Värmande vallmo

Vallmo i blom

Nu står vallmon i full blom på fälten i södra Sverige. Vallmons intensiva röda färg är närapå fängslande, det är svårt att slita blicken från ett helt fält eller dikesrenar fulla av vallmo.

Vallmon kommer ursprungligen från lite varmare, mer tempererade länder i både Europa, Afrika, Asien och Nordamerika. Blomman odlades redan så tidigt som 5000 år f Kr och man har hittat blomman i Egyptiska gravar. På den tiden ansågs vallmon ha en positiv inverkan på fruktbarhet och skördar. Så ett odlingsfält fullt med vallmo ansågs bra då det borgade för en god skörd.

Det finns en uppsjö varianter inom vallmosläktet, från vår vanliga kornvallmo via mellanstora sorter till den imponerande orientvallmon som kan bli över en meter hög. Vallmons stjälkar är håriga och på dem sitter enskilda blommor i färger från rött till vitt via gult och rosa, där den vanligaste färgen som vi förknippar blomman med ju är röd.

Men vallmo är inte bara en vacker och mytomspunnen blomma. Den är också användbar på flera andra sätt. Vallmofrön som rostas används ofta som dekoration på bröd och bullar. I orostat skick kan de också förtäras och är då främjande för matsmältningen. Vår vanliga kornvallmo innehåller en sorts alkaloid som de facto har en lugnande effekt. Medan opievallmon ju är känd för sin mera narkotiska mjölksaft som bland annat innehåller morfin.

Tags from the story
, ,
Skriven av
More from EuroFlorist

Vem vill du göra glad idag?

Blommor väcker känslor. Vare sig du älskar att pyssla med blommor och...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *