Varför en adventskrans?

Adventskrans

Vi är förvisso lite nördiga här på Euroflorist. Så det är inte så underligt att det sedan länge pågår en hel del diskussioner om vilka julpyssel och juldekorationer som vi planerar för, eller redan har börjat pilla med på hemmaplan. Först ut verkar adventssljusstakar och adventsdekorationer med amaryllis vara. Här i södra Sverige, men även i Danmark, är det också kanske vanligare än på andra ställen med en adventskrans, en centerpiece för köks- eller soffbordet med stomme av granris, dekorationer och stearinljus.

Adventskransen ”uppfanns” i Tyskland 1839 av pastor Johan Heinrich Wichern. Som svar på barnens längtan och väntan på julen skapade man först en träkrans med 19 små röda ljus att tända varje dag i advent, samt 4 stora ljus som tändes varje söndag i advent. Efter ett tag rationaliserades de 19 små ljusen bort och bara de 4 adventsljusen återstod. Vid 1860 var adventskransen ett etablerat begrepp som gått från en träram till en granriskrans varierad med järnek, band, kottar och andra dekorationer.

Om man tittar lite närmre på olika traditioner visar det sig också att färgen på ljusen varierar från kultur till kultur eller mellan länderna. I Sverige är ljusen ofta traditionellt vita som ett tecken på renhet. I Österrike håller man fast vid den liturgiska lila färgen, medan Kanadensare väljer tre lila ljus och ett ljusare rosa som tänds allra sist, som en symbol för den stundande glädjen.

En adventskrans är full av symboler:

• Den runda formen står för solen och och om dess återkomst och nytt liv

• De 4 ljsuen symboliserar förstås de 4 söndagarna i advent

• Talet 4 står också för de fyra årstiderna och de fyra väderstrecken

• Det gröna i kransen representerar naturen och hoppet om vårens pånyttfödelse efter vintern

• Valet av järnek i en adventskrans har också ett starkt symbolvärde – Jesu törnekrans på korset

Skriven av
More from EuroFlorist

Vår ?

Igår kväll hörde jag hur det smattrade på fönsterrutorna. Jag tittade ut...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *