Växter till balkongen

Växter till balkongen

Vintern är nu bakom oss och det är tid att tänka på våren och de längre dagarna som kommer. Det är också dags att sätta en grön och färgglad prägel på våra trädgårdar och balkonger. Om du inte har möjligheten eller turen att ha en trädgård, så är det väldigt lätt att skapa din egen trädgård på balkongen.

Allt du behöver är blommor!  

Du känner säkert till fördelen med gröna växter och blommor för både hälsan och själen. Utan att spendera en massa pengar så kan du skapa en väldigt trivsam miljö av blommor och växter. Det finns dock några saker som du behöver tänka på innan du tar på dig ditt trädgårdsförkläde: utrymme, budget, läge (vind, sol, kyla), vatten och tid. Alla dessa punkter är viktiga och kan påverka hur du skapar din balkongträdgård.

Utrymme: Även om du har ett väldigt litet utrymme, så är det fortfarande möjligt att skapa en liten trädgård med blommor och växter. Du bör tänka på perspektivet, en slags 3D trädgård. Tveka inte att använda det vertikala utrymmet för växter och mixa gärna färger som grönt tillsammans med blommande växter. En blandning av murgröna, hortensia och primula i en spaljé är väldigt vackert. Om du har möjlighet att hänga upp krukor så är det en bra lösning för en liten balkong. Tveka inte heller att leka med volym och ljus med hjälp av en spegel eller en zinkbehållare. En grön vägg av växter kan vara väldigt läckert. Men var försiktig så att dina växter inte hindrar ljuset från att nå din lägenhet!

Budget: Som vi nämnt tidigare så behöver du inte ha en stor budget. Var kreativ och innovativ. Det är väldigt trendigt att skräddarsy saker själv. Till ingen kostnad alls kan du använda en gammal trälåda för att skapa en väldigt trevlig växtbehållare till din balkong. Vad gäller växterna, fråga vänner och familj, det är väldigt lätt att ta sticklingar. Om du kan avsätta en budget, besök gärna ett trädgårdscenter eller fråga din lokala florist. De kan skapa en trevlig presentation av växter med färgglada krukor eller balkonglådor.

Läge: Läget på din balkong är viktig. Är det blåsigt? Är det väldigt kallt? Mycket sol eller skugga? Ljuset är en nyckelfaktor för att dina växter ska ha de bästa förutsättningarna för att kunna växa. Viktigt att veta är att även om vintrarna är hårda, så är det varmare på balkongen än på marken.  Där finns ett slags mikroklimat som kan vara till fördel, men som ibland också kan skapa problem. På sommaren, i direkt solljus, så kan dina växter brännas snabbare på balkongen än i naturen. Om du exempelvis vill ha en hortensia så behöver du vara försiktig med sol och vatten och därför planera att ha ett solskydd för dina växter. Om du skapar en balkonglåda till våren, med lökar som tulpan eller påsklilja, så kommer de blomma tidigare än på marken eftersom de kan dra nytta av värmen.  Om du bor i ett blåsigt område så borde du undvika höga växter, om krukan inte sitter fast ordentligt, samt för tunga små växter som lätt kan falla. Det bästa du kan göra i detta fall är att skydda de med ett vindskydd. Tåliga och höga gröna växter kan också skapa ett naturligt vindskydd för mer ömtåliga växter. När växter exponeras för vind så torkar de snabbare och behöver därför mer vatten och omsorg. Fråga gärna din lokala florist eller specialist för att få reda på vilka växter som passar bäst för din balkongs exponering.

Vatten: Precis som ljus så är vatten grundläggande för växterna på din balkong. Precis som i en trädgård så måste du planera för regelbunden bevattning. Det finns växter som behöver mer eller mindre mängd vatten.  Om du inte känner dig redo för att ta hand om växterna regelbundet så är det bäst att ta växter som inte behöver lika mycket omsorg. Exempel på sådana växter är Echeveria, Aloe, Ananas, Crassula eller Kaktus. Ett bra tips är också att använda material som lerkulor som ser till att vattnet inte avdunstar från krukan. Var försiktig när du vattnar dina balkongblommor, se till att dina växter sitter fast ordentligt, annars finns det risk för att vattnet rinner ner på grannens balkong och det är inte så trevligt!

Tid: Små växter innebär inte att de behöver mindre omsorg. Precis som dina inomhusväxter så behöver dina balkongblommor omsorg. Om du reser mycket eller ofta är iväg från hemmet, så behöver du ha en reservplan. Antingen om du ber en snäll granne hjälpa dig att vattna blommorna eller så kan du använda dig av ett självbevattningssystem.

Våra topp 10 balkongväxter

  • Taklök
  • Buxbom
  • Lavendel
  • Ormbunke
  • Pelargon
  • Ampellilja
  • Fuchsia
  • Japansk anemon (för att attrahera fjärilar)
  • Murgröna
  • Miniatyrros

 

Var kreativ och föreställ dig ditt egen Eden, en avkopplande plats i naturen. Använd gärna säsongsblommor för att ge balkongen lite kul och färgglad karaktär.

Ta en titt på vår plantkollektion och bli inspirerad!

Skriven av
More from EuroFlorist

Påskbröllop

Det kanske inte är så vanligt att man gifter sig just under...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *