Vår ståtliga påsklilja

Påskliljor i korg

Påskliljan är nog den blomma som vi allra mest förknippar med påsk. Den blommar i våra trädgårdar under april och maj, lite beroende på vilken variant det rör sig om. I blomsteraffärerna kan du dock få tag på påsklilja som snittblomma ännu tidigare på våren. Men den är som allra mest populär som påskblomma förstås.

Påskliljan har sitt ursprung i västra Europa, men har spritts till i stort sett alla världsdelar. Namnet härstammar från grekiskans ”narke” som betyder bedövning eller förlamning. Påskliljan är giftig om den förtärs i stora mängder, och förr i tiden ansågs avkok på blomman ha en rogivande effekt. Namnet narcissus förknippas också med den grekiska mytologin. Den unge Narcissus förälskade sig i sin egen spegelbild. (därav också uttrycket narcissism) Men när han inte kunde fånga sin spegelbild tog hand livet av sig i förtvivlan. Efter hans död förvandlade gudarna honom till en blomma, alltså narcissen.

Påskliljor är lökväxter som faktiskt tillhör familjen amaryllis. Påskliljor och även det vi kallar pingstliljor finns i en mängd olika varianter, från helt gul till vit och med skiftande mörka till orange mittpartier. Idag finns det hundratals framodlade hybrider med olika stjälklängd, blomstorlek och varierande blomningstid.

I trädgården planteras påskliljorna som alla andra vårblommande blomsterlökar under hösten. De är tacksamma och tåliga och blommar år efter år. Bladen bör få vissna ner helt för att näringen ska kunna gå tillbaka till löken. Om man tycker att det är missprydande med vissna löv i rabatten kan man välja att plantera blommorna i en lökkorg som grävs upp och ställs undan när blommorna har vissnat.

Påsklilja som snittblomma

Liksom alla andra blommor ska påskliljan snittas innan den sätts i kallt vatten. Tillsätt gärna en halv dos näring. Det du bör tänka på är att påskliljorna utsöndrar slem som kan skada andra blommor. Om du vill blanda dem med andra blommor kan du därför låta påskliljans snitt torka innan du sätter dem i samma vas. Alternativt kan du låta påskliljorna stå i en separat vas, skölja av stjälkarna efter det och sedan går det bra att blanda. Påskliljorna bör placeras svalt, ej i direkt solljus eller i drag. Undvik också placering nära frukt som förkortar blommorna hållbarhet.

Skriven av
More from EuroFlorist

Tävla och vinn ett glädjande blombud!

Vi fortsätter vårt 30-års firande med en tävling på Facebook! Berätta för...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *