Var kommer alla blommor ifrån?

Har du någonsin undrat var alla blommor kommer ifrån? Ja, de växer förstås någonstans, men hur hamnar de sen i våra butiker? Den största delen av alla snittblommor och växter som finns hos florister auktioneras ut till grossisterna på den gigantiska blomsterauktionen i Aalsmeer, Holland. Det är världens största blomsterauktion, en av de största kommersiella byggnaderna i världen och stor som 9 fotbollsplaner.

I Aalsmeer köps och säljs runt 20 miljoner blommor varje dag. De kommer från hela världen och transporteras sedan vidare ut i Europa till sitt slutmål, blomsterbutikerna och våra florister. Runt hälften av denna stora mängd blommor är faktiskt rosor, och under stora högtider som Alla hjärtans dag, Mors dag eller jul säljs det förstås ännu mer blommor.

Det går att besöka blomsterauktionen, och har du chansen bör du göra det, för det är verkligen en upplevelse. Men se till att gå upp tidigt innan den spännande ruljansen är över. Besökare välkomnas från kl 7 på morgonen.

Blomsterauktionen i Aalsmeer

Blommor i Aalsmeer

Röda rosor

Blomsterauktionen i Aalsmeer, skärmar

Aalsmer blomsterauktion budgivning

Vagnar med blommor visas upp för budgivarna som sitter på en läktare. På stora skärmar visas information om blommorna; art, antal och pris. Budet går ner hela tiden tills en av budgivarna trycker för köp, då de anser att priset är lämpligt. Men man kan inte vänta för länge då man riskerar att missa chansen att köpa om någon annan trycker före. Detta är typiskt för det som man kallar ”holländsk auktion”. Utgångspriset är högt, sen sänks det successivt till en köpare anser det rimligt och antar budet.

aalsmeer blomstermarknad

Förr i tiden var det runt 140 lastbilar som körde runt alla blommor i hela byggnaden. De har nu ersatts av spår på vilka lasterna kan fraktas, ett betydligt mer miljövänligt alternativ.

Blommor på Aalsmers blomsterauktion

Tags from the story
, , ,
Skriven av
More from EuroFlorist

Blommor i en vattenmelon helt enkelt

Härliga somriga blomsterdekorationer kan man väl aldrig få nog av? Under sommaren...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *