Vill du bli florist?

Florist i blomsterbutik

I vårt svenska nätverk finns runt 900 blomsterbutiker, i vilka professionella och utbildade florister jobbar. Det är dessa florister som skapar alla buketter som skickas som blombud överallt i vårt avlånga land. Men det är förstås inte det enda de gör. Blomsterbutikerna är egna företag i sig, med allt vad det innebär. Så har du både en kreativ ådra och tycker att entreprenörskap verkar spännande kanske floristyrket är något för dig?

Det händer också ganska ofta att vi på Euroflorist får frågor om hur man utbildar sig till florist. Det är kanske inte så konstigt, eftersom det är ett i allra högsta grad kreativt yrke med stor egen frihet, och det är något som lockar många i dagens samhälle. Som florist får du jobba både praktiskt med händerna, och kreativt och logiskt med huvudet. Det handlar också i högsta grad om kontakter med människor som kommer till en blomsterbutik för råd inför viktiga händelser, eller som bara vill ha hjälp med att välja rätt blommor till ett födelsedagsbarn, eller skötselråd för blommor och växter som man handlar till sig själv.

Konten att arrangera blommor går tillbaka ända till de gamla grekerna och ända sen dess har blommor varit en självklar del av dekorationer i olika sammanhang och yrket florist har även långa anor. Idag finns det cirka 10000 yrkesverksamma florister i Sverige.

Du som vill utbilda dig till florist har flera olika vägar att välja på. Det finns både gymnasieutbildningar och flera olika vuxenutbildningar att välja på, både på komvux och olika yrkesskolor. En viktig del av utbildningen inom ett hantverksyrke är också gesällbrevet. För att motta detta behöver du först vara färdigutbildad florist. Sedan avlägger du gesällprov för att visa att du har fullgoda hantverkskunskaper inom yrket. Gesällbrevet fungerar helt enkelt som en kvalitetsstämpel på dina kunskaper och färdigheter inom yrket.

För mer information om floristyrket och utbildningar, kika gärna på informationen på Floristernas yrkesråds sida.

Tags from the story
, ,
Skriven av
More from EuroFlorist

EuroFlorists nya iPhone-app – en succé!

Vår nya iPhone-app har blivit väldigt populär sen den lanserades i somras....
Läs mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *