Symboler i samband med Alla hjärtans dag

Cupido till Alla hjärtans dag

När vi firar Alla hjärtans dag brukar vi inte bara uttrycka kärlek eller uppmärksamma någon endast med ord. Vi använder oftast olika symboler för att illustrera och förstärka det vi vill säga. De mest populära är förstås det röda hjärtat och den lille Cupid, kärleksängeln, tätt följt den röda färgen i sig och röda blommor, särskilt rosor.

Cupido
Den vanliga bilden av Cupido är en ung pojke som bär en båge och pil. Och Cupido är förstås från början den stora kärleksguden i romersk mytologi. Legenden säger att den som träffas av en av Cupidos pilar omedelbart kommer att förälska sig i den första person som han eller hon möter. Cupido blev därmed en symbol för kärlek vid första ögonkastet.

Cupido själv fick lida för att kunna leva med kvinnan i hans hjärta, den vackra Psyche. Han förälskade sig i henne och ville gifta sig med henne men hans mamma Venus vägrade. Cupido vädjade till Jupiter om hjälp. Psyche fick aå komma till Olympus där hon också fick dricka Psyche Ambrosia, gudarnas nektar, som gjorde henne odödlig. Cupido kunde sedan gifta sig med sin älskade.

Hjärtat
Genom att ge någon ett kort i form av ett hjärta ger du inte bara ett ting, du erbjuder även en del av ditt eget hjärta. Hjärtat är den unversella symbolen för kärlek. Hjärtat är ett självklart inslag i alla sammanhang kring Alla hjärtans dag.
 
Färger
Traditionellt brukar två färger användas till Alla hjärtans dag, rött och vitt. Rött som står för passion, lojalitet och vitt som betyder renhet och djupa känslor. Den dominerande färgen är förstås röd. Men vi har sett under de senaste åren ett stort genombrott för rosa, en mer romantisk färg och lite rarare än den starka röda nyansen. Rosa är också ett bra alternativ för att visa vänskaplig kärlek och ömhet.

Blommor
Blommor är en självklar budbärare för kärlek och ett självklart inslag på Alla hjärtans dag. Och drottningen av kärleksblommor är förstås alla vackra rosor, och framförallt de röda. Rosor talar sitt eget språk, som du gärna kan håla reda på när du vill skicka blommor på Alla hjärtans dag eller vid andra tillfällen.

Röda rosor = uppslukande kärlek, passion
Vita rosor = ren kärlek
Rosa rosor = ömhet, äkta kärlek
Gula rosor = vänskap eller svartsjuka
1 ros = kärlek vid första ögonkastet
3 rosor = jag älskar dig
9 Rosor = evig kärlek

Även om rosen är den största blomman till Alla hjärtans dag, finns det också andra blommor som är perfekta att förklara sin kärlek genom. Kanske är det så att föremålet för din kärlek i själva verket har tulpaner som favoritblomma? Eller ranunkler, gerbera eller ljuvliga liljor? Ju mer du vet om mottagaren desto lättare blir ditt val av blommor…

Skriven av
More from EuroFlorist

Dessa påskiga liljor

Påskliljor är tåliga typer. De kan ligga i kylen utan vatten i...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *