag svärmor en ren bukett med rosa alstroemeria. Efter ett par veckor mailade hon med flera utropstecken att blommorna fortfarande stod sig hur fint som helst. Detta är typiskt för denna vackra blomma, som är i princip hur tålig som helst. Det kanske inte är en av de mest kända snittblommorna bland allmänheten, men floristerna har den nästan alltid hemma och den igår i många av buketterna som du kan skicka som blomsterbud hos Euroflorist.

Alstroemerian har fått sitt namn från Claes Alströmer, en av Carl von Linnés elever. Claes var även son till den kände Jonas Alströmer, som ju gav potatisen till oss svenskar. Claes Alströmer skickade frön av blomman till sin läromästare Linné som återgäldade tjänsten genom att döpa blomman efter honom.

Alstroemerian tillhör släktet liljeväxter, vilket man kan ana bara genom att se på kronbladen. Den kommer ursprungligen från Sydamerika där den växer vilt i svalare områden på högre höjd. De varianter vi ser hos våra florister idag är dock främst hybrider som har odlats fram i Holland och England.

Alstroemerian finns i en uppsjö färger; gul, vit, röd, orange, rosa, kräm och melerade varianter. Den har flera blommor på varje stjälk som blommar successivt, vilket bidrar till dess hållbarhet som snittblomma.


Alstroemeria håller i flera veckor

Om du sköter om den håller alstroemerian i flera veckor. Den är dock enkel att sköta. När du tar hem blommorna ska du vara lite försiktig, stjälkarna är ganska svaga och kan lätt brytas. När du kommer hem ska du snitta blommorna och sätta dem i kallt vatten, runt 20 grader. Ge gärna en halv dos näring och se till att inga blad hamnar under vattenytan. Bladen vissnar före blommorna så du kan gärna ta bort en del innan du sätter dem i vas och plocka efter hand som de vissnar. Byt vatten ofta och nyp även bort vissnade blommor.

Tack vare att den är så hållbar är alstroemerian utmärkt för en mängd olika arrangemang. Men blomman är även vacker helt solo i ett stort fång eller några stänglar i en mindre vas, antingen i en enda nyans eller med blandade färger.

Skriven av
More from EuroFlorist

Blommor i mat

Inte alltför längesen var det vanligt att ha med blommor i matlagningen....
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *