Vi önskar en glad gul påsk!

Varför är påsken egentligen så gul? Förvisso dekorerar vi med andra färger också, men påsken förknippas främst med den gula färgen. Gula blommor, gula fjädrar och gula kycklingar.  Och det har ju ingenting att göra med påskens religiösa budskap, kyrkans färg under påsken är de facto lila. Det gula har vuxit fram från de traditioner som vi skapat kring påsken, förmodligen började det med ägget.

Visste ni förresten att man gör skillnad på fastlagsris och påskris? Fastlagsriset ska stå torrt utan vatten, och dekoreras med fjädrar. Ursprunget sägs vara den katolska traditionen att piska sig själv och andra med ris på askonsdagen i påskveckan, som botgöring för begångna synder.

Påskriset däremot ska stå i vatten så att det så småningom knoppar och bildar små musöron, vilket symboliserar uppståndelsen. Påskriset ska tas in under själva påskhelgen och dekoreras med ägg, också det en symbol förknippad med uppståndelsen. Ägget föreställer Jesu grav, det kläcks och ur det kommer en levande kyckling.

Man kan också misstänka att det soliga gula är intimt förknippat med vår längtan efter den varma årstidens ankomst. Genom att dekorera med gula kycklingar, fjädrar, påskblommor och annat pynt släpper vi in vårsolen i våra hem.

Med detta önskar vi en riktigt glad påsk!

Påskblommor

Tags from the story
, , ,
Skriven av
More from EuroFlorist

Julsångernas tid

Nu banker julen verkligen på porten. Vi har redan tänt det första...
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *