Traditioner kring Alla hjärtans dag

Blommor till Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag blir allt mer populärt att fira även här i Sverige. Olika traditioner och vanor är förknippade med högtiden som av många uppfattas som ett amerikanskt fenomen. Många tycker kanske också att det främst är ett kommersiellt jippo, men grundidén handlar ändå om kärlek och omtanke. Det vanligaste idag är att man skickar blommor eller kort, äter en romantisk middag eller ger varandra presenter.

En av de gamla traditionerna som vi inte ser så mycket av idag handlar om att flickor och kvinnor på denna dag kunde förutspå vem de skulle gifta sig med. Detta gjorde man med hjälp av fågelskådning. Om du till exempel såg en sparv förebådade det ett lyckligt äktenskap med en rik man, en rödhake betydde att du skulle gifta dig med en sjöman. Det säger sig självt att man var tvungen att befinna sig på en plats där det fanns en naturlig förekomst av vissa fågelarter för att träffa rätt i spådomen. Och det finns inte mycket belägg för att den här traditionen var särskilt vanlig eller spridd.

Näsduken som budbärare
Att tappa sin näsduk vid sin Valentins fötter var förr ett subtilt sätt att visa att man hade lagt märke till någon. Öppet flörtande var inte passande och därför var detta ett lite mer diskret sätt att visa att man hyste varma känslor för någon. Naturligtvis var näsduken parfymerad för att höja attraktionskraften.
.
Längre bak i tiden, när få människor kunde skriva och läsa, brukade man underteckna dokument med ett X. X:et betydde inte endast att man godtog skrivelsen, utan symboliskt att man satte sin tro på Jesus i pant. Symboliskt betydde X:et att man kysste Jesu kors. Med tiden spred sig vanan att underteckna med ett X med den underförstådda meningen av en kyss. Så även på Alla hjärtans kort. Ju fler X, desto fler kyssar…

Presenter till Alla hjärtans dag
I början var det främst Valentinskort med kärleksfulla hälsningar som var den främsta traditionen på Alla hjärtans dag. Men successivt började man även ge små gåvor som choklad eller smycken, en tradition som har utvecklas mer och mer på senare år. Det vanligaste inslaget både på kort och som tema för Alla hjärtans dag presenter är förstås det röda hjärtat.

 
Alla hjärtans dag runt om i världen
I vissa länder, framförallt anglosaxiska, är det även vanligt att barn utbyter Alla hjärtans kort som ett tecken på vänskap. Och runtom i världen blir det förstås allt vanligare att man istället skickar virtuella Alla hjärtans kort.

I Brasilien firar man inte Alla hjärtans dag just den 14 februari, ”Dia dos namorados” (De älskandes dag) firas istället 12 juni. I Kina har Alla hjärtans dag dock blivit mer och mer populärt de senaste årtioendena, särskilt bland ungdomar. Förutom detta så finns det även en inhemsk en traditionell festival, Qi Qiao Jie. Detta är även en dag för älskande och den firas till minne av en gammal legend, den sjunde dagen i det sjunde månvarvet. Även Colombia har sin egen dag för kärleken, den tredje lördagen i september. Denna dag kallas ”Día del amor y amistad” (Dagen för kärlek och vänskap). Även i Katalonien har man sina egna traditioner kring ”San Jordi”. Då är det brukligt att männen ger kvinnorna rosor, kvinnorna å sin sida överräcker en bok till sin man.

I Japan lanserades Alla hjärtans dag av de lokala chokladproducenterna sent på 1900-talet. Med massiva reklamkampanjer lät man hela folket veta att kvinnor skulle ge sina män choklad just på denna dag. Det tog ett tag innan detta fick fäste, men nu är traditionen väl rotad och har fått sin uppföljare i den ”vita dagen” en månad senare, då kvinnor å sin sida får presenter som smycken, underkläder eller choklad.

I alla länder är förstås blommor ett av de vanligaste sätten att uppvakta någon på Alla hjärtans dag. Och inte bara röda rosor. Många väljer att skicka en ljuv bukett i rosa eller röda toner som består av andra blommor än rosor.

Skriven av
More from EuroFlorist

Mor- och farföräldrarnas dag

Här i Sverige firar vi framförallt Mors dag med fasta traditioner sedan...
Läs mer

2 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *